| SingleForOne a întrebat:

Întrebarea de economie, nu politică.

Dacă am trăi într-o lume apocaliptică (ca în serialul The Walking Dead, de exemplu) sau pe o Navă Spațială, unde resursele pentru a supraviețui (mâncarea și apa) sunt extrem de limitate sau deloc și suntem responsabili să supraviețuim din ce producem, cum ar supraviețui capitalismul și comunismul, respectiv, într-o astfel de lume?

Personal, cred că Comunismul ar supraviețui mai bine.
PS.: să nu se înțeleagă greșit, nu am probleme cu sistemul opus.

11 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Daca n-ar fi deloc mancare, atunci intr-o luna de zile toti ar muri.
Daca ar exista unele resurse, atunci ori s-ar lupta pentru ele, pentru supravietuire (daca resursele ar fi insuficiente pentru supravietuitori), ori s-ar organiza supravietuitorii pentru a mentine- si eventual sa dezvolte resursele.
Organizarea - probabil - ar produce si persoane care sa conduca comunitatea, iar modul de functionare ar fi ceea impusa de conducator si acceptata de comunitate.

Despre capitalism nu am putea vorbi, in lipsa banilor, dar despre schimb de marfuri da.
Deci, probabil ca, comunitatea ar deveni mai degraba "comunista".

| SingleForOne explică (pentru Bula):

Mâncare ar fi (conservele, făina, etc, până expiră), astea ar menține minimul de supraviețuire până când o comunitate învață să practice agricultura. Dar întrebarea de bază este, cum ar putea să le producă, mai apoi să le distribuie la toată lumea. În astfel de momente, lumea realizează aspecte importante ale vieții și dezvoltării, în sensul comunității, dar și personal; în timp ce în sistemul capitalist, fiecare este profitor pentru propriile interese, și fiecare este pe cont propriu, în mare parte.

| Bula a răspuns (pentru SingleForOne):

Conservele au un termen foarte limitat (maxim 2-3 ani, daca nu se consuma toate stocurile inainte).
Daca vor sa supravietuiasca, oamenii trebuie sa se organizeze in acest timp, altfel mor de foame.
De aici, este valabil ce am scris inainte.
Citeste-l din nou!

"astea ar menține minimul de supraviețuire până când o comunitate învață să practice agricultura."

Nu e sigur.
Gandeste-te, cate lucruri sunt necesare agriculturii, la nivel de supravietuire!
- pamant
- apa
- temperatura adecvata
- seminte
- unelte (de arat, cules, prelucrat etc.)
- loc de depozitare adecvat pana la noua recolta

Nu e usor sa aduni toate cele de mai sus si sa inveti a le folosi!
Nu mai vorbesc de cantitatile necesare supravietuirii, mai ales pentru o comunitate!

Oamenii sunt descurcăreți, atât timp cât au încredere unul în altul, și comunitatea e stabilă. Nu cred că toată lumea ar lua toate greblele, sapele, și alte instrumente de grădinărit din fiecare magazin cu unelte. Cunoașterea bună a agriculturii, da, asta e altceva.

Na, pentru asta trebuie sa se organizeze in comunitate!
Degeaba cineva are lopeti si pluguri suficiente, daca n-are graunte, apa, etc.
Doar mai multe persoane unite pot face productie, care sa fie si suficienta. Iar pentru organizare si dirijare este nevoie si de un coordonator.

Si iarasi am ajuns acolo, unde am scris inainte... happy

| doctorandus a răspuns:

Dap, capitalismul are sens doar la scara unor societati mari. De ex. intr-o firma capitalista nu trebuie sa fie concurenta, ci cooperare. Intr-o familie nu trebuie sa fie capitalism intre membrii ei.

| gabicoo a răspuns:

În zilele noastre nu mai există nici comunism - nici capitalism. Ambele sisteme au fost înlocuite cu cel corporatist!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Urăști capitalismul?
Dacă ar fi comunism ai fi mort din start. Pa!

| SingleForOne explică (pentru anonim_4396):

Se vede că ai muri din prima în acea lume ipotetică, dacă nu ești în stare să porți o discuție, la fel ca și alții ca tine, care ar putea să răspundă la fel. Pa!