| YourDailyApple a întrebat:

M-a cuprins o pofta de filosofie in aceasta noapte si uite asa am dat de un citat de-a lui Martin Heidegger pe care nu il prea pricep, poate ma veti ajuta voi sa il deslusesc :
"Orice om este întotdeauna infinit mai mult decât ce ar fi dacă ar fi numai ce este."
Ce ar vrea sa spuna cu asta? Eu judec ca daca omul nu e infinit si e totusi finit, nu mai este ceea ce a fost.

Răspuns Câştigător
| ellutza a răspuns:

Orice om este intotdeauna infinit, adica orice om poate invata, evolua, mai mult decat ceea ce ar fi numai ce este, poate fi mai mult de cat este, decat cum se naste, daca se naste sarac si amarat si incult, poate evolua, omul poate invata atat de mult, infinit de multe si poate acumula atat de multe informatii, nimic nu il poate limita doar, poate, nevointa, dar ac om, copil, daca este indrumat, vrea sau isi doreste poate evolua si devine infinit prin simtiri, sentimente, dezvolatare si tot ceea ce este in jurul lui... parerea mea

10 răspunsuri:
April
| April a răspuns:

Pentru a putea intelege ceea ce filosoful german vrea sa spuna, sa incercam a porni de la o certitudine aflata la sfarsitul cugetarii:"ce este omul". Si gandesc astfel:omul este o faptura ce apartine regnului animal prin costitutia sa materiala, fizica:e facut din carne, oase si sange, trupul sau e dotat cu aceleasi parti ca cel al oricarui animal:cap.trunchi, membre, iar alcatuirea intima a fiintei sale fizice are la baza aceeasi celula vie cu stiutele sale calitati.Si daca ar ramane la acest stadiu, omul ar fi inlantuit in propriul trup material, fara a sti despre sine mai mult decat ii spun instinctele.Numai ca, in craniul, diferit destul de putin fata de cel al animalelor superioare, precum maimutele, se afla un creier capabil de conexiuni infinit mai numeroase decat al oricarui cimpazeu, sa spunem, iar in acest creier, sau in inima -unii au crezut candva ca in plamani intrucat respiratia parea miraculoasa cum si astazi ea pare importanta pentru yoghini, de ex,-s-ar afla sediul unei fapturi spirituale, pe care omul e singurul animal care pare sa o aiba, si anume sufletul.Prin aceaste calitate de ordin divin, prin spiritualitatea sa, omul devine constient de sine; el nu priveste doar exteriorul, lumea de dinafara sa, el e capabil sa se priveasca si sa se analizeze pe sine, creierul sau e capabil sa emita judecati de valoare atat asupra propriei fiinte si a locului sau intr-un infinit Univers, dar si a lumii inconjuratoare cu legile sale imuabile.Folosindu-si aceste insusiri ce tin de divin, omul devine un mic univers, replica complexa a celui mare, reflexie a acestuia.Si atunci, gandindu-ne la toate acestea, e inevitabil sa ajungem la esenta cugetarii filosofice:omul e infinit mai mult decat ceea ce este.

| Alphawolf a răspuns:

Citatul ne spune sa nu ne multumim ca putem mult mai mult decat suntem. Orice om se poate depasi. Omul se simte limitat, dar capacitatile lui sunt mult mai mari decat crede. Omul crede sau are impresia ca nu stie sau nu poate sa faca un lucru, sau nu poate suporta ceva(frig, foame, caldura, tortura etc)insa surpriza apare cand este nevoit sa stie, sa faca, sau sa suporte. Inposibilul persoanei respective devine posibil.

| mihaibrasov a răspuns:

Infinitul din om se refera la evolutie. In orice aspect. Daca nu ai evolua ai nu ai mai fi infinit, ci deci ai ramane limitat la ceea ce esti, dar asa suntem construiti sa evoluam.

mira
| mira a răspuns:

Omul dispune de calitati latente inca indeajuns de valorificate.

| Gaby_3536 a răspuns:

Omul este un "mic"univers, pierdut in "marele"univers.

| eugeniu_6685 a răspuns:

Martin Heidegger, foloseste conditionalul pentru a adauga omului manifest prin "prezent"(este) cele doua valente care il separa de animal, gandirea in perspectiva si memoria selectiva. Din asocierea celor doua rezulta actul creatiei care-l face pe om infinit superior oricarui animal.

| ellutza a răspuns:

Multumesc !

| yoyodedeea a răspuns:

Mi-ai dat tema de gandirelaughing
facand o asociere(la ora asta). si notand pe ici pe colo
infinit mai mult decat ce ar fi daca ar ramane OM
daca ar fi numai ce este...adica dar ar fi om - ceea ce de muult nu prea se mai vede.asta referitor la complimentele de genu "animalule/boule..."si lista poate continua

nu stiu cat de coerenta am fost. dar cu siguranta o sa aflu maine cand recitesclaughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Omul este cea mai inteligenta fiinta, deschis la orice fel de fapte cum ar fi crima sau castigarea premiului Nobel

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Acest citat se refera la faptul ca omul isi poate depasi limitele si poate creea lucruri extraordinare pentru ca in final sa ajunga un om implinit. Dumnezeu i-a creat pe oameni din iubire si ne-a creat cu un singur scop.Sa Il urmam, sa devenim exact ca El.Deci omul esti infinit exact ca Dumnezeu pentru ca suntem creati de El.Mai mult aceasta calitate de infinit a omului se datoreaza faptului ca Dumnezeu este perfect pentru ca El iubeste pe toata lumea chiar si pe cei care-L dispretuiesc.Asta inseamna sa fii perfect sa iubeste pe toata lumea.Deci in concluzie perfectiune inseamna iubire si omul poate fi perfect adica infinit, dominat de iubire, inabusindu-si prejudecatiile fata de ceilalti si urmandu-L pe Dumnezeu.