| StimabiluI a întrebat:

La alegerile din turul 1 am observat un lucru interesant buletinul de vot: candidații plasați pe primele 6 poziții pe buletin erau fix aceeași plasați între primii 6 ca intenție de vot în sondajele de opinie, doar ordinea lor fiind un pic diferită (am văzut cu toții apoi cât de exacte au fost acele sondaje).

Întrebarea mea ține de știința probabilităților (evident că nu e temă școlară, nici de grădiniță):
care este probabilitatea matematică ca din 14 candidați, prin tragere la sorți, primii 6 poziționați în sondaje să fie extrași între primii 6 pe buletin?

(Vom ignora ordinea locurilor de la 1 la 6, contează numai să fie pe oricare din aceste locuri, pentru a nu complica prea mult problema)

2 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Nu sunt mulți aici familiarizați cu teoria probabilităților. Eu știu unul singur, dar acela intră mai rar pe TPU.

| StimabiluI explică (pentru sabin89):

Cred că și tu te-ai descurca, dar bănuiesc că îl aștepți să verifici răspunsulhappy

| sabin89 a răspuns (pentru StimabiluI):

E o ramură a matematicii care chiar nu mi-a plăcut. Inferno se pricepe. Poate citește și el pe aici.

| Kufu95 a răspuns:

Asta depinde de mai mulți factori, nu cred că are vreo legătură cu probabilitatea alegerea unui candidat ci mai degrabă ce influență, ce putere are acel om.