@inna, brianna exista oameni care se nasc bogati si se pot bucura de viata pur si simplu. Ei aleg insa- liber arbitru- sa faca si mai multi bani. Bill Gates, Donald Trump, Warren Buffet, Dinu Patriciu, sunt cu totii miliardari. Bine, toti au o organizatie prin care doneaza si coordoneaza programe de binefacere. Insa, insa spatele lor se afla dorinta de a descoperi talente tinere si ieftine care sa lucreze pentru ei; de aceea ei finanteaza bursele de studiu. Apoi, cati bani doneaza ei comparat cu ceea ce au, nu simt donatia. E ca si cum as scapa eu 1 leu pe strada.
Lipsa banilor, la polul opus te face insa sa urasti, sa tragi mai mult, sa lupti, sa muncesti mai mult. Cand ajungi sa ai destul nu te opresti: nimeni nu o face, ci dimpotriva, dai inainte sa le dai celorlalti care candva au ras de tine peste nas. Nu cunosc nici o persoana, una macar sa spuna: am destul, de azi stau linistit si ma bucur de viata. Daca ai inceput sa ai un ritm al activitatii nu renunti la el. Ti-a intrat in sange. Apoi, resentimentele pe care le ai cand erai sarac te face sa devii un mizantrop avand comportament arivist.
@Harciog, sunt impresionanta, nu-i asa? Optiunea ta care este?
Optiunea mea este ca mintea umana produce iubirea de bani cand ii ai- te bucuri de ei!- si pasiunea obsesiva pentru ei cand nu ii ai si ii doresti! Legat metaforic oarecum, e ceva in genul "nu pustile ucid oameni, oamenii ucid oameni".
@harciog majoritatea filozofilor cunoscuti au fost excentric de bogati. De aia aveau timp sa filozofeze. Nu iti vine sa te intrebi "cine sunt eu" cand stomacul iti zbiara de foame.
@criticul realitatea poate fi subiectiva si obiectiva, insa niciodata falsa. Depinde de ochii prin care este privita.
@bro exact pe acolo, in lipsa echilibrului.
@brianna cand ti-e foame, religia te "consoleaza", nu filozofia. Insa fiecare dintre ele incearca sa gaseasca un raspuns sensului omului, vietii. Sa nu uitam totusi ca nu religia a fost cea care a ridicat primele intrebari asupra spiritualitatii omului.
@brianna eu nu am facut decat o expunere generalizata. Cam asa functioneaza omul in lipsa banului si cand il are. Chiar daca mie imi place sa cred ca daca exista exceptii de la regula, aceasta nu este o regula, exceptii se gasesc. Insa sunt prea putine. Optiunea mea- mentionata in postul de mai sus- indica faptul ca atat iubire cat si lipsa banilor nu este posibil sa fie resimtita in lipsa omului. Pentru mine, radacina tuturor relelor este mintea umana. Sau mai precis, modul sau de viata: invataturile gresite, prejudecati etc
@harciog, vroiai sa scrii din fericire, nu?
Lipsa lor...in majoritatea cazurilor, certurile pornesc de la lipsa banilor... din pacate...
Eu cred ca lipsa lor reprezinta radacina tuturor relelor, nu ca as fi eu o mare materialista dar banii uneori sunt un rau necesar.Prea multi strica, prea putin la fel.
Cindva Balzac a subliniat faptul ca banul distruge etica unei societati:zeul la care toti se inchina este Banul.atunci cand iti lipsesk banii incerci din rasputeri sa'i dobindesti.muncesti din greu.insa cind banii incetul cu incetul se intmultesc esti tot mai dornic de imbogatire. iar dupa cum bine se stie patima banului poate pricinui pierderea omeniei...atunci cind averea creste linistea sufleteasca scade.de aia e mai bine sa ai atit de cit ai nevoie
Inna a spus-o foarte bine.Sunt de acord cu ea. Daca zilnic stai, ingropat intr-un morman de facturi neplatite, restante si rate la banca...atunci ce sa mai astepti de la viata?
Zicea Nineta, din "Cel mai iubit dintre pamanteni"-"Saracia roade orice ideal"...
Bineinteles, nici goana dupa bani, ca singur scop in viata nu aduce nimic bun.Echilibrul,suficienti bani cat sa traiesti decent, sa-ti dai copiii la scoala, sa dispui de o casa, de o masina, sa-ti poti plati un loc in spital cand te imbolnavesti, sa-ti permiti un concediu de odihna, macar o data pe an...sa n-ai grija zilei de maine, pe scurt.
Zbenguici, asta vroiam sa spun si eu, prin citatul din cartea lui Marin Preda, ca daca tu lupti cu foamea, nu-ti sta capul la filozofii
din explicatiile tale, ce-am inteles eu(te rog sa ma corectezi daca gresesc):cei ce se nasc bogati iubesc banii. Cei ce n-au, devin obsedati sa aiba, si nici cand au, in sfarsit, nu pot sa fie fericiti, cu ura si resentimentele acumulate.Asa ca, lipsa banilor ar fi sursa relelor(inca o data, te rog sa ma corectezi si sa-mi mai explici o data daca gresesc)
Banii nu sunt importanti, dar cu ei poti cumpara un iaht cu care sa navighezi spre fericire.
La felul in care ai formulat intrebarea, ma gandesc ca te referi la ceea de spune Biblia despre iubirea de bani, ca fiind radacina tuturor relelor.
Mai intai de toate trebuie sa observam faptul ca se vorbeste despre iubirea de bani, nu despre a avea bani. Sunt lucruri total diferite care definesc comportamentul nostru zilnic. Nu este nimic rau in a avea bani, dar este rau a-i iubi si a-i cauta cu tot dinadinsul.
Acum, afirmatia "iubirea de bani este radacina toturor relelor" se refera la faptul, ca atunci cand iubesti banii si te preocupi toata ziua cu castigarea lor, nu mai ai timp de lucrurile importante in viata, cum ar fi Dumnezeu si familia. De aici decurg toate relele. Cand omul devine interesat doar de ceea ce este material si nu mai are timp sa mediteze si sa traiasca dupa moralitatea lui D-zeu. De aici vin toate celalalte rele. Asta-i firu logic.
Inversul situatiei ar fi sa nu fim interesati de lucrurile materiale, ci doar de cele spirituale, luptand pentru ele cu aceeasi ardoare cu care luptam pentru bani. Si da, in felul acesta nu ar mai fi "lucrurile rele".
Banii sunt un rau necesar. SI lipsa lor dar si iubirea pentru ei este o radacina a relelor.