N-am auzit inca acest citat, dar consider ca are profunzime, contine un mare adevar: toleranta indivizilor duce la inbolnavirea unei societati, insasi prin acceptul starii de rau. Este un cerc vicios.
In mod concret nu exista o societate bolnava.Prin ce se recunoaste o societate bolnava? Din ce punc de vedere bolnava? caci eu am impresia ca se refera la "bolnava spiritual". Citatul este vag si fara substrat filozofic.Societatea este vasta si impartita in multe sectoare si tu iti alegi locul unde vrei sa traiesti, iti alegi prietenii, si-ti faci o familie sanatoasa daca stii.Insa unii religiosi, mai ales crestinii, au in dogma lor sa vada ca societatea este bolnava.si asta de sute de ani...tot mai bolnava .si in fiecare prezent mai bolnava decat in trecut.Eu vad societatea perfect sanatoasa, avand in vedere ca niciodata nu a fost perfecta ci mai rau poate decat acum a fost.Si mai apare un aspect. tu ala sanatos te adaptezi la o societate( si vezi ce inseamna societate) intreaga bolnava. Mi se pare fals si tind sa cred ca in fapt cei neadaptati societatii sunt cei bolnavi.
Oamenii au coborat standardele de trai pentru ca le place sa traiasca in faptele lor rele. Au dat moralitatea pe perfidie si intelepciunea pe prostie. Normele sunt stabilite de la inceput, inca de cand nimic nu era si nu va fi nou sub soare. Societatea este infecta tocmai de mediocritate, din care trebuie sa iesi cu orice pret si sa vrei sa cauti unitate, respect si lege, chestiuni care definesc o societate sanatoasa. Sa te simti adaptat unei societati bolnave si sa spui ca asta e bine, e ca si cum ti-ar placea sa locuiesti intr-o toaleta avand impresia ca miroase numai a flori.
Asta inseamna ca suntem toti neadaptati? Sau putem deduce si ca fiecare isi face un colt frumos in care traieste, pentru ca nu poate schimba lumea? Mai exista smecherii foarte bine "adaptati" care se invart si reusesc sa se descurce nemaipomenit in aceasta societate bolnava. Sa fie ei "bolnavii" societatii bolnave?
A te adapta la o societate bolnava denota ca ceva nu este in regula cu perceperea acelei persoane...in primul rand, insasi principiile proprii de viata nu trebuiesc incalcate in cele mai vitregi situatii...ne deosebim de animale prin DEMNITATE! un drept pentru care omenirea a platit cu viata de-a lungul intregii istorii umane.
Concluzia este ca acel care se adapteaza la conditiile unei societati bolnave, el insusi este bolnav!
Cred ca se refera la spiritul de turma.care toata lumea il imbratisaza. daca100 de nebuni considera ca facun lucru bun jignind sau hulind pe Dumnezeu, alti 1000 considera ca asa trebuie sa fie si asta este modul de viata pe care trebuie sa-l adoptam si cu care sa ne obisnuim.Societatea noastra, pe langa faptul ca e bolnava, muribunda, mai este si lipsita de personalitate! Pacat ca sunt prea putini cei care sunt cu adevarat sanatosi si le doresc sa se mentina asa, sa continua sa-si pastreze credinta, valorile si principiile morale de care ducem lipsa frateee, la marele greu! Buna intrebare Eileen, felicitari! Noi sa fim sanatosi!
Majoritatea ii considera pe cei care se abat de la norma stabilita de prostime ca fiind ciudati si "neadaptati" nedandu-si seama de mediocritatea in care traiesc.
Omul este o fiinta extraordinara, privit ca individ izolat de univers, dar este predispus la autodistrugere atunci cand compune o societate sau cand interactioneaza cu mediul inconjurator.
Profunda afirmatia. totusi... daca unii oameni se adapteaza s-ar putea sa fie mai mult de suprafata, pentru a se incadra in normele societatii de azi. important e sa fii tu, sa te descoperi pe zi ce trece, sa vezi cine esti cu adevarat. foarte multe din caracteristile pe care le avem nu sunt decat un rezultat al mediului, al informatiilor pe care le-am primit. de aceea, un pic de reflectie zilnic te ajuta sa nu te complaci in ceea ce pari la suprafata. si mai e ceva: spunem despre altii ca sunt bine adaptati si ca sunt intr-un anume fel dar e doar o perceptie, realitatea e ca oamenii nu sunt tocmai ceea ce par/ ceea ce percepem noi ca ar fi
...prima data, de unde sa stiu ca societatea este profund bolnava,... daca obeserv de unul singur, ma intreb ca oare numai eu am observat?,... daca da de ce?,... daca nu e mai bine, suntem mai multi, ...niciodata nu voi incerca sa ma adaptez unei societati bolnave, ...nu sunt doi oameni la fel, deci nu pot fii ca ei sa ma adaptez, ...Ma complic, ...si nu sunt la curs,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
TIPARE! Creem tipare sau mai bine zis, societatea in care traim ni le impune. Iar noi... NOI nici nu suntem capabili sa realizam ca le avem!
TIPARE... Oare sa fie asta cheia la rezolvarea problemei superficialtatii, care de fapt ne omoara...
NE OMOARA iar noi nici nu ne dam seama decit atunci cind... atunci cind SIMTIM.
Si ce se mai poate face atunci? Superficialitatea nici macar nu ne permite sa fim vazuti, pentru ca ea asta face, ea scunde ce e real!
Iar TU... cel care simti, ce faci? Vrei sa iti spun eu? Ai sa cauti tiparele care te-au facut sa simti ce simti, tipare care te-au scos din superficialitate... DE CE?
Pentru ca acum le vezi cu alti ochi si le traiesti altfel!
SI STII cind TE IMPOTMOLESTI intr-adevar? Daca nu iti spun tot eu! Atunci cind tiparele pe care le cauti nu au fost de fapt tipare... Au fost doar SIMTIRI cum le ai si tu acum... Simtiri inecate intr-o lume superficiala!
Dar tu nu le puteai vedea, pentru ca iubeai prea mult lumea, lumea care nu o vedeai de fapt! Si atunci iti dai seama... DA AM FOST SUPERFICIAL.
Iar acum cind nu mai sunt ce fac? Iti spun eu... Revii la superficialitate sau te izolezi, oboist fiind dupa atitea esecuri in a gasi ceva real, esecuri care de fapt te ineaca in tiparele tale!
Am scris PROBLEMA SOCIETATII in care traim, pe un seit pe care probail nu are ce cauta, si probabil nu o sa fie ACCEPTATA de voi.
Iar tu care ai citit-o si inteles-o te simti parca mai bun.
Dar uite ce am mai aflat…! Mai bun nu este egal cu a fi fericit!
Apreciez tirfele care recunosc ca sunt si fac asta de placere.
Apreciez preotii care sunt preoti pentru ca asta ii face mai apropiati de divinitate.
Imi preciez parintii ca mi-au dat o sansa sa fac ceva cu viata mea cu toate ca momentan imi vad viata sugrumata de o societate in care nu ma regasesc.
Dar cu siguranta nu apreciez si nu repect SUPERFICIALITATEA.
Pentru superficialitate am doar capabilitatea de a o intelege!
@leluc
La momentul respectiv tu fusesei sursa ei, nu te consider o vechitura nici pe tine, nici ce am scris. Imi apreciez originile pentru a nu uita ce sunt, si nu neglijez parti din trecut care m-au facut sa simt doar pentru ca par a fi invechite pentru tine!
Valoarea se dobindeste prin experienta si evolutie, ele doua fiind strins legate. Ce am scris eu atunci a foast un prag pentru noul nivel care pentru mine are o valoare neinsemnata.
Mai pe scurt asta e raspunsul unei intrebari similare care ma macina si am incercat ca in el sa imi descriu opinia/starea vis-à-vis de subiect atunci si acum.
Acest citat ma urmareste destul de des pe mine, cred pentru ca incerc sa nu ma adaptez. Lucrurile pe care le vad petrecandu-se in societate azi sunt lipsite de orice etica, suntem orbiti de cele mai neinsemnate lucruri, ca sa nu le zic josnice, suntem doar o gloata de snobi. Cred ca citatul tau se potriveste mai mult ca niciodata azi, cand, dupa parerea mea suntem intr-o adanca stare de degradare spirituala.
un exemplu bun sunt cei care lucreaza pentru corporatii, ce e asa greu de inteles in ce a scris jiddu? cei din corporatii muncesc, fac bani neintrerupt, fac acea firma din ce in ce mai mare...alearga ca disperatii si care scopul lor care e? o sa bubuie intr-un final. pentru ei e mai importanta filozofia, ideologia firmei decat omul. nu-i intereseaza altceva decat profitul, iar noi lucram pentru ei precum sclavii. asta inseamna sa fii adaptat la o societate, iar daca ai si un ban in buzunar tu ai cea mai buna impresie despre tine.esti sanatos!
Krishnamurti a atras de mult atentia ca societatea noastra este in pericol de degradare, vezi filmul ZEITGEIST, chiar a incercat sa ne arate unde gresim, daca vrei sa afli mai multe intra pe http://jkrishnamurti.lx.ro