| blondissima a întrebat:

Ipotetic vorbind, ar fi lumea mai buna daca am fi toti la fel? Cei rai ar mai fi rai daca cei buni nu ar exista sau invers?

Răspuns Câştigător
| Alphawolf a răspuns:

Ipotetic vorbind, daca am fi toti la fel - nu ar exista lume mai buna sau mai rea - am fi toti la fel. Nu am mai cunoaste binele si raul, pentru ca nu ar mai fi limitele dintre bine si rau. Am fi acelasi tipar. Binele nu-l putem percepe fara existenta raului, invers la fel, raul nu-l putem percepe fara a avea notiunea de bine.
Referitor la a doua intrebare, depinde ce intelegem prin "buni" si "rai". Bun nu inseamna neaparat si destept, iar rau nu inseamna neaparat si prost. In plus, raul si binele este conditionat si de sanatatea mintala a oamenilor. Toti avem ceva "pasarici" la cap, difera doar gradul si tipul. Lipsa celor buni nu ar inlatura binele, si invers, lipsa celor rai nu ar inlatura raul. Probabil lipsa celor buni ar crea ceva dezordine si ar incetini evolutia, iar lipsa celor rai ar duce la ordine si la o evolutie mai rapida.

9 răspunsuri:
| Alphawolf a răspuns:

Blondy, "rai" si "buni" sunt cuvinte relative. Eu pot fi pentru tine rau, dar pentru alta persoana bun. Avem o perceptie putin diferita a notiunii de bun si rau. Omul nu poate fi doar bun, sau doar rau, el fiind egoist este si rau, sau el avand sentimente este si bun. Daca am fi toti rai ar insemna sa nu rationam destul si sa nu avem sentimente(sau sa fie mult mai slabe). Ne pasa de alte persoane pentru ca avem sentimente. Oamenii rai, care fac rau ori nu au sentimente, ori sunt foarte slabe in intensitate. Cei care rationeaza cel mai bine si au sentimentele pe masura vor fi cei dintai.
Ai dreptate, binele invinge intodeauna. Binele invinge pentru ca urmareste ce este benefic omului. Omul este dornic sa evolueze, isi doreste o viata mai buna, iar pentru asta este nevoie sa faca compromisuri si sa-si dea interesul in a cauta si stabili ceea ce este folositor pentru el.

| Alphawolf a răspuns:

Blondy, nu e vorba doar de relativitate. Nu poti separa oamenii buni de oamenii rai, pentru ca nu exista oameni doar buni si oameni doar rai(exceptia o fac probabil pshiopatii - ucigasii in serie din lipsa de sentimente). Eu cred ca, nici un atotstiutor nu ar putea separa oamenii buni de oamenii rai incat sa nu mai existe rau printre oamenii buni si bine printre oamenii rai. Nu cred ca poti sa-mi dai un exemplu de om doar bun, fara sa existe deloc rau in el.
La propunerea ta de a-mi construi o lume imaginara doar din oameni rai intervine relativismul si subiectivismul. Convingerea mea refiritor la oameni buni si rai este doar o convingere, dar nu neaparat buna(adevarata). Daca eu mi-as construi o lume doar din oameni rai in convingerea mea ar fi mult mai rea decat cea pe care o avem, si binenteles ar contine ceva adevar, dar in realitate sunt sigur ca nu ar da acelasi rezultat ca cel imaginat. Ar fi mai rea decat cea pe care o avem dar nu pot sti cat de rea, nu pot fi sigur de rezultat, pentru ca eu sunt doar un om limitat si cu "pasarici" la cap(probabil).

Apache
| Apache a răspuns:

Ipotetic vorbind. niciodata nu o sa poata exista in lume numai bine, si numai rau!
intotdeauna trebuie sa existe un oarecare echilibru!
ying-yang!

| Necrophagist a răspuns:

Cei rai vor avea sau nu bine in ei? Caci din fericire nu stim cum arata raul absolut. Daca vor fi preponderent rai poate etica va izbandi sa faca grupuri bune dar nu indeanjuns spre a fi in stare sa opreasca lumea de la o continuă alergare spre proprietate, spre egoism.

| blondissima explică:

Alphy, toti la fel adica toti rai sau toti buni. Si daca am fi toti rai de exemplu, cei mai putin rai nu ar deveni buni, si nu asa ar invinge binele intotdeauna? Sau e doar pozitivitatea din mine cea care vorbeste si ma amagesc?

| blondissima explică:

Alphy sa nu intram in relativitate ca iar ne pierdem. Construieste tu o lume imaginara cu ce inseamna oameni rai pentru tine si zi-mi daca ar fi mai buna decat cea pe care o avem sau nu.

| blondissima explică:

Alphy, nu mai aberam, mi-ai raspuns chiar daca crezi ca nu.winking

| KyraW a răspuns:

Nu am putea fi toti la fel.Dar daca am fii,incet incat am fi toti rai, pentru ca e foarte usor sa corupi pe cineva, mai greu e sa purifici.Si da, ar fi mult mai rau pentru ca in fond, nu esti bun daca nu incerci sa opresti raul.Plus ca daca nu ar exista bine, nu ar fi nici conceptul de rau.Pentru ca nu ar exista lucrul opus.Deci raul ar fi bun.Sau invers. Daca nu ar fi bun sau rau, nici criteriul nu ar mai exista pentru ca nu am avea dupa ce sa facem comparatia.Asta e doar parerea mea.

| RhoOphiuchi a răspuns:

"Bun" si "rau" sunt atribute pe care omul le acorda lumii din jurul sau prin comparatie. Ele nu exista ca si notiune de sine statatoare, si nu sunt universal valabile. (la fel ca si "mare" si "mic" etc). Adica ceva e rau doar daca inainte ai vazut ceva mai bun, si viceversa. Iar cat despre valabilitate, "bun" si "rau" sunt insusiri care tin de judecata subiectiva. Adica, eu pot sa zic despre Mos Craciun ca e un om rau, ca nu mi-a adus cadouri. Dar pentru alt copil, Mos Craciun e bun, pentru ca lui i-a adus cadouri. Un om iti poate fura portofelul pe strada, din punctul tau de vedere e un om rau, pentru ca ti-a facut tie un rau; dar din punctul lui de vedere fapta lui a fost buna, a fost ok, pentru ca el avea nevoie de bani sa-si ia de mancare. etc. Deci, nu ar putea exista doar oameni buni sau oameni rai, decat daca nu ar mai exista individualitate.