M0 - masa de repaus
m- masa de miscare
v- viteza cu care se deplaseaza corpul
c-viteza luminii.
https://upload.wikimedia.org*/......a26152.png
(elimina * daca vrei sa mearga)
Asta e formula care arata dependenta masei in functie de viteza.
E=mc^2 se deduce din ea.
De fapt formula corecta contine "W"(energia relativista), nu "E"(energia pur si simplu). Formula a fost descoperita de Einstein si a dat peste cap tot ce se stia despre fizica pana atunci. Sti paradoxul gemenilor? Unul din ei se face astronaut si pleaca in spatiu, iar cand se intoarce, fratele lui este mai batran decat el. Inveti toate acestea in clasa a XII-a, fizica fiind mult mai interesanta fata de ce ai invatat in anii din urma
Imi pare din ce in ce mai rau ca am ales profil economic.
Exact.
Conceptul de masa este subtil cand e vorba despre particule care se misca foarte rapid. Asta pentru ca masa unui corp nu este o cantitate fixa, ci depinde de viteza lui, spre exemplu, o bila de plumb in greutate de 1 kg, va cantari 2 kg daca se deplaseaza cu o viteza de 260.000 km pe secunda.
Factorul-cheie aici este viteza luminii.
Cu cat un obiect are viteza mai apropiata de viteza luminii, cu atat el devine mai masiv iar aceasta crestere de masa este fara limite.
Tocmai pentru ca masa variaza astfel, atunci cand fizicienii vorbesc despre masa unei particule subatomice, ei se refera la masa de repaus pentru a evita confuzia.
Acesta este si motivul pentru care am afirmat in cateva dintre raspunsurile mele ca niciun obiect care are masa, nu va putea atinge viteza luminii, in acest caz masa si inertia respectivului obiect vor tinde spre infinit.
Un user afirma ca energia din formula lui Einstein e folosita si practic..."consumata" ca in procesul unei acceleratii mecanice, iar "obiectul" devine mai...usor.
Nimic mai fals.
In formula, energia E, si masa m sunt echivalente, deci energie zero, implica masa zero, si aici ai exemplul particulei numita neutrino, particula cu sarcina electrica zero, masa de repaus nula, spin identic cu al electronului si care se poate misca cu viteza luminii, tocmai pentru ca este "imuna" la variatiile de masa datorate vitezei.
`De ce nu va putea atinge viteza luminii un obiect cu o oarecare masa?~
Deoarece masa obiectului creste direct proportional cu viteza sa.
Pentru ca un corp sa se deplaseze cu viteza luminii masa lui ar trebui sa tinda la infinit. Iar pentru un corp cu masa infinita ai nevoie de o cantitate infinita de energie pentru a-l misca din loc, ceea ce e imposibil. De unde atata energie?
De fapt si din formula pe care ti-am dat-o rezulta ce am scris mai sus.
Cand viteza unui corp este egala cu viteza luminii (v1=c), atunci la numitor se obtine 0.
Formula devine m=m0/0.
Iar ceva impartit la zero este egal cu infinit.(ma rog, limita a ceva impartit la zero) Deci m =infinit.
Am scris aici
http://i.imgur.com/uVOPS3z.png
Vezi si raspunsul meu dat la intrebarile:
http://www.tpu.ro/......l-acestei/
http://www.tpu.ro/......bor-ci-nu/
http://www.tpu.ro/......ste-funda/
http://www.tpu.ro/......a-luminii/
Salut. De fapt e tocmai invers. Cu cat un obiect se misca mai rapid cu atat devine mai usor. Ca sa te misti ai nevoie de energie. Energia, la viteza relativista ( adica viteza apropiata de cea a luminii) are masa. Daca se consuma energia se scade masa. Sper ca te-am lamurit.
v1rUsSs întreabă: