| sabin89 a întrebat:

Mă întorc iar la istorie happy Care credeţi voi că este adevărul în problema: moartea ţarului Alexandru I vs existenţa lui Feodor Kuzmich?

Răspuns Câştigător
| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

Păi, să vedem:
În ultima parte a vieții sale, țarul Alexandru a devenit foarte retras, introvertit, timid și, în special, religios. Apoi, în 1825, pleacă împreună cu țarina în Siberia pentru că ea era bolnavă și medicii au zis că i-ar trebui un climat mai potrivit (cine merge în Siberia în căutarea unui climat propice bolii?) și apoi, brusc, împăratul moare, departe de capitală A fost înmormântat în grabă, fără autopsie iar când bolșevicii au vrut să-i prade mormântul, l-au găsit gol. La câțiva ani după moartea lui, apare Feodor Kuzmich. Deși se prezenta ca un țăran, el zicea că nu-și amintește nimic din copilăria sa (curios, nu?). Feodor avea cunoștințe în geografie, istorie și religie (cam școlit pentru un țăran siberian) și știa detalii intime din Războaiele napoleoniene. Se spune că, în 1864, când s-a stins, Feodor a fost întrebat dacă el este țarul Alexandru I. Iar el a răspuns: "Doamne, niciun mister nu rămâne ascuns Ție." De asemenea, țarul Alexandru al III-lea al Rusiei avea în birou un portret al lui Feodor iar Nicolae al II-lea chiar i-a vizitat mormântul. Atâta atenție din partea unei familii regale pentru un simplu țăran rus?
Concluzia: nu 100% sigur, dar se poate ca Feodor să fi fost Alexandru I al Rusiei.

| sabin89 explică (pentru Niciunnumedeutilizator):

Totuşi, istoricii resping această ipoteză; şi nu unul sau doi, ci se pare că toţi. De ce? E şi asta o întrebare pe care trebuie să ne-o punem.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru sabin89):

Probabil pentru că nu există concrete. Deși există argumente și pro și contra, nu avem dovezi obiective.
Feodor era pustnic, nimeni nu știe cum arăta și este posibil să se fi purtat intenționat așa de dubios tocmai ca să atragă atenție (deși asta nu explică de ce vorbea franceza și era educat în istorie, geografie și teologie, ca să nu mai vorbim de maniere). De asemenea, e posibil ca țarul să fi mers în Siberia din alte motive (deși e greu de crezut) și să se fi îmbolnăvit și decedat tocmai din cauza climei aspre siberiene. Așadar, nu vom putea ști niciodată ce s-a întâmplat cu adevărat, existând doar speculație.

| sabin89 explică (pentru Niciunnumedeutilizator):

În Siberia s-a dus Alexandru? Pe wiki zice că în sudul Rusiei.
"In the autumn of 1825 the Emperor undertook a voyage to the south of Russia due to the increasing illness of his wife"

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru sabin89):

Mă rog, am greșit. Știam că s-a dus în Tagnarog (sau așa ceva). Scuzele mele.

4 răspunsuri: