| Seba2013 a întrebat:

Intrebare: Ce este Eikasia pentru Platon?

Unde este realitatea, adevarul?
- In carti, intelect?
- In ontologie
-Gandire, realitate, paradigme, arhetipuri, modele, exemple, etc?

Cei care au timp, cititi articole gen:

Con Platón contra Platón.
¿Cuáles son las implicaciones epistemológicas del uso de imágenes
verbales en República VI y VII?
Juan Ricardo Romero E

si spuneti-mi si mie ce insemna EIKASIA pentru Platon?

Care este diferenta dintre o imagine si un adevar epistemologic, stiinta? Stim ca el spune ca adevarul se gaseste in lumea ideilor, deci nu a imaginilor. Daca adevarul se gaseste in lumea ontologica, de ce mai avem nevoie de epistemologie(teoria cunoasterii)?

Cum comentati, si de ce adevarul este doar in lumea ideilor ci nu si in lumea imaginilor?

Altii vorbesc de aceasta IMAGINE ca REPREZENTARE, FANTASME, de exemplu Schopenhauer in "Lumea ca vointa si reprezentare". Sau Freud cu conceptul de REPREZENTARE. Daca toti acesti filozofi ne explica adevarul prin cuvinte, de ce cuvantul trebuie sa explice realitatea? Unde este adevarul, in cuvinte sau in realitate? Shakespeare in Hamlet spune ca realitatea ne minte.


De exemplu in aceste articole se spune SA MERGEM LA CUVANT, nu la realitate sau adevar:
-VENIR A LA PALABRA de Víctor Raúl Jaramillo*
-La hermenéutica en el pensamiento de Wilhelm Dilthey

4 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Adevărul trebuie căutat în cuvânt. La început a fost Cuvântul. Și, "Dacă nu greșește cineva în vorbire, este un om desșvârșit".
Succes!

| Seba2013 explică (pentru sabin89):

Ok Sabin mersi de raspuns. Nu am timp cu temele astea asa ca mai las un pic de urme in spatiul acesta.

Da asa este, intelectul ne ajuta sa avem o cunoastere mai milenara nu doar de o zi. Insa nu stiu la ce se refera ei la realiate si adevar cand vorbesc de ontologie, gneseologie, epistemologie si toate celelalte; stiinta, filozofie, etc.

Pentru ei doar stiinta este adevarata, nici filozofia cred nu nu intra in categoria de stiinta. Insa pe ce consderente si ce unghiuri doar ei stiu. Pana la urma si stiinta este tot o suma de postulate.



Eu cum sunt spiritual urmaresc spiritul. Iar metafizica a fost retrasa din joc. Inainte facea parte din joc. Materia nu era doar materie ci si spirit. Iar eu cum caut spiritul in lucruri mer pe drumul asta.

Exoterismul vorbeste ceva mai mult decat materia. Si Goethe spune ca NATURA ascunde o STIINTA. Poate se refera la stiinta spirituala. Nu am timp acum. Insa Iisus este doar calea nu sosirea. Sosirea este Tatal. Iar acesta sosire, mistica unitate se produce pe drumul Cuvantului. Incep sa formulez si eu anumite indei. Aici pe TPU ne permitem sa fim si un pic creativi pe marginea datelor.

| sabin89 a răspuns (pentru Seba2013):

Spui că urmărești spiritul. Dar ești sigur că există spirit? Că dacă nu există, atunci îți irosești timpul (și practic viața) urmărind ceva ce nu e. Cum ar veni, goană după vânt. Bați la ușa unei camere goale. Noțiunea de spirit e una foarte vagă. Se spune, de exemplu, despre cineva că este spiritual când știe să facă niște glume reușite, finuțe. Ăsta e spiritul? Napoleon a spus că în lume există două forțe: sabia și spiritul. La ce spirit s-o fi referit el? Mai întâlnim spiritul în diferite expresii, cum ar fi "în spiritul legii" sau "în spiritul egalității și colaborării între popoare" etc. Tu la ce fel de spirit te referi? După cum vezi, noi folosim spiritul doar ca un termen ajutător, ca să putem exprima anumite idei, nu că ar exista spiritul ca atare, ca o entitate distinctă.
Deci, ai grijă să cauți ceva ce există, să nu te pomenești ca boxerul ăla care lovește cu pumnul în...gol.

| Seba2013 explică (pentru sabin89):

Da sunt sigur. Dualitatea antropológica afirma asta. Si hilemorfismul lui Aristotel. Problemática nu este ca exista ci problemática este spre ce directioneaza cuvantul. Stim ca oamenii spirituali au o energíe elevará iar cei carnali o au joasa si sunt depresivi. Ti-am dat un exemplu, insa sunt mai multe.

Chiar tu acum cateva zile spuneai ca lumea a avansat dar este mult mai trista. Eu cred ca este problema mai mult de orientaré. Sunt multe corporatii care te vor zombii si cu o frecventa joasa de energíe ci nu treaz spiritual.


In pictura aceasta Platón ne spune sa ne uitam in sus. Aristotel in jos. Deci exista doua lumi.
https://www.google.com/......ps?/search