Nu te mai intreba asta.Mi-e frica ca n-ai sa mai ai timp s-o traiesti tot cautind raspunsul.
Raspunsul la intrebarea ta este cel mai bine exprimat prin aceste cuvinte in engleza: "It's complicated".
Adica, se poate constata modificarea nivelului de hormoni la persoana care este in aceasta stare (high dopamine, low serotonine), se poate constata modificarile impulsurilor electrice din nervi si creier, se poate constata dilatarea si constrictia vaselor de sange la nivelul diferitelor organe si tesuturi.
Dar sunt toate acestea cauza, sau efectul iubirii?
Un om intelept a zis ca: "gandesc, deci exist". Si eu cred ca pot sa-ti zic tie: "ai dopamina ridicata si serotonina scazuta, deci iubesti". Judeca tu acest lucru.
Gresit, stimabile! Toate aceste cresteri sau scaderi de substante chimice sint produse de creier in urma unor stimuli, vizual, olfactiv, auditiv, senzitiv etc. iar ulterior dupa ce se produc aceste schimbari in organism rezulta starile despre care vorbeai. Deci eu zic : vezi pe cineva care-ti place, creste nivelul de dopamina sau serotonina, aceasta dindu-ti o stare placuta care poate fi dragostea. Sper ca ai inteles!
Am scris in primul meu raspuns "It's complicated", si oricat cauta unul sau altul sa simplifice lucrurile, nu va reusi asta.
Ca, daca ar fi cum zici tu, atunci multe lucruri s-ar rezolva usor. Dar vezi ca si in probleme medicale, administrarea unor medicamente nu rezolva, ci doar "ascund" problema, si la fel este si in acest caz. It's complicated.
Este ceva ce declanşează reacţii chimice, eliberare de substanţe în creier, şi ne fac să ne simţim bine. Dar stimulii vin din exterior, deci... nu este doar o reacţie chimică, aş zice eu.
"Este ceva ce declanşează reacţii chimice, eliberare de substanţe în creier, şi ne fac să ne simţim bine. Dar stimulii vin din exterior, deci... nu este doar o reacţie chimică..."
Cred că formularea ta este cea mai reușită de aici.
Mulţumesc xD
Nu inteleg de ce toata lumea vrea sa aiba raspunsuri la anumite intrebari/situatii care nu au nevoie de raspuns. Tot ce trebuie sa facem este sa traim clipa.
Iubirea = placerea declanseaza o reactie chimica in creier ce stimuleaza enrofinele = fericirea
da iubirea e doar o reactie chimica in ziua de azi iubirea e pe banii, interes si atat
Iubirea e de fapt o multime de reactii chimice, toate fiind eliberate la comanda creierului. Pina la urma toate sentimentele noastre sint produsul unor reactii de natura chimica care au loc in organismul nostru. Asta asa, stiintific caci daca vrei alte explicatii de natura divina, sint o sumedenie de "crestini" care-si pot d-a cu presupusul.
Reacţie chimică? Mai aveţi puţin şi o să spuneţi că iubirea este o ştiinţă exactă.
Iubirea e doar reactie chimica? Atunci spun clar si raspicat ca NU SUNT DE PE ACEASTA PLANETA!
Daca ar fi doar reactie chimica, mai degraba nu as mai simti nimic.Azi totul se defineste prin stiinta,dar nimeni nu incearca sa vada dincolo de aceste teorii.
Eu cred ca sentimentele sunt mai presus decat orice stiinta exacta si sufletul,desi unii spun ca tot creierul il defineste, este cel care ne da puterea sa iubim si tot el e cel care ne ajuta sa traim.
Daca am sta sa gandim mereu logic, sa cautam o explicatie stiintifica pentru tot, am innebuni, uitand sa ne traim viata cu misterele si aventurile ei.
Asta este una din teorii : In aparenta, teoria este valida, doar ca oamenii de stiinta revin cu o teza noua care sustine ca nu inima este cea care iti pune stapanire pe atitudine, ci mintea ta.
Pentru a afla cum creierul influenteaza dragostea, sexul si relatiile, editorul FoxNews, dr. Manny Alvarez a stabilit un interviu cu autorul "Dirty Minds", Kayt Sukel.
Scriitoarea a marturisit ca decizia de a scrie o astfel de carte a fost luata dupa un divort dificil care a lasat-o cu mari semne de intrebare legate de ce inseamna iubirea si ce face un sentiment ca acesta cu mintea si cu sufletul unei femei.
Tocmai de aceea, Kayt Sukel a decis sa analizeze in detaliu stiinta care se ocupa de neurologie, inainte de a alerga la rafturile cu manuale despre autocontrol si salvare.
Intr-unul dintre cele mai importante studii, autoarea "Dirty Minds" a devenit resortul unor experimente prin intermediul carora membrii Universitatii Rutgers au folosit encefalograma pentru a descoperi reactiile creierului atunci cand cineva experimenteaza starea de orgasm.
Rezultatul a fost impresionant: "Creierul stralucea asemenea unui pom de Craciun", a declarat Kayt Sukel.
De fapt, scriitoarea si-a continuat declaratia printr-o comparatie intre activitatea creierului in timpul actului sexual cu trasaturile unei crize epileptice.
Mai mult, nu numai orgasmul este cauza unei activitati unice a creierului ci chiar numai sentimentul de iubire: "aceleasi zone ale creierului implicate in dependenta de droguri si, de asemenea, cele legate de presiunea riscului sunt influentate in mod direct de sentimentul de dragoste", Kayt Sukel.
In completarea acestor teste, cercetatorii americanii au demonstrat ca, pentru creier dragostea nu este doar o dorinta, aceasta avand in organism un corespondent chimic sub forma unei unitati.
In concluzie, scriitoarea Kayt Sukel recunoaste ca nu a reusit sa gaseasca cele zece reguli referitoare la cum sa gasesti si cum sa pastrezi dragostea, ci a inteles de ce nu vor exista niciodata aceste zece reguli.
Frumoase cuvinte.Îmi place că toată lumea găseşte diferite teorii ale iubirii.
Te-ai chinuit mult să dai acest răspuns, şi apreciez, dar este total neadevărat. Iubirea nu are o definiţie, nu are nişte trepte pe care să le urmezi, pentru a o descoperi, ea nu ţine numai de aspectul biologic.Nu trebuie să găsim o definiţie pentru iubire.Ea nu se defineşte, se trăieşte numai. Ştiu că urmează să fac o tautologie, dar insist să spun ca iubirea înseamnă IUBIRE, şi nimic mai mult.
Nu doar reactie chimica ci si impulsuri electrice functionam exclusiv pe baza lor.
Iubirea este o atractie fizica sexula cat si materiala adica daca nu esti frumos si nu ai nici bani nu esti iubit.
Simplu, nu!?