| sabin89 a întrebat:

La început...nu era lumină, nu era spațiu, nu era timp. Dar ce era? Eu aș zice că nimic. Voi ce ați zice că era? În fine, să trecem peste asta. Deodată apare un punct mic. Cam cât de mic? Cât credeți? Eminescu a zis că mai mic decât "boaba spumei". Așa o fi fost. Acest punct devine, în mod cu totul neașteptat, tot Eminescu ne spune, "stăpân fără margini peste marginile lumii". N-am cum să-l contrazic. Ne mai spune poetul în continuare că pe vremea aceea "nu se ascundea nimic, deși tot era ascuns". Asta chiar nu știu cum trebuie înțeles. Poate îmi explică cineva.
Oricum, Eminescu nu a fost un om de știință, așa că nu mă pot baza prea mult pe ce a spus el. Poate cineva să explice, fără figuri de stil, adică în limbaj mai științific, cum a fost la început?

Răspuns Câştigător
| Inferno a răspuns:

O fluctuatie cuantica ar fi putut produce aparitia unei cantitati de energie din nimic. (Vezi principiul incertitudinii).
Acest lucru, combinat cu faptul ca spatiul era virtualmente inexistent produce inflatia rapida a spatiului. O cantitate enorma de energie este creata, dar e compensata de energia gravitationala de legatura negativa, energia totala a sistemului ramanand egala cu zero.

51 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

"Poate cineva să explice, fără figuri de stil, adică în limbaj mai științific, cum a fost la început?"

nu poate nimeni pentru simplu motiv că n-a fost nimeni contemporan cu evenimentele in cauză. Nici gizăs pe care-l invoci la tot pasu'

| Hyperion7 a răspuns:

Nimeni nu îți poate da un răspuns pertinent, nici chiar cei mai buni savanți, pentru simplul fapt că nimeni nu știe însă ce poate face tot omul e sa își dea cu părerea sau sa inventeze (asta daca mai e și la băutură, ce sa mai, părere venită din partea unui specialistwinking )

Bula
| Bula a răspuns:

Nu-mi amintesc, a fost de demult. sad

| Simpatic a răspuns:

Noi nu stim nici cine a omorat-o pe Elodia, dapai cum a luat fiinta Universul, acum cate miliarde de ani?
teoria haosului si a big bang-ului este o teorie totusi nu neaparat asa s-a intamplat!

| ReddY25 a răspuns:

E greu de oferit un răspuns concret

| Bogatu_Valentin_1968 a răspuns:

Daca nu ma insel Eminescu a facut Facultatea de fizica la Viena, de aici aceste metafore stiintifice. De aici si Luceafarul.

La inceput era doar radiatie de inalta frecventa si energie mare. Nu era lumina, nu era spatiu nu era timp.

Punctul acela mic este cam cat gamalia unui ac, mai mic decat boaba spumei. De aici Big Bang-ul.

Toate dimensiunile (sunt 12 dimensiuni in teoria Superstringurilor) erau infasurate una pe alta. Cam cum bagi un bat, in gaura unei gogosi, batul este o dimensiune, gogoasa are 2 dimensiuni. De aici, `nu se ascundea nimic desi totul era ascuns.'

Citeste 'The elegant Universe' (Universul elegant) de Brian Greene (profesor de fizica la NY) si vei avea toate aceste raspunsuri.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Pai avem nevoie de dezlegare de la Sf Dany, ca sa coboram sub istoria biblica laughing
Singura teorie despre care stiu, este "big bang".
Cert este ca oamenii au aparut mult dupa formarea universului, deci nu prea avem de unde sti ce o fi fost pe aici, inainte.
Mai existau dovezi cum ca planeta ar fi avut mai multa apa in trecut.
Citeste carti cu studii si ipoteze pe tema asta, daca te pasioneaza.
Pe mine nu ma intereseaza, atat timp cat nu se stie macar un sfert din adevar. Totul este irelevant, raportat la viata noastra scurta.

| minrest a răspuns:

Nu exista intentia de a ascunde, deci nu se ascundea nimic, totusi nimic din ce se intampla nu era vazut de nimeni, deci tot era ascuns.

| sabin89 explică (pentru sierra1):

Tu ești în toate mințile? Când l-am invocat eu pe gizăs? Dacă nu îmi explic unele lucruri, cer păreri unora care au studiat mai mult. Asta e tot.

| sierra1 a răspuns (pentru sabin89):

Sabine mamă, scuze, mă gândii la alt specialist de unde și intervenția cu gizăs...

da' oricum, prima propoziție rămâne VALABILĂ!

| sierra1 a răspuns (pentru sabin89):

Era alt "savant" băgat până peste cap in aceeași temă (ieftină in raport cu conținutul site-ului, nu?)

https://www.tpu.ro/......and-totul/

| sabin89 explică (pentru minrest):

E magnifică această Scrisoarea I-a. Cât talent și câtă imaginație a putut să aibă acest om! Ce frumos se exprimă cu privir! la acele începuturi "Pe când totul era lipsă de viață și voință/ Când nu s-ascundea nimic, deși tot era ascuns"! Sau,
"Căci era un întuneric ca o mare făr-o rază,
Dar nici de văzut nu fuse şi nici ochi care s-o vază.
Poate că unele întrebări ale mele par să invoce creaționismul, dar nu e așa.
Îmi pun întrebări, pur și simplu.

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

Din Luceafarul, de la ''porni luceafarul... cresteau'' pana la ''uitarii celei oarbe'' stiu pe de rost. Nu stiu cine ti-a intentat proces la Inchizitia Ateista, ca a sters intre timp, dar ideile si parerile nu pot face rau.

| sabin89 explică (pentru sierra1):

Îmi cer și eu scuze că m-am grăbit să trag o concluzie.

| sierra1 a răspuns (pentru sabin89):

Nu-i bai, noi să fim sănătoase/sănătoși!

| sabin89 explică (pentru Hyperion7):

De poezia eminesciană ai vreun cuvânt de spus?

| sabin89 explică (pentru Simpatic):

Bună asta cu Elodia! happy

| sabin89 explică (pentru Inferno):

E o posibilitate să fie așa. De apreciat la oamenii de știință este că cel puțin încearcă să găsească o explicație.

| sabin89 explică (pentru Bogatu_Valentin_1968):

"Toate dimensiunile... erau infasurate una pe alta" - Poți măcar să-ți imaginezi așa ceva? Un lucru concret, o ață sau o sfoară, se poate înfășura. Dar o dimensiune...

| sabin89 explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Pe mine mă interesează, dar nu pot să spun că mă pasionează. Putem trăi bine mersi și fără să știm cum s-au înfășurat niște dimensiuni în urmă cu câteva miliarde de ani happy

| Darkmagic a răspuns:

"Ne mai spune poetul în continuare că pe vremea aceea "nu se ascundea nimic, deși tot era ascuns"."
Aici e ceva straniu...
Daca in "La steaua" avem certe referiri la relativitate, datorate probabil studiilor poetului la Viena, cat si faptului ca a locuit o perioada in casa sotilor Micle, Stefan Micle profesor de fizica avand o biblioteca bine garnisita cu materiale de profil...in schimb, pasajul evidentiat de tine nu se regaseste in fizica decat la inceputul perioadei de ionizare si reionizare a universului.
Spun straniu, pentru ca acest fenomen a intrat in atentia stiintei prin anii 70, fiind evidentiat prin anii 2000 de satelitii COBE si WMAP, iar acum, James Webb cauta acea prima lumina din univers...
Mai clar, lumina exista, doar ca, din cauza interactiunilor dintre fotoni si electroni, ea nu a putut sa circule prin univers, deci sa fie vizibila, decat dupa 380.000-400.000 de ani dupa Big-Bang...iar acest aspect era total necunoscut oamenilor de stiinta din epoca poetului.

P.S. Ai mai intrebat despre "dimensiuni infasurate"...
acum 2 ore | sabin89 explică (pentru Bogatu_Valentin_1968):
"Toate dimensiunile... erau infasurate una pe alta"

Aici:
https://www.tpu.ro/go-to-answer/18586236/
la o alta intrebare de-a ta, am aratat ca fizica nu poate sa raspunda la problemele axei negative, asa-numita infasurare a dimensiunilor, din care noi vedem astazi doar 3+Timp...

| Bogatu_Valentin_1968 a răspuns (pentru sabin89):

Imagineaza-ti un bat lung de 100 de metri si o gogoasa cu o gaura in mijloc. Bagi batul in gaura gogosii. De la 10 m departare nu vezi decat batul, dar daca 'umflii' gogoasa apar inca 2 dimensiuni. Deci 2 dimensiuni (ale gogosii) sunt infasurate pe bat.
Asa este si cu cele 12 dimensiuni, noi vedem 3 dimensiuni, insa pe cele 3 dimensiuni sunt infasurate (ca niste inele, sau gogosi) celelate dimensiuni pana la 12. Trebuie sa le umfli ca sa le vezi.

Ata intinsa are o dimensiune 1D insa daca te uiti cu lupa la ea are 3 dimensiuni 3D. 2 dimensiuni sunt infasurate, nu se vad de la distanta.

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

"dimensiune" este un cuvânt (substantiv) abstract. Ceva concret se poate înfășura: o ață, o sfoară, o sârmă...mai era și vata aia de zahăr care se înfășura pe băț. Dar cum se înfășoară ceva abstract? Alte exemple de abstracte: noroc, idee, fericire, atitudine, liniște. Cum le înfășori pe astea?

| Darkmagic a răspuns (pentru sabin89):

Sabin, nu am pretins ca ce scriu pe TPU poate sa fie si vazut in natura imediat observabila. laughing
Cum am spus si in precedentul raspuns, despre dimensiunile negative fizica tace, am dat doar un citat din Hawking, dar nu mai retin lucrarea, cred, (doar cred) ca este "The Large Scale Structure of Spacetime".
Deasemenea, cred ca daca pui "dimensiuni negative" pe oricare dintre motoarele de cautare, internetul tace, dar pot sa iti dau o analogie, cand Einstein a incercat sa caute o teorie a gravitatiei care sa fie compatibila cu teoria speciala a relativitatii, si intr-un final, a propus ceea ce se cheama astazi teoria generala a relativitatii. A emis ipoteza geniala ca gravitatia nu este o forta ca toate celelalte, ci o consecinta a faptului ca spatiu-timpul nu este plan, ci curbat sau infasurat de distributia masei si energiei in el.
Daca vrei si ceva extrem cu privire la infasurari, atunci cand privesti fotografia gaurii negre, putina lume stie ca ii vezi in acea poza si fata, si spatele, iar daca presupunand ca ramai viu, cazi intr-una, la apropierea de singularitate, te vei vedea pe tine, deodata,...din toate partile. Ceea ce...mai mult decat frumos, nu? big grin
De asta ii dau crezare lui Hawking cu privire la: "Largi clase de obiecte ce pot sa fie extinse la mai mult de o dimensiune, se afla infasurate in fiecare punct al realitatii noastre"...

| Inferno a răspuns (pentru sabin89):

"Deodată apare un punct mic. Cam cât de mic? Cât credeți?"
Daca am considera cel mai mic volum de spatiu, un cub cu latura egala cu lungimea Planck, iar volumul aproximativ 10^(-99) cm3, atunci aceasta regiune a spatiului ar permite aparitia a 10^-5 grame de materie din "nimic".

| sabin89 explică (pentru Inferno):

Wow! happy Dar, uite că buturuga mică a răsturnat șandramaua cu susul în jos. Chiar, care o fi sus și care jos la nivel de univers? Să existe oare niște repere universale pentru sus, jos, stânga, dreapta...Glumesc și eu.

| Seba2013 a răspuns:

Prima data nu a fost creatia ci Dumnezeu. Pamantul a aparut dupa logos si duh, deci asta ii verticala, ordinea logica, reala si reperul (ordo cognoscendi). Dupa aceea din pamant s-au facut toate celelalte, de aceea se considera pamantul mamá. Substanta pamantului a fost precedata de alta substanta (ontologie), logos si duh.

| sabin89 explică (pentru Seba2013):

Deci ordinea a fost asta: Dumnezeu, logos/duh, Pământul. Și galaxiile și stelele când au apărut? după Pământ?

| Inferno a răspuns (pentru sabin89):

I-as cere lui Darkmagic sa detalieze dimensiunile astea negativa, ca nu prea inteleg la ce se refera. Poate il intrebi tu, ca pe mine ma are la block.

In orice caz, oricat de multe ar sti sau nu Darkmagic, faptul ca prefera sa inchida orice forma de comunicare cu o persoana care ar putea sa il contrazica, este un indiciu bun asupra mentalitatiii pe care o are.
Probabil este o abordare extrem de periculoasa.
Orice persoana, oricat de inteligenta sau bine informata ar fi, are nevoie, din cand in cand, de o mica corectie pentru a nu o lua complet pe aratura.
Dar tinand cont de usurinta cu care apasa butonul ignore nici nu vreau sa imi inchipui perspectiva iluzorie a autoconfirmarii din care stimabilul percepe intreaga lume.
Nu este greu sa ne dam seama ca darkmagic preda o dogma, personal as prefera sa ascult o persoana ale carei opinii sunt slefuite de critica colectiva. In absenta ei este imposibil sa mentinem contactul apropiat cu realitatea.

Daca maine ai avea dovada irefutabila ca ce spune Darkmagic este fundamental gresit, nu ai vedea vreo corijaere din partea lui ci doar butonul ignore. Sunt destul de sigur de asta.

P.S.: Ca fapt divers. Logica mea este ca: daca eu stiu un pic despre ce e vorba, si Darkmagic mai stie un pic despre ce e vorba, atunci combinatia ambelor perspective ar produce o concluzie un pic mai corecta decat perspectiva independente a fiecaruia. Problema apare cand unda din parti se considera infailibila.
Ceea ce descriu este un principiu aplicat pana si in stiinta. Opinia unui cercetator nu va avea niciodata aceeasi valoarea cu consensul cercetatorilor, indiferent ca e vorba de Newton sau Einstein. De fapt, iti pot gasi un expert in orice domeniu care face cele mai absurde afirmatii posibile. Exista medici pneumologi care spun ca fumatul nu produce cancer. Exista geologi care cred ca Pamantul nu are mai mult de 6000 de ani. Etc.
Toti acestia sunt oameni care, la fel ca Darkmagic, au inchis orice cale spre comunicare, dar spre deosebire de Darkmagic, au scris teze de doctorat pe marginea acelor subiecte.

| sabin89 explică (pentru Inferno):

Chiar există unul care și-a scris teză de doctorat pe marginea subiectului că Pământul nu are mai mult de 6000 de ani?
Și da, este bine să ținem deschise căile de comunicare. Până și americanii discută cu chinezii happy
Poate după postarea asta te scoate de la block; și ai grijă după aia să porți un dialog fără jigniri.
Cât despre dimensiunile negative...eu nu le înțeleg nici pe alea pozitive de la 4 în sus, ce să mai îmi chinui mintea și cu alelalte happy Dar cred că sunt pe net articole care tratează subiectul.