Crezi ca sunt tampit sa citesc interminabila aiureala pe care ai postat-o tu? Nota 1 cu indulgenta pentru cea mai proasta, lunga, neinspirata si asa zis intrebare.
Eu nu-s crestin, dar crestinul, pentru a reusi sa respecte cu strictete aceste porunci, trebuie sa fie inchis undeva, de unul singur, pe toata durata vietii sale. Si asa, ma indoiesc.
Marturisesc pacatul de a nu fi avut rabdare sa citesc toata lista; presupun ca am facut cateva dintre ele si speranta mea este ca Dumnezeu stie ce am facut si ce nu! Iar daca am facut pacate, stiu ca iubirea lui Dumnezeu ma absolva cu totul; fiindca eu cred; si recunosc ca nimic din ce e omenesc nu mi-e strain.
Poate ca raspunsul meu va uimi pe unii. Eu nu respect cele 10 porunci. Nu am cum. Si nimeni nu are cum. Cele 10 porunci implinite fac ca omul sa fie desavirsit, ori, in aceasta lume, nu exista oameni desavirsiti. In Biblie scrie ca Legea (cu cele 10 porunci ale ei)a fost data ca sa scoata la iveala pacatul, deci ea arata doar cit suntem de pacatosi si cum ar trebui sa fim, daca am asculta de ea. Insa doar Isus Hristos a reusit, desavirsit fiind, sa asculte de ea. Ceea ce fac eu in raport cu cele 10 porunci e doar sa vad unde ar trebui sa fiu ca om, si sa ma smeresc inaintea lui Dumnezeu pentru ca nu sunt acolo.
Daca cineva crede ca crestinismul este doar a face ceva (fapte bune) sau a nu face (a nu pacatui), e destul de departe de adevarul crestinismului. Eu cred ca crestinsimul consta mai mult in a fi decit a face. In a fi tot mai asemanator cu Isus Hristos, cu caracterul Sau. Eu cred ca e vorba mai mult de o relatie in care omul, cind vrea sa ii fie placut lui Dumnezeu, intra in relatie cu El. Ori, o relatie presupune mult mai mult decit a face sau a nu face ceva. Desigur ca le include si pe aceastea, dar nu acestea sunt fundamentul. Baza e dragostea, dragostea lui Dumnezeu pentru mine. Aflind ca ma iubeste (cei mai multi oameni nu stiu acest lucru, nu au simtit acest lucru), nu pot decit sa ii raspund cu dragoste, si abia atunci intervine acel "a face". Daca eu fac de teama iadului, a judecatii, sau doar pentru a cistiga unele foloase (ma pot purta frumos cu cineva pentru ca sa cistig ceva de la el), ma tem ca motivatia nu e buna. Dragostea pentru Dumnezeu trebuie sa fie cea care ma motiveaza. Dorinta de a-L cunoaste, de a-i cunoaste dragostea trebuie sa ma mine de la spate in tot ceea ce fac.
Cu totii stim ca, cind iubesti, treci usor peste greselile celui iubit, aproape ca nu le vezi, sau chiar nu le vezi. La fel e si cu Dumnezeu. Biblia spune ca "ferice e de omul caruia Domnul nu ii ia in seama pacatele". Poti ajunge la o asemenea relatie cu Dumnezeu incit, datorita dragostei ce i-o porti, El sa nu ia in seama unele pacate, deci sa nu mai conteze atit de mult ceea ce tu faci. La urma urmei, El este dragoste, si dragostea presupune ingaduinta. E ca si un tata cu copilul lui mic. Nu e acel copil inca ceea ce ar vrea tatal, un fiu matur si responsabil, dar totusi acel copil este iubit, si ii sunt trecute cu vederea multe greseli din aceasta cauza.
Deci cred ca ar fi mai bine sa nu ne uitam la ce facem sau nu facem, ci la cum ne raportam fiecare la Dumnezeu. S-ar putea ca inaintea Lui unii care par a fi mai pacatosi sa fie mai binevazuti, pentru ca se raporteaza mai bine la El, iar altii care par a fi mai sfinti sa nu aiba trecere inaintea Lui, pentru ca ei nu se raporteaza corect la Dumnezeu. De aceea nici nu e bine sa judeci pe vreun om cind face ceva.
Iee,am facut cam 150 de pacate(aproximativ, am citit pe diagonala), deci pot sa mor fericit.Si il aprob pe @crinu, multe dintre ele sunt absurde si doar pentru economia bisericii.Dar cum si ele tot de oameni sunt scrise(Ma'at-ul asta al nostru), razulta ca-s tot pentru manipularea maselor.
Ce faceeeee? Vreau sa traiesc si sa simt, nu sa stau cu ghimpele in coasta ca ma trosneste CEL DE SUS, desi stiu cu siguranta ca are grija de mine si ma pedepseste in egala masura. Ca sa pot respecta tot ce ai zis tu acolo, ar trebui sa stau in casa, sa respir, sa beau apa si sa mananc iarba. Atat.
Da multe sunt exagerate uitati sursa:
http://forum.atei.ro/index.php?topic=1405.0; wap2
Cine citeste o dimineata intreaga e tare, cateva pacate de sus le face oricine pe lumea asta dar nu toate.
Si eu am gresit : 180. N-am plătit contribuţia la Sfânta Biserică!
n-am vrut ca preotii sa aiba A8, maseratii, etc, si eu sa merg pe jos!
Ca sa fiu sincera, nu am avut rabdarea sa le citesc pe toate, doar asa, mai pe diagonala.
Dupa mine, unele chiar sunt pacate... pacate (cum sa le zic?). Dar totusi, unele sunt aberatii (N-am platit contributia la Sfanta Biserica? Huh? Este ceva vreo lege morala care ne obliga sa platim la Biserica? ) Sau mai era una, Am avut capul descoperit... Din ce stiu eu, nu mai suntem in epocile trecute sa purtam tot felul de esarfe pe cap.
Totusi, eu inteleg ca trebuie sa incercam sa ne ferim de pacate, sa facem cat mai multe fapte, sa fim credinciosi si inca nu stiu cate chestii dar parca totusi, nu putem sa ne ferim de toate lucrurile care ne fac placere ( cum era la un punct : am mers la o petrecere) doar de dragul lui Dumnezeu. Avem o singura viata care dupa mine, trebuie traita, nu putem sa i-o dam lui Dumnezeu. Nu putem sa traim dupa o lista de 193 de reguli (daca schimbi putin continutul si modul verbelor chiar obtii un set de reguli) stricte care nici macar nu sunt adaptate la situatiile din viata reala (ex : Nu am dat iertare aceluia care mi-a cerut-o, sau ceva de genul acesta... Dar scuza-ma, daca X mi-a facut lucrul A si eu am ramas paralizata toata viata, de exemplu, nu stiu cum as putea sa il iert. Eu una nu as putea. )
Eu am scris ce gandesc si puteti sa ma criticati cat vreti ( asta e pentru cei care sar imediat cu gura ) dar asta e parerea mea.
Si ca sa iti raspund la intrebari. Incerc sa nu fac pacatele grave ( ca alea cu abandonatul copiilor pe strada) nu acelea "trase de par" sa le zic asa... Si uneori chiar imi reuseste .
dupa
Din pacate nu am putut in viata mea sa respect toate poruncile lui Dumnezeu. Am facut unele pacate fara sa vreau si unele pe care toti oameni le fac, la un moment dat nici macar nu mai credeam in Dumnezeu, si dupa ce am mai citit si lsita ta, deja :l.
Pai pacatele mele ar cam fi:2, 13,14, 17,35,46,59,77,82,83,84,108,118,120,137,138,174.
Insa incerc sa nu fac de mai multe ori acelasi pacat...
Toti oamenii au pacate, minim 50% dintre cele de sus toti le-am facut, doar Isus 0
Light.nu reusim.nimeni nu reuseste, fiindca cine a calcat una din cele 10 se face vinovat si de calcarea celorlalte 9. iar pacatele insirate de tine, nu toate au legatura cu credinta si religia.de pilda ruga cu fata la rasarit,sau diferite plati, care nu au nici un rol in biserica decat economic. Dumnezeu nu e de vanzare, si locurile in rai nu se cumpara cu bani prin biserici.
172. M-am căsătorit cu evreu, turc, catolic, sectant etc.
Mi se pare o prostie din moment ce altii incearca sa explice ca dumnezeu nu are nume si toate religiile pleaca de la acelasi Tata.
133. M-am machiat, rujat, vopsit la păr, am dat unghiile cu ojă etc. Am purtat cercei, mărgele, inele, coliere, brăţări, pantofi cu toc. Mi-am făcut părul.
134. Ca femeie, am purtat pantaloni sau fustă scurtă, n-am purtat capul acoperit, am mers sau am vorbit, ca să atrag bărbaţii.
Si atunci daca femeile purtau capul acoperit, cum naiba sa mai stii ce se afla pe sub voal.Era imposibila casatoria sfanta dintre un barbat si o femeie."Cresteti si va inmultiti" daca nu exista semnale intre noi cum o sa ajungem la inmultire, cred ca de aici se va naste si o noua replica "eu cred in dumnezeu, tu crezi? hai sa facem sex!"
Sper ca ti-ai dat seama, am citit postarea ta de jos in sus.
Bună! Cred că poruncile astea sunt mai mult un îndreptar de genul :"ce e bine să faci şi ce nu", iar fiecare se străduieşte cât poate. Nu cred că există vreo persoană care să nu greşească în vreun fel sau altul...
Te invit pe http://lecturirecenzate.ro/
Pe tine nu te doare mana de la atat scris pe mine ma doare gura de la atat citit oricum sunt de acord cu Spetsnaz
Am citit tot ce ai scris. Nu stiu ce sa zic.O sa ma dau exemplu pe mine. Deci daca lista aia chiar asa este.inseamna ca am facut o gramada de pacate.asta pentru ca nu aveam de unde sa le stiu, nu m-a invatat nimeni, nu mi le-a spus nimeni...Ma refer doar la unele pacate..si in plus unele sunt chiar aiurea.cum ar fi aia cu " Mi-am pus cercei, M-am vopsit etc. " Nu cred ca reuseste cineva sa nu faca nimic din ce scrie mai sus.
Am facut multe pacate dar seara ma rog sa ma ierte as vrea sa nu fac pacate dar nu reusesc
Unii oameni fac pacate fara sa vrea sau fara sa stie ca fac un lucru rau. Pacatele se fac foarte usor, iar faptele bune foarte greu. Despre faptele rele te poti intoarce la stanga sa tragi o palma cuiva, apoi sa te intorci la dreapta sa mai lovesti pe cineva.
Cat despre fapte bune abia daca mai vezi in zilele de azi pe cineva care ajuta o batranica sa treaca strada sau sa cedeze locul in autobuz cuiva mai invarsta...
Am citit tot ce este scris mai sus... Doar cei ce au ajuns sfinti au putut respecta toate poruncile domnului. Diavolul insa ispiteste omul la lucruri necurate. D-zeu iarta greselile facute om daca acesta la recunoaste atunci cand se spovedeste si nu se spovesteste stramb ( adica ascunde unele pacate facute ) insa pacatele de genul : avort, ucidere, sinucidere, pariuri diavolesti, ritualuri diavolesti stiu ca se iarta si aceastea dar insa foarte greu spre exemplu : O femeie a avortata ( de buna voie fara sa aiba o probleme medicala sau sa fie silita ) la preot ea si-a marturisit pacatul cu parere de rau preotul nu o mai impartaseste primeste aghiazma mare ( chiar si 10 ani ) timp in care femeie trebuia sa faca multe milostenii cum ar fi : sa imbrace copii saraci, sa boteze multi copii etc. ORCE om este ispitit de diavol pe parcursul unde-i vieti. Desigur si eu la randul meu incerc sa nu fac pacate dar in lista scrisa de tine mai sus am descoperit pacate facute de mine nestiind ca si aceasta sunt pacate. Bine inteles nici eu nu reusesc sa nu fiu ispitata de diavol.