| sabin89 a întrebat:

Mecanică & Termodinamică
După mecanică toate mişcările trebuie să fie reversibile. Pământul, de exemplu, s-ar fi putut mişca în sens invers pe orbita lui fără să contravină nici unei legi a mecanicii. Particularitatea aceasta a fenomenelor mecanice corespunde faptului că ecuaţiile mecanicii sunt invariabile în raport cu semnul variabilei "t" (timpul). Acelaşi sistem de ecuaţii 'prevede' şi poziţia pe care o va avea pământul peste 5 ani, şi cea pe care a avut-o acum 5 ani. Dar, tot o lege fizică este şi următoarea: "Căldura se deplasează întotdeauna de la sine de la corpurile mai calde la cele mai reci". Poate mecanica să explice această mişcare unidirecţională a căldurii? Evident că nu, aceasta nemaifiind o mişcare reversibilă.
Atunci, cine o poate explica şi cum?
Se poate afirma că există două Timpuri? Un Timp reversibil, în care au loc fenomenele mecanice, şi un Timp ireversibil al fenomenelor termodinamice?

Răspuns Câştigător
| Inferno a răspuns:

Este pur si simplu mai probabil ca anumite procese sa se produca intr-o directie decat in cealalta.
Nu este imposibil ca mai multe cioburi sa se rearanjeze formand vasul initial, este doar extrem de improbabil.

| sabin89 explică (pentru Inferno):

E interesant de observat că şi evenimentele istorice au tot o mişcare unidirecţională pe axa timpului. Care timp? t sau T? Desigur, dualitatea Timpului este un non sens, dar ce anume i-a condus pe unii să conceapă această idee? Faptul că noi folosim acelaşi cuvânt "timp" atât pentru "t", cât şi pentru "T". În realitate sunt două noţiuni diferite. Prima (t) reprezintă măsura unui interval (T1 - T2), stabilită cu un ceas, pe când a doua (T) este succesiunea continuă a 'momentelor' sau, cum i-au spus unii, fluxul conştiinţei. Dacă priveşti un film în care apare - să zicem - Napoleon, poţi fi sigur că acele evenimente s-au petrecut înainte de naşterea Regelui Mihai (!). Legea care guvernează asemenea evenimente, presupunând că există o lege, este ca şi legea Entropiei, o funcţie de T. Pe de altă parte, un film care înfăţişează un fenomen pur mecanic nu ne permite să plasăm evenimentul în Timp. O piatră cade la fel atât astăzi, cât şi cu o sută de ani în urmă.

| Inferno a răspuns (pentru sabin89):

Interesanta idee.
Timpul "T" pare mai mult un concept filosofic decat unul stiintific, definit in mod riguros.
In esenta toate sunt "fenomene mecanice", doar ca unele au o probabilitate de aparitie extrem de mica.

"Dacă priveşti un film în care apare - să zicem - Napoleon, poţi fi sigur că acele evenimente s-au petrecut înainte de naşterea Regelui Mihai (!)."

Da, sau ar putea sa fie alt Napoleon, complet identic, care s-a nascut dupa Regele Mihai. Este extrem de improbabil? Sigur. Este imposibil? Nu.

10 răspunsuri:
| relian a răspuns:

In tot universul, energia curge dintr-un loc în altul, atata timp cat exista o diferenta de temp. Si daca oamenii nu intervin, energia termica - sau caldura - curge în mod natural doar într-o singura directie: de la cald la rece.
De ce se misca asa, ori ce o face sa se miste asa?
Se misca pentru ca este carata de cineva laughing este carata de atomi.

Toata materia din univers este alcatuita din atomi.Acestia se vor misca mai repede sau mai incet fctie de cat de calzi sau reci sunt.

Ca urmare atomii mai fierbinti se vor misca mai rapid decat atomii mai reci, asta pentru ca caldura este de fapt energie, asta ii face sa se miste mai rapid, ca urmare ei vor merge in directia unde este mai rece, vor merge fara sa vrea laughing undeva unde se vor raci,mai exact vor ceda din acea caldura si atunci tem se vor egaliza, ei miscanduse apoi ca si restul atomilor din jur.

Deci timpul si alte alea nu au nici o legatura cu miscarea atomilor,care is incarcati energetic happy
Nu stiu daca e bine cum zic,dar eu asa vad situatia.
Si sa nu uit,toti atomi se misca mai rapid,chiar si cei prinsi in legaturi solide,sau lichide,avem si acolo acelasi fenomen.

Nu stiu daca raspunsul asta este ala corect, ori daca te multumeste cat de cat, dar alt raspuns nu am laughing Putem sa ne mai informam daca e si ce mai zic altii, mai luminati ca si noi.

| sabin89 explică (pentru relian):

Nu trebuie neapărat să fie un răspuns perfect. Nu a zis nimeni că ăsta ar fi un site de experţi. Venim şi noi cu un punct de vedere. Einstein a scris o carte "Cum văd eu lumea". Nici el nu a zis că aşa trebuie să o vadă toţi. Unul o vede într-un fel, altul în alt fel. Discutăm. Opinii.

| Inferno a răspuns (pentru relian):

Macar esti amuzant. happy

| relian a răspuns (pentru Inferno):

Eu cred ca te depasesc chestiunile astea, de aia ti se par amuzante laughing

| relian a răspuns (pentru sabin89):

Trebuia sa spui ce fel de raspunsuri cauti,filosofice, avioane, ozn-euri laughing deci pe viitor spune discutam de submarine laughing

| Mtoni a răspuns:

O abordare alternativă a fenomenelor termodinamice o reprezintă mecanica statistică. Pornind de la structura microscopică (molecule și atomi), luând în considerare interacțiunile (forțele) dintre aceste componente și folosind metode statistice (aplicabile sistemelor alcătuite dintr-un număr foarte mare de componente), mecanica statistică poate, prin intermediul unor calcule laborioase, să deducă (și prin aceasta să confirme) rezultatele obținute de termodinamică pe cale fenomenologică.
https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Termodinamic%C4%83

| sabin89 explică (pentru Mtoni):

E bun linkul. Îl citisem şi eu, dar mulţumesc oricum. În general îmi plac discuţiile libere, fără linkuri. Adică, un răspuns să fie bazat pe cultura generală a cuiva, care adaugă şi unele idei sau consideraţii personale, reflecţii filosofice.
În plus, mai este o întrebare mai sus referitoare la dualitatea timpului. Există două Timpuri?

| Mtoni a răspuns (pentru sabin89):

Nu cred că există două timpuri. Sistemele simple (dintr-o bucată) sunt simetrice în timp iar sistemele complexe sunt asimetrice în timp.