| Frank51 a întrebat:

Ipotetic, ce se intampla cu un obiect(gen un pix) daca atinge viteza luminii?



Teoretic este dezintegrat
Practic...iese din continuumul spatiu-timp? fara sa fie afectat?

11 răspunsuri:
| DeyCj a răspuns:

Nu cred că e posibil, pentru că pixul are masă, iar lumina nu.

| T0T a răspuns:

Obiectul e dezintegrat cu mult înainte să atingă viteza luminii. E nevoie de o cantitate infinită de energie pentru a face pixul ăla să atingă viteza luminii. Cu cât i se imprimă pixului o viteză mai mare cu atât cantitatea de energie crește iar la un moment dat o cantitate suficientă de energie îl va dezintegra.

E=mc^2 e ecuația lui Einstein. m reprezintă masa relativistă, c viteza luminii, E energia.
m=m0*F. Conform relativității masa unui obiect variază în funcție de viteza sa în mod direct proporțional, cu factorul de proporționalitate F(factorul Lorentz), m0 fiind masa de repaus a obiectului.
Deci se poate rescrie relația lui Einstein ca E=m0*F*c^2.
Factorul de proporționalitate Lorentz este definit F=1/radical(1-v^2/c^2), unde v e viteza imprimată obiectului. Ecuația lui Einstein devine E=(m0/radical(1-v^2/c^2))*c^2.

În cazul în care viteza imprimată obiectului este viteza luminii atunci v=c. În situația asta intervin 2 cazuri, anume atunci când masa de repaus a obiectului m0 este 1) diferită de 0 sau 2) este 0.

1) Înlocuind în ultima ecuație m0 cu x, unde x diferit de 0 și v cu c, obțin:

E=(x/radical(1-c^2/c^2))*c^2 deci E= x/radical(1-1) *c^2. E= x/0 *c^2. Știi că orice număr diferit de infinit și 0 împărțit la 0 este infinit deci E= infinit ceea ce nu este posibil. Totuși este posibil ca v să se apropie de c pe cât are posibilitatea materialul din care e compus pixul să reziste, însă nu numai că e imposibil să îi dai o energie infinită, dar e de asemenea imposibil ca rezistența materialului să suporte o cantitate prea mare de energie.

2) Cazul ăsta l-am pus totuși pentru că te vei întreba cum de există particule ce se deplasează totuși cu viteza luminii. Acele particule reușesc asta din simplul fapt că au masa de repaus m0=0
Înlocuind obțin cazul de nedeterminare 0/0 caz în care îi poți afla energia folosind ecuația lui Planck.
Dacă vrei detalii în plus poți afla ce se întâmplă cu acel foton când atinge viteza luminii.

| Frank51 explică (pentru T0T):

Hai sa o luam altfel. Presupunem ca exista un lansator de particule cu masa mica, totusi mai mare decat zero. Si presupunem ca acea particula atinge viteza luminii, in acel moment ce se intampla?

| T0T a răspuns (pentru Frank51):

Dacă mi-ai urmărit explicația, masa poate să fie o milionime de micrograme. E irelevant atâta timp cât e diferită de 0, cantitatea de energie necesară va fi tot infinit deci niciun accelerator de particule nu ar putea imprima unei particule cu masă de repaus viteza luminii. Teoretic și practic e imposibil. Niciun accelerator sau orice altceva din univers nu ar putea să îi imprime o asemenea viteză. Poți folosi cantitatea de energie din big-bang, tot nu reușești iar dacă încerci și ai posibilitatea să faci rost de prea multă energie încât să nu o poți controla, păi ne-ar distruge pe toți, dar asta doar teoretic că practic nu e posibil oricum.

| Frank51 explică (pentru T0T):

Aham. Good point. Eu voiam sa fac un exercitu de realitate alternativa, dar e cam inutil.

Răspuns utilizator avertizat