| dinu_flo a întrebat:

La ce se refera conceptul de "viteza cosmica"?

Răspuns Câştigător
| Filip23 a răspuns:

Viteza cosmica se refera la... stai numai putin...

5 răspunsuri:
| georgesur a răspuns:

Pentru a se putea plasa un satelit pe orbita, trebuie sa i se imprime acestuia o viteza de egala cu "prima viteza cosmica" (7, 9 km pe secunda la suprafata Pamantului) Cand viteza initiala este exact cea necesara (prima viteza cosmica sau viteza circulara), satelitul descrie o orbita circulara cu centrul in centrul Pamantului. In acest caz viteza satelitului este aceeasi in oricare punct al orbitei. Daca, insa, la introducerea pe orbita se imprima satelitului o viteza mai mare decat viteza circulara, orbita satelitului se alungeste, luand forma unei elipse. Continuand sa marim viteza initiala, orbita se alungeste tot mai mult, pana la infinit; la 11, 2 km pe secunda – "a doua viteza cosmica", pentru care orbita satelitului nu se mai inchide, ea devenind hiperbola, corpul parasind orbita Pamantului.

mlm
| mlm a răspuns:

Existenta black holes-urilor a fost intuita in secolul XVIII de catre marchizul Pierre Simon de Laplace, adept al astrofizicii lui Isaac Newton (in acceptia newtoniana "lumina este compusa din corpusculi ce se supun gravitatiei"), si elaboreaza conceptul de "viteza de eliberare" (viteza pe care trebuie sa o aiba materia pentru a iesi din campul gravitational al unui corp cosmic) in relatie cu teoria sa conform careia exista corpuri total invizibile. Pe de alta parte, Karl Schwarzchild a intuit in 1916 existenta corpurilor cosmice care nu emit radiatii.

Black hole-urile sunt corpuri cosmice cu un camp graviational extrem de puternic si cu o densitate imensa. Termenul propriu-zis de "black hole" (in traducere exacta, "gaura neagra") este impropriu folosit. Black hole-urile sunt formate prin distrugerea unei stele uriase (care are cel putin de trei ori masa soarelui), stelele de dimensiuni mai mici evoluand in corpuri cosmice mai putin dense, dar se presupune ca exista si black holes de origine non-stelara. Distrugerea unui astfel de corp cosmic de dimensiuni imense nu presupune neaparat crearea unei black hole, ele putand deveni stele neutronice (stele supradense, ale caror centre pot atinge temperaturi uriase - 6 ooo ooo ooo grade Celsius, iar suprafata, de 15 miliarde grade.

Stelele neutronice sunt formate in mare parte din neutroni prin intrepatrunderea nucleelor atomice, datorita densitatii extraordinare). Stelele care stau la originea black holes-urilor sunt distruse in momentul in care acestea raman fara energia termonucleara care opune in mod normal rezistenta atractiei interioare a imensului camp gravitational. Fara aceasta forta care se opune, corpul cosmic se prabuseste in el insusi, cedand propriei sale greutati, in timp ce straturile exterioare explodeaza; aceste stele gigantice muribunde sunt reduse la un volum egal cu zero, in timp ce densitatea lor este infinita

| viorel2c a răspuns:

La viteza luminii:300000 km/sec

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da. www.wikipedia.com nu?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Viteza cosmica sau viteza de eliberare pentru un corp ceresc reprezinta viteza cu care cu care ar trebui lansat un corp de proba pentru a iesi din campul gravitational al acelui corp ceresc.