| Prezidentul a întrebat:

"Libertatea inseamna raspundere, nu inseamna a fi liber de raspundere? "

Explicati ce intelegeti.

Răspuns Câştigător
| MrChange a răspuns:

Libertatea este un cuvant interpretabil din punct de vedere al domeniului din care face parte. In primul rand pentru a fi liber pe plan personal trebuie sa intelegi cum functioneaza sistemul si care sunt cauzele pentru care nu esti liber. Deasemenea nu e de ajuns. Multi fac greseala de a confunda libertatea cu dreptul la orice sau cu egoismul. Libertatea iti da dreptul la alegerea sensului in care vrei ca viata ta sa se indrepte. Cu privire la intrebare, libertatea inseamna raspundere dar cu toate astea ai putea fi si liber de raspundere. Daca ai fi liber de raspundere, ar insemna sa privezi libertatea altora. Folosesc un concept simplu: presupun ca sunt liber, nu vreau sa imi fac mancare, nu vreau sa fac curat, vreau sa fac ceea ce mie imi place. Asta ar putea insemna ca am nevoie de cineva care sa se ocupe de lucrurile astea, astfel altcineva ar fi privat de libertate ca si tine. Alt exemplu: Sunt liber deci vreau sa inchid televizorul. Ceilalti nu vor pentru ca si ei se considera liberi si ca au dreptul sa faca ceea ce vor. Alt exemplu: Deoarece eu sunt liber si am o putere mare in guvern vreau sa blochez accesul la informatie in toata tara. Acum daca as sta sa fac o remarca, asupra tuturor. Sa fi liber in primul rand inseamna sa fi independent. Sa fi liber inseamna sa intelegi ca tu alegi daca vrei sa fi liber sau nu. Sa fi liber inseamna sa diferentiezi libertatea de a face pe plan personal ceea ce tu vrei cu efect strict asupra ta sau de a face ceea ce vrei cu vointa de a influenta alti oameni. Cei ce au putere au libertate, de obicei asa este. Seful este liber mereu, asta ii da putere asupra altora. Diferenta e ca aceasta libertate ti-o capeti, indiferent de ce domeniu este vorba. Daca vorbim de libertatea in orice domeniu, mai exact de cum sa devi un om de succes intr-un anumit domeniu si sa poti fi liber, se poate invata. Mai greu este ca nu exista nimic care sa te invete cum sa fi liber in viata de zi cu zi. Si ghici de ce! Pentru ca cei ce sunt liberi si-au transformat libertatea fata de ceilalti in putere. Pe ei nu ii comanda nimeni, de aceea sunt liberi. Tocmai ca ei comanda pe alti si pana la urma noi suntem experimentele libertatii intelese in mod gresit sau special conceputa asa a altora. Ei isi intretin libertatea personala privandu-le altora libertatea. Daca toti am fi liberi atunci ei nu ar mai putea fi conducatorii, ar fi doar liberi fara putere. Pana la urma cainele este lider intr-o turma de 20 de oi, dar e mai greau sa fie liderul unor 20 de caini.

6 răspunsuri:
| Wehrmacht a răspuns:

...ma intreb cati prosti ai prostii daca le-ai interzice sa iasa din casa intre anumite ore pe motiv ca ceva si le-ai baga o idiotenie d-asta, ca vad ca asa merge.
Ce sa inteleg? Chiar exista oameni care sa creada asta? Din pacate da.Libertatea inseamna libertate.
Ce ai spus tu e libertatea din democratie.Adica ti se spune ce dracu' poti sa faci, ce nu poti si ti se spune ca trebuie sa pricepi ca libertatea nu inseamna libertate, inseamna ce vor altii sa insemne si culmea unii chiar cred asta.
Ce inteleg? E un fel nemernic si nesimtit de a nu spune in fata cuiva "Du-te dracu', esti atat de liber cat vrem noi sa fii, impaca-te cu ideea".

| Prezidentul explică (pentru Wehrmacht):

Daca pentru tine libertatea inseamna libertate, atunci cum explici faptul ca suntem obligati sa platim taxe?

| Wehrmacht a răspuns (pentru Prezidentul):

Da,am spus ca pentru mine libertatea inseamna libertate.N-am spus ca in democratie exista libertate.N-am stat sa pun ghilimele mereu, cred ca se intelegea din context.

| Drolja a răspuns:

(Reformulez) Dacă te angrenezi în acţiuni, automat eşti dator şi să răspunzi urmărilor provocate de ceea ce ţi-ai însuşit.

| VladyXR a răspuns:

Despre libertate si responsabilitate se spun multe si fiecare intelege diferit aceste doua concepte
De exemplu un adolescent care la aceasta varsta traieste viata cu intensitate are parerea ca are dreptul sa realizeze orice doreste si ca i se cuvine marea si pamantul. El tinde sa uite ca traieste intr-o comunitate si ca pe langa libertate are responsabilitatea de a atinge un scop fara sa dauneze sau sa afecteze negativ viata celor din jur. Incet, incet realizeaza ca libertatea de care aude in fiecare zi este o libertate limitata deoarece vine cu responsabilitatea de a face mereu bine si de a nu afecta in rau viata oamenilor ce te inconjoara. Daca suntem putin ironici si ne gandim la modul in care un infractor vede libertatea ne dam intr-adevar seama ca fiecare persoana are o idee diferita despre acest concept complex.
Parerea mea este ca libertatea se refera la posibilitatea de a alege asupra propriei vieti insa cu anumite limite. Nu este asa? Avem puterea de a alege din ce ni se ofera, avem datoria totodata de a nu ingradi libertatea celorlalti. Libertate absoluta nu exista deoarece daca oricine ar fi liber sa faca orice atunci fara voia sa ar lua dreptul la libertate altcuiva. Daca ne gandim putin la regimurile politice existente de-a lungul anilor vedem ca am asistat si inca asistam la incalcari ale dreptului la libertate a polpulatii intregi. Un exemplu elocvent in acesta privinta este existenta sclaviei, apoi existenta unor popoare aflate sub suzeranitatea altora, ce reprezinta tot o forma de sclavie. Tot o incalcare al acestui drept este si discriminarea sau abuzurile in familie.