"dar tot de la aleator vine" - acest aleator vine de la faptul ca drumurile de ales sunt identice si nu exista niciun criteriu de alegere si oricand omul e pus in situatia de a se razgandi cand s-a aflat odata in viata in fata unor astfel de doua drumuri identice.
Vei merge inapoi in Germania si la un moment dat te vei razgandi si vei spune "cred ca era mai bine sa fi ramas in Romania". Asadar, in cazul tau fie ca mergi inapoi in Germania sau ramai in Romania e acelasi lucru daca ai trai vesnic.
Bine, la mine a existat criterul de alegere, insa contextul pentru ca nu am vrut sa raman acolo acum a cam disparut, si atunci nu stiam ca va dispare.
Da, razgandirea e de fapt o alta alegere. Drumurile nu sunt identice in acelasi timp.
Revin la cele 10 bile. Cum se face ca alege diferit in momente diferite desi bilele sunt identice?
Tinand cont de cum zici tu si ti-am dat dreptate ca nu alege la fel chiar mereu, atunci poate o fi din cauza ca prioritatea era aceiasi insa omul odata crede ca, cutare varianta e buna, alta data crede altceva in mod constient ca ajuta pentru prioritatea respectiva. Deci alege acum o varianta, apoi tot aceiasi, sau alta, e relativ in functie de convingerile in care crede in acel moment.
Varianta mea cu inconstientul duce doar la o aceiasi alegere mereu, aia cu copiii de ex.
Asa ca-s doua variante, si am explicat acum ce ai intrebat la prima varianta, ce despre aia este vorba.
Nu te obliga nimic, niciun criteriu, sa alegi mereu aceeasi bila dintre cele 10 identice. Neexistand nici o obligatie atunci e alegere libera.
Ba da, de ce nu alegi nici a 10-a oara care copil sa traiasca si care nu? Am zis in cazul in care trebuie sa ramana doar unu (cazuri medicale grave unde doar unul sa primeasca inima sau altele, e doar un exemplu).
Si obliga criteriul ca ii iubesti identic pe ambii, si niciodata nu poti alege care, decat daca tragi la sorti fara sa stii.
Luand cele doua exemple, cei zece copii si cele 10 bile putem spune ca exista si ca nu exista libertate de alegere. Ambele afirmatii sunt adevarate insa nu in orice caz si nu in acelasi timp. In unele situatii omul e constrans sau nu e liber sa aleaga sau nu are de ales iar in altele omul e liber sa aleaga liber fara constrangere.
Pai normal ca nu in acelasi timp, am zis daca il pui sa aleaga acum din cei 10 copii care scapa si care ramane, maine pui iar sa aleaga, si tot asa, nu va alege nici unul.
Asa ca daca au nevoie toti de inima si sunt doar 3 inimi, posibil sa moara toti, altfel vor trage la sorti, sau asa ar trebui neaparat sa faca, ca sa scape macar 3.
Si daca iti zice idiotenia "nu pot trage la sorti soarta copiilor", atunci vor muri toti, asa ca tragi si gata.
Am si zis ca in alte situatii omul e liber sa aleaga liber fara constrangere asa cum ai spus.
"Am si zis ca in alte situatii omul e liber sa aleaga liber fara constrangere asa cum ai spus." - imi amintesc ca ai zis asta cu luni in urma pe acest subiect cu alegerea.
Mai e partea urmatoare. Momentele cand omul alege liber sunt rascruci de drumuri in viata si societate. Nu-ti amintesti si tu ca au existat momente de liniste, de plictiseala in viata ta cand ai ales liber neconstrans si probabil ca acum ti se pare ca ai ales gresit? Daca crezi ca ai gresit vin cu ideea salvatoare: "nu poti fi sigur ca era mai bine daca nu alegeai "gresit"". Apareau alte evenimente imprevizibile si probabil chiar mai rele. Evenimentele imprevizibile afecteaza pe toti oamenii.
Ba da, sigur ca uneori regret ce am ales alta data crezand ca ar fi fost mai bine daca alegeam aia, insa nu se stie.
anonim_4396 întreabă: