Intr-adevar, cu cat cineva are studii mai multe sau un coeficient de inteligenta mai ridicat cu atat sunt mai multe sanse sa fie mai sceptici. Bineinteles ca exista si exceptii la anumite persoane, dar in general gasesti un numar mai mic de credinciosi in grupul celor cu studii universitare.
Motivele pentru care se intampla lucrul acesta ar fi urmatoarele (care sunt cunoscute de catre cei mai multi cu studii superioare):
Sunt sanse sa cunosti mai bine mintea (aici includ ratiunea, sentimentele, intuitia) si sa ii cunosti nu doar calitatile dar si defectele. De asemenea e mai usor sa intelegi ca un anumit fenomen spiritual are legatura cu creierul si nu cu o "lume spirituala". De asemena multe erori de logica (engl. "logical fallacies") sunt cunoscute.
Propria experienta nu coincide intodeauna cu realitatea. De exemplu in fiecare noapte visam cateva ore si in acel timp totul pare real. Din moment ce mintea poate genera o astfel de experienta, si o face noapte de noapte, nu e greu sa acceptam ca "experientele spirituale" ar putea fi in primul rand un produs al propriei minti.
Inveti ca trebuie sa discerni informatiile cele reale de cele fictive, ca "nu tot ce zboara se mananca" si mai ales faptul ca faptul ca miliarde de oameni cred in anumite lucruri nu implica ca acele lucruri sunt reale
Multe lucruri aparent "miraculoase" pot fi explicate usor pe baza teoriei probabilitatilor si erorii de selectie. Exemplu: auzim de un credincios care s-a vindecat spontan de cancer. Aflii ca in realitate procentul celor care se vindeca spontan de cancer este similar si la credinciosi dar si la necredinciosi, dar cand un credincios moare de cancer nu se face asa de multa "reclama" fata de unul care se vindeca spontan.
In loc sa crezi ca "stii Adevarul" accepti faptul ca stii foarte putin din ce se intampla in Univers. De aceea stiinta cand descrie realitatea, de fapt considera ca are doar o descriere (o teorie stiintifica, cum este teoria gravitatiei sau teoria evolutiei). In acest caz "teorie" inseamna o descriere a realitatii care a fost testata si, deocamdata, ofera cel mai bun model pe care il avem pentru un anumit fenomen
Vezi ca exista atata frumusete in jur si ca nu este nevoie de explicatii supranaturale pentru aceasta (cauta dupa "emergence" pe wikipedia ca sa vezi cum lucruri complexe apar spontan din lucruri simple)
Intelegi ca moralitatea este explicabila fara a apela la "binele Divin" sau alte lucruri spontane. Din moment ce noi oamenii depindem unii de altii, este mai bine (in sensul de supravietuire) sa colaboram (sa fim morali unii cu altii) decat sa ne luptam.
Toate lucrurile enumerate mai sus (dar si multe altele) necesita o pregatire mai mare si o capacitate mai mare de gandire logica si abstracta. Acest lucru trebuie antrenat, ceea ce se intampla mai des la cei cu studii superioare
AvalohAlyn întreabă: