Eu cred ca nici unul nu a fost adorat sincer de cineva. Oamenii au facut-o de frica sau ca sa aiba de castigat dupa urma lor.
Psihologic vorbind au deviatii si considera normal tot ce au facut acei indivizi. Exista foarte multi oameni incapabili de empatie si carora le lipseste ideea de constiinta. Chiar nu inteleg ce nu pricepi.
Probabil traume traite de tine care te fac sa te gandesti ca ceea ce faceau acei dictatori era bun.
Cand lumea sufera se gandeste cum sa elimine suferinta.
O suferinta a multora in zilele de azi e ca vad peste tot in jurul lor cum tiganii sunt invinovatiti peste tot (nu ca nu ar merita), iar lucrul asta ii face pe oameni sa vada scopul lui Hitler ca fiind bun. Si eu vad in felul asta.
O dorință de validare prin identificarea cu niște persoane inteligente dintr-un anumit punct de vedere, chiar dacă e vorba de o inteligență distructivă
Propaganda, in cazul dictatorilor se numeste cultul personalitatii, se investesc foarte multe resurse pentru crearea si mentinerea ei cat timp dictatorul este in viata, dar poate sa se prabuseasca foarte repede dupa moartea liderului, de ex.: daramarea statuilor, redenumirea localitatilor, etc.
In cazul religiei omul a avut nevoie pentru explicatii la unele fenomene care nu le intelegea, dar unii conducatori s-au folosit de ea in scopul manipularii.
Daca e sa vorbim de prezent referitor la religie, oamenilor li s-au transmis din generatie in generatie aceste idei, credinte, luandu-le drept adevar general valabil. Acum sa creada in ele le par mai confortabil decat sa le puna la indoiala, sa studieze, sa caute adevarul.
Nu il vad ca un rãu. E doar o putere psihologica de control. Au fost ucisi multi oameni intr-adevar. Dar poti compara ce e acum in societate? Te nasti muncesti sistemul te otraveste te intoxicã te consuma sa scape rapid si asta e tot rau. Doar ca nu e vazut la fel.
Nu era la fel si acum 100 de ani? Barbatul muncea pentru societatea in care traia ca sa isi intretina femeia si copiii.
Nu era la fel si acum 500 de ani, cand doar o mica parte a pooulatiei avea o multime de tarani sclavi pe care ii exploatau? La fel si acum 2000 cand aia nu se numeau tarani, ci erau chiar sclavi.
In societatea actuala, daca esti destept, e usor sa nu mai fi dependent de ea sau macar sa te indepartezi intr-atat de mult incat sa mai depinzi putin.
Îndoctrinare, propagandă, manipulare şi o lene acută de a gândi + instinct de turmă https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Sindromul_Stockholm
Comunismul a fost impins de la inceput de o grupa de evrei (majoritatea atei) care au format Internationala Comunista. Pentru a destabiliza natiunile au impins in fiecare tara aceeasi politica: distrugerea religiei locale, ateism de stat, pedeapsa capitala pentru anti-semitism, executia preotimii, persecutarea credinciosilor, deoarece astfel se distruge coeziunea comunitatii iar aparatul de stat poate controla mai usor poporul debusolat.
Exemplele sunt disponibile pentru oricine are google si ochi sa citeasca. Incepand de la Karl Marx, parintele comunismului pana la:
In Rusia dupa revolutia din octombrie : Lev Davidovich Bronstein (Trotki), Pavel Axelrod, Lev Rozenfeld, Mikhail Lashevich, Genrikh Yagoda, etc
In Germania din timpul revolutiei din 1919: Rosa Luxemburg, Paul Levi, Leo Jogiches, Kurt Eisner si altii
In Ungaria 1919 eliberati de sub comunism de armata Romana - Bela Kun, Tibor Szamuely, Joseph Schwartz (pogany), Jeno Hamburger, Gyorgy Lowinger (Lucacs)
In Romania dupa 44-46: Hannah Rabinsohn (Ana Pauker), Saul Bruckner (Silviu Brucan), Lev Oigenstein (Leonte Rautu), Iosif Roitman, Ghizela Vass si altii
Eu cred ca Hitler a incercat sa "curete" populatia. Din aceasta cauza il ador. Uita-te unde a ajuns Europa. In 15 ani o sa fie mai multi arabi, tigani, etc decat Europeni.
Salut, sa-ti spun opinia mea fata de adoratia fata de dictatori. Dupa cum cred ca stii, regimul comunist s-a instaurat in Romania dupa primul razboi mondial, acesta initial a avut o crestere foarte lenta ( 1000 de membri, apoi 2000 si asa mai departe ). Inainte majoritatea locuitorilor Romaniei locuiau la tara si singurul lor venit venea din pamanturi, deci pamantul era extrem de important pentru el, pamanturi pe care regimul comunist le-a dat taranilor sa lucreze pana cand sau infiintat C.A.P-urile si toate pamanturile au reintrat in posesia statului.Astfel regimul comunist a reusit sa isi castige popularitate in Romania, era usor sa controlezi oameni fara educatie dandu-le ceva pe care apoi il iei inapoi mai elegant.Tot in aceasta perioada s au mai organizat meeting-uri ( nu mai tin minte cum se numeau pe atunci..ad-hoc..idk) unde se vorbea despre liderii comunisti si maretia lor. Ma repet, oamenii neavand o educatie credeau tot ce li se spune ajutati de micile "atentii ale partidului " ( ceva de genul cum face PSD acum, galeti, pixuri, etc ) ) atunci le dadeau cereale, etc.Cat despre oamenii din orase care aveau o educatie, majoritatea la instaurarea regimului comunist au emigrat din tara sau au fost exilati.Cei care au ramas sa idolatrizeze liderii politici totalitari de atunci nu cred ca erau in toate facultatiile mintale. Chestia cu idolatrizarea dictatoriilor a fost si o indoctrinare a societatii, peste tot unde mergeai ( scoli, facultati, spitale, etc) dadeai de portretele dictatoriilor, in ziare citeai numai despre "marile" lor realizari, ziarele "uitand"sa scrie si numarul oameniilor care au murit pentru a reusi dictatorii sa realizeze acele planuri.Asa s-a intamplat in toate regimurile totalitare. Oamenii care inca idolatrizeaza regimurile totalitare sunt indoctrinatii de atunci, de accea majoritatea comunistiilor sunt mosi si babe pe care ii intalnesti pe la tara.Cei mai tineri care inca idolatrizeaza dictatorii si regimurile acestora sunt indoctrinati de familie..cred ca ai auzit si tu faza " Pe vremea lui Ceausescu era mai bine". Asta e parerea mea