| GPA a întrebat:

Intrebări legate de astrologie și univers :

Ce diferente sunt dintre Supernove și Hypernove? Care dintre acestea sunt mai "periculoase" și au un impact colosal asupra materiei din respectivul loc?

Exista vreo probabilitate de "ciocnire" cu un astfel de fenomen, gen explozia unei hypernove sau supernove aproape de sistemul nostru solar?
Daca s-ar întâmpla această catastrofă, cum va fi afectat Pământul?

Hypernovele dau naștere erupțiilor de raze gama?
Cum poate afecta această rază atmosfera?

Răspuns Câştigător
| BlackRose03 a răspuns:

Pe scurt...
1. Explozia unei Hipernove e de pana la 100 de ori mai puternica ca cea a 100 supernove la un loc.
Imagineaza-ti.
2.Din moment ce explozia unei Hypernove e de 100 de ori mai puternica ca cea a unei supernove si se intinde pe distante mult mai mari tu ce crezi?
3.La aprox. 50.000 de ani lumina distanta de Pamant se afla o steasupermasiva si batrana ce ar putea exploda in orice moment si sa se transforme in Hipernova. Pământul se afla la o distanta de 20.000-30.000 ani lumina de aceasta.
Nu la mare depărtare mai e una masiva si batrana, dar nu reprezintă o amenințare la fel de mare.
4.Razele gamma vor "matura"Pamantul(depinde de intensitatea acestora), stratul de ozon se va subtia cu mult, lucru ce ar avea efecte devastatoare asupra vietuitoarelor de pe Pamant,"scutul" ce ne apara de razele soarelui s-ar dezactiva si astfel vom fi prăjiți de acesta si etc.
5.Cred.
6."Scutul" dezactivat--prajire

Nu am cunostinte in acest domeniu si merg sa ma întâlnesc cu cineva, pare rau daca nu te-am putut ajuta...

4 răspunsuri:
| T0T a răspuns:

Asta e astronomie, nu astrologie.
Hipernovele sunt tot niște supernove dar care sunt de 10 ori mai luminoase.
Cea mai apropiară supernovă de noi e la 163 de mii de ani lumină, adică s-a produs acum 163 de mii de ani de la apariția ei în mediul nostru vizual. Efectele ei nu ne influențează negativ și nici nu ar avea cum la o asemenea distanță fabuloasă. Media e cam de 1 secol când se produce o supernovă într-o galaxie. Prin apropiere nu prea sunt stele periculoase decât în mulți, mulți ani. E ceva ce chiar nu ar trebui să ne îngrijoreze, chiar deloc. Dacă ar fi o hipernovă pe aproape am fi exterminați, dar cum am zis, nu e cazul și nici nu va fi decât peste extrem de mult timp.

https://www.youtube.com/watch?v=cIkKOAqehN8

| NGheorghe a răspuns:

Nu te impacienta așa ...sistemul nostru solar este se afla la marginea galaxiei intr-o zona foarte sigură.
Așa ca poți folosi "spectaculoase" in loc de "periculoase".
Iar o "ciocnire" cu o imagine nu a lăsat niciodată efecte fizice ci doar impresii celor ce au observat-o.
"Erupțiile de raze gama" sunt de fapt "emisii de radiații gama", si ca si orice alta radiație electromagnetica se supune legii inversproportionalitatii. (Intensitatea scade cu pătratul distantei... scade enorm).
Un litru de CFC (freon) lansat in atmosfera distruge stratul de ozon mai mult decât au distrus toate hipernovele din întreaga istorie a apamantului, puse la un loc. Așa ca fi cu ochii pe poluare dacă esti atât de preocupat.

| Ene_Robert_Marian_1997 a răspuns:

O Hypernova este o supernova cu o energie electromagnetică radiată de peste 10, 45 jouli, presupunând o radiație izotropă spațială. O hypernova reprezintă capătul superior al supernovelor super-luminoase sau superhelice
Funda?

| Ene_Robert_Marian_1997 a răspuns:

O Hypernova este o supernova cu o energie electromagnetică radiată de peste 10 45 jouli, presupunând o radiație izotropă spațială. O hypernova reprezintă capătul superior al supernovelor super-luminoase sau superhelice