| i86e2 a întrebat:

Libertatea include decizia de a nu fi liber?
Mie mi se pare că există o contradicție acolo, fiindcă dacă nu ești liber, asta nu e libertate. Libertatea nu poate include lipsa libertății, astfel, dacă ai libertatea de a decide să nu fii liber, înseamnă că nu ești liber de la bun început. happy
Mai exact, eu cred că libertatea nu poate include decizia de a nu fi liber.

Răspuns Câştigător
| Inferno a răspuns:

Nu mai esti liber, daca ai renuntal la libertate.
Felul in care ai formulat intrebarea e complicat:"Libertatea include decizia de a nu fi liber?"
Putem sa formulam asa: Libertatea include decizia de a renunta la liberate?
Daca ai renuntat la libertate, evident ca nu o mai ai, deci nu mai esti liber.
Poti sa-ti recastigi libertatea la care ai renuntat.

11 răspunsuri:
| harciog a răspuns:

In momentul in care o gindesti include acea decizie.Sa-ti dau un exemplu; Una este sa ma simt liber intr-o padure, sa simt asta prin toti porii si alta este sa stau acasa si numai s-o gindesc.Sau mai concludent, in comunism ni se predica libertatea la greu chiar ni se impunea sa gindim ca sintem liberi, toti eram liberi si asa de indoctrinati incit eram beti de atita "libertate"si nu-i mai vedeam granitele.

Răspuns utilizator avertizat
| shadovv a răspuns:

Da! Chestiunea tine si de timp. Esti liber pana i ei decizia de a nu mai fi liber.

| Inferno a răspuns:

Daca ai libertate poti renunta la ea.

| i86e2 explică (pentru Inferno):

Dar dacă renunți la libertate, nu mai ești liber, evident. Deci, cum poți fi liber dacă nu mai ești liber?

| i86e2 explică (pentru Inferno):

Mi-am dat seama în cele din urmă. Libertatea nu e în mod necesar permanentă. Pot să zic că libertatea permanentă nu poate include decizia de a renunța la libertate și libertatea potențial impermanentă include posibilitatea deciziei de a renunța la libertate.

| Inferno a răspuns (pentru i86e2):

"...libertatea permanentă nu poate include decizia de a renunța la libertate..."
Atunci inseamna ca nu este o libertate absoluta, pentru ca are o interdictie si anume cea ca nu poti renunta la ea. Libertatea absoluta exista atat timp cat nu exista nici o interdictie.
"libertatea potențial impermanentă include posibilitatea deciziei de a renunța la libertate. "
De aici rezulta ca libertatea impermanenta este singura libertate absoluta.

| Laura a răspuns (pentru i86e2):

Nu se poate spune că nu ești liber dacă ai avut libertatea de a alege să nu fi liber și asta ai ales. În fond, oricare ar fi o decizie, dacă e luată nefiind silit de nimeni, e irelevantă în ceea ce privește pierderea libertății, pentru că ai fost liber să alegi și ai ales ce ai vrut. Nu mai ești liber doar în cazul în care altul ți-a luat libertatea fără voia ta.

| Inferno a răspuns (pentru i86e2):

Nu mai esti liber, daca ai renuntal la libertate.
Felul in care ai formulat intrebarea e complicat:"Libertatea include decizia de a nu fi liber?"
Putem sa formulam asa: Libertatea include decizia de a renunta la liberate?
Daca ai renuntat la libertate, evident ca nu o mai ai, deci nu mai esti liber.
Poti sa-ti recastigi libertatea la care ai renuntat.

| WR104 a răspuns:

Azi mi-am cumparat libertatea, m-a costat 20 lei, aveam nevoie de ea pentru a-mi acoperi oala cu ciorba.

| WhatheWow a răspuns:

Libertate nu exista, e o utopie; avem in schimb, libertati. Libertati fara Libertate!

| TheBirdOfTheHermes a răspuns:

Alt melancolic cu o idee tâmpită și care nu își are rostu...