Ambele variante sunt corecte, forta gravitationala a pamantului atrage materia, dar daca continuu spatiu-timp s-ar opri, si tu ai arunca o minge in aer, ar fi ca si cum ai pune un film pe pauza, in lipsa unui continuu spatiu-timp nici gravitatia nu isi face treaba.
Adica gravitatie e una si spatiu -timp e alta? Sau e unu si acelasi lucru? Sau gravitatia este doara un concept atribuit spatiului-timp?
Intreb pentru ca ai spus la urma ca in lipsa spatiului nici gravitatia nusi mai face treaba.De aici se deduce ca ar fi vorba despre 2 chestii diferite.Intreb sa stiu asa macar ca idee.
Eu asa intelesem ca gravitaia este de fapt spatiul asta care atunci cand este deformat face ca materia sa vina spre acea deformare.Deci pamantul deformand acest spatiu face o adancitura in el, iar corpurile mai mici cad spre aceasta deformare cauzata de pamaint.Sau nu-i asa cum am inteles? In cazul asta daca ar fi asa, asta inseamna ca gravitatia este doara un concept, iar cel raspunzator de ce se intampla ar fi faptic spatiu-timp.Sau cum sta treaba asta?
Da, ai dreptate, gravitatia, e da ta de o curbura in spatiu, dar lucruriile devin si mai interesante, de fapt, intrebarea care se punea: Daca continuu spatio-temporal ar stagna ar mai avea efect forta gravitationala? Cel putin asta am dedus din intrebarea userului. Iar de aici lucruriile devin interesante:
Complexul spatio-temporal formeaza intreaga realitate, iar celelalte forte fizice sunt doar derivate din astea. Imagineaza-ti urmatorul concept destul de SF, arunci un mar in aer 5 metri, pamantul deformeaza spatiu, si creeaza atractia gravitationala care atrage acel mar, dar intreg complexul spatiu-timp ingheata, va mai cadea marul pe pamant au ba?
Ar cadea oricum pentru ca gravitatia in cazul existentei acestui spatiu nu reprezinta o forta,am vazut ca tu o numesti forta,dara nu este forta,este doara o adancitura a spatiului,acesta fiind material corpurile aluneca spre acea adancitura.
Forta gravitationala are legatura cu Legea Atractiei Universale,acolo da este o forta, fiecare corp exercita o forta asupra altui corp.
Cand vorbim de spatiu-timp aici nu mai avem nici o forta, pur si simplu e o cadere a obiectelor de pe un teren(spatiu-timp)drept intr-o denivelare.
Concluzia este ca maru va cadea oricum indiferent care teorie se aplica daca spatiu ala ingheata cum spui ele tot material ramane, iar Pamintu tot il va deforma, marul tot va cadea.
Deci gravitatia in cazul acestei teorii cu spatiu este doara un concept, pe cand in teoria ailanta a lui Newton este o forta.
Chestia este ca noi inca nu pricepem aceasta teorie cu spatiu-timp.Nu e nimeni sa o explice la nivel asa mai pe intelesu tuturora.Ce vedem noi ca incearca unia sa arate sa explice nu-i nici pe departe spatiu-timp.Ma refer la chestiile alea cu patura sau ceva intins,pun aia o bila grea in mijloc,aia deformeaza acea patura sau ce o mai fi, dau drumu la o alta bila mai mica si aia normal aluneca catre bila din centru.
Chestia e ca spatiu asta nu-i plat, nu-i asa cum credem noi, el infasaoara fiecare obiect din toate partile cam naspa asa cred eu, as putea explica sau sa zic ce inteleg eu acest spatiu ca fiind o apa, deci o apa in care sunt cufundate corpuri la diferite adancimi.Cam asa cred ca o fi spatiu asta de care orbea Einstein.Chestia e ca nu pricep cum de mai poate fi atrase obiecte in acest spatiu.Naspa poate ca exemplu meu nu-i bun asta cu apa, dara in alt mod nu vad cum ar putea spatiu sa inconjoare total un obiect.
Avand aceste nelamuriri ajung la concluzia ca gravitatia nu este data de acest spatiu, nu are cum.Sau poate nu pot pricepe eu.Tu ce spui, cum vezi acest spatiu? Ca sigur acest spatiu nu este ca o plasa, ca o retea.Deci cum poate acest spatiu sa se curbeze? Eventual corpurile care stau pe sau in el disloca spatiu mai degraba decat sal curbeze. Daca disloca cum mai pot obiectele sa mai cada, ori sa iasa.Cred ca chestiile astea ne depasesc.
Newton zic eu cred ca a avut dreptate, teoria lui este cea mai buna, ceara daca nu explica totu, cel putin explica si mi se pare logic ce spune.Ramane de descoperit de unde vine aceasta forta de atractie numita gravitatie.
Oamenii de stiinta inca nu s-au decis in privinta sursei si naturii fortei de gravitatie. Exista sute de teorii deocamdata.
Poate la Craiova sunteti mai avansati cu cercetarile.
Dacă nici o forță nu exersează asupra unui obiect, acel obiect se misca doar în timp. Lucrurile cad (sau mai bine spus sunt atrase de pământ) datorita gravitației în relație cu masa.
In situația asta, timpul nu are influenta asupra direcției de sus sau jos à unui obiect.