| Exilee a întrebat:

Mi-a atras foarte mult atentia ultima intrebare a utilizatorului "a3e6u9" cu privire la libertate.

Euripide spunea ca nimeni nu este liber,niciun om. El ar putea sa fie ori rob al banului, ori rob al patimilor, ori rob al destinului.

Ce inseamna totusi a fi liber? CUm putem ajunge sa fim liberi? Poate constientizarea omului ca este inrobit de ceva sa fie un prim-pas catre libertate? Este un sentiment, un simplu confort psihic? CU ce ne-ar afecta pe noi lipsa libertatii in acest caz? Dar dobandirea ei?
SI mai mult, cum ati defini relatia lege universala-libertate?
Tot in aceeasi intrebare spunea cineva ca depindem de oxigen, dar elementele chimice sunt vitale pentru noi deoarece ne asigura existenta si atat timp cat existam le-am putea considera ca pe niste "instrumente" care ne ajuta sa ne mentinem?

Răspuns Câştigător
| Zenithf a răspuns:

Doar cei care nu sunt liberi (fizic) pot sa cunoasca libertatea. Paradoxal, nu?
Cand nu mai ai nimic, nu mai esti stapan nici pe trupul tau, atunci ajungi doar sa intelegi ce spun cuvintele: "nu te teme de cel care poate omora doar trupul, teme-te de cel care omoara si trupul, si sufletul".

18 răspunsuri:
| Dreamer a răspuns:

Libertatea absoluta NU are cum si NU trebuie sa existe, desi toata lumea o viseaza. Imagineaza-ti o lume fara legi, fara moralitate, fara constrangere, fara alegeri, o lume total libera in care poti sa faci orice oricand. Nu te gandi doar la tine acum, gandeste la scara mare si spune daca asta este ceea ce iti imaginai a fi libertate absoluta.
Observ ca mergem incet-incet pe ideea ca statul trebuie condus de popor, cam spre asta se indreapta ideea noastra despre libertate.
Libertatea este o notiune pe care noi popoarele am inflorit-o de-a lungul istoriei, am facut-o mai complexa, nu pentru ca intr-adevar vrem sa fim liberi, ci pentru ca vrem PUTERE, vrem optiuni, vrem sa nu ne chinuim, vrem sa traim regeste si eventual sa stam si degeaba... vrem imprumuturi de la banca dar sa nu platim rate inapoi, sau cel putin fara dobanda, vrem salarii mari (chiar mai mari decat meritam), vrem sa fim angajati la o companie mare chiar daca noi inca ne chinuim cu BAC-ul. Dar noi nu suntem liberi, tara noastra este corupta, lumea este corupta...noi popoarele suntem perfecte, suntem niste oameni perfecti care meritam sa fim liberi.

PS: Cine a inventat cuvantul,, libertate'' ne-a dat cel mai mare drog pe care il vom avea vreodata.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Exista ratiune si constiinta nu libertate sau inrobire

| Mădă0611 a răspuns:

Doar dupa ce mori o sa fii liber, pacat ca n-o sa mai existi. laughing

| suffarstar a răspuns:

Eu cred ca Euripide are dreptate. Buddha
cica a reusit sa fie liber. Prin eliberare de toate placerile sau necesitatile. De exemplu: daca banca unde ai conturile da faliment sau cineva reuseste sa iti patrunda in cont, tu esti falit. Depinzi de bani. Cu cat depindem de mai multe lucruri, cu atat suntem mai putin liberi.

| Darkmagic a răspuns:

Nu exista libertate absoluta.
E un mit, o utopie, cel mai probabil, "absolut liberi", suntem atunci cand crapam. big grin
Omul este prea complex pentru a fii cu adevarat liber, cine ti-a spus pe aici ca banul sau alte tampenii iti dau "libertatea", pur si simplu a batut campii.
Vorbiti de "libertate", dar societatea umana e guvernata de milioane de legi care iti interzic una sau alta.
Moralitatea iti spune si ea, sa nu faci un lucru sau altul....etc, etc.
Despre ce vorbim? happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Elementele chimice nu cred ca tin de libertatea noastra, tin doar de functionalitate. Functionalitatea din cate stiu eu, nu are rol de constrangere.Libertatea se mai si invata. Poti fi cel mai cel, dar degeaba cand esti prizonierul propriilor ganduri ce nu te lasa sa traiesti liber.

| Kriss96 a răspuns:

Eu cred ca a fi "inrobit" de ceva precum banii, nu iti ia libertatea. Nu te obliga nimeni sa fii rob. Prin urmare si asta e o actiune a libertatii.
Sa fi liber inseamna sa poti fi cine vrei fara sa fi judecat sau sa ti se interzica sa fii intr-un anume fel.

| Exilee explică (pentru Kriss96):

Daca ai bani, devi un fel de... marioneta a luxului.

"Sa fi liber inseamna sa poti fi cine vrei" Este putin ambiguu ceea ce spui tu. Da asa e, dar asta in incinta unei forme de guvernamant. Sa faci tot ceea ce-ti propui ( si in functie de obstacolele naturii desigur), dar sa fi tot constrans de patimi, de soarta etc.

| contαbαndonαt a răspuns:

Cum ai spus si tu: rob al banului, rob al patimilor, rob al destinului ( nu ca un om care se ghideaza dupa stiinta ar si crede in destin si/sau soarta) ori poti fi, pur si simplu, robul bunului domn Dumnezeu, nu? Nu?!

| Exilee explică (pentru contαbαndonαt):

Sa nu amestecam discutiile religioase. Apropo, stiai ca religia crestina ii poate oferi libertate si celui aflat in robie?

| Mădă0611 a răspuns (pentru Exilee):

Da? Cum?

| contαbαndonαt a răspuns (pentru Exilee):

Tare mi-ar placea sa stiu si eu, deci, esti intr-atat de bun sa impartasesti si cu noi/mine acest gand? Ori vrei sa ti doar pentru tine :/, si atunci nu-i okay.

| EnciclopediaProstiei a răspuns:

Eu cred ca daca ai cateva milioane de euro, te poti numi liber, nu mai ai nicio grija. cu toate ca atunci s-ar putea sa fii sclavul viciilor, femeilor (respectiv barbatilor) deci ma tem ca Euripide ala avea dreptate. bine, poti fi fericit si fara milioane, fara placeri carnale / mentale...depinde cum iti definesti standardele.
mai important e nici sa nu te gandesti la asta, cum o fi sa te trezesti in fiecare dimineata "aoleo nu sunt liber. iti vezi de treaba si gata.

| EarsOfAFox a răspuns:

Draga domnule, am auzit ca aveti fabrica de closete zburatoare in cosmos. Ce cantitate de excremente/materii fecale trebuie sa am ca sa va cumpar unul? Comanda in cat timp vine la mine acasa?

Asta inseamna sa fii liber. Sa-ti raspund la intrebarea ta cum am chef. NOname, treci incoace si recomanda si intrebarea asta.

Inainte sa va puneti intrebari filozofice despre sanatatea mea mentala nu uitati subiectul intrebarii. Observ ca pe TPU se intelege destul de prost libertatea de cand se pun in mod repetat intrebarile astea despre freedom...of mind.

Va las o melodie de sfarsit de weekend(tematica):

http://www.youtube.com/watch?v=VsevYF7LZ6I

| Alex299 a răspuns:

Google

| lollipops a răspuns:

Nu.

| raulwwe a răspuns:

Este greu sa definești libertatea,deoarece faptul ca ești om iți acorda anumite reguli și un anumit drum pe care mergi fiindcă asta ți-e dat sa fi. Însă, aceasta fiind doar o părere, consider ca libertatea totala nu exista, sau nu o putem atinge cat timp suntem oameni, iar noi simțim ca nu suntem liberi deoarece depindem de anumite lucruri în viata.Asta e,nu avem ce sa facem,trebuie sa mergem după anumite reguli ca sa fie bine.Dar exista totuși libertatea trupeasca,momentele de odihna reprezinta o libertate și tot ce face omul și se simte liber.E un subiect lung,asa ca abordez doar câteva chestii. Oricum, libertatea nu o putem defini exact, dar avem atâtea exemple din trecut, unele relatate în cărți, altele povestite și parca și Buddha a găsit oarecum libertate când s-a despărțit de restul oamenilor și a trăit doar cu mei...Asta e un exemplu bun, deci în concluzie, orice ai face ca om nu poți sa fi total liber deoarece asta ar implica niște abilitați supraomenești ca în exemplul Buddha și de asemenea ființa umana nu este libera! Asta o știm cu toții și tot asa va fi multa vreme.(Asta e doar o părerea mea, fiecare concluzionează ce vrea)

| silviu001 a răspuns:

Ce inseamna totusi a fi liber?"-
No words. No forms. No thoughts.

In acest amalgam de forme nu exista libertatea adevarata, parerea mea.Ne raportam la anumite

lucruri,le evaluam,in ce conditii,daca,cum si in ce masura ne influenteaza/constrang anumite

valori ce sunt prezentate frumos ca si cod de conduita, sau oricum ar fi contextul, poate fi si

vorba de o dogma, religie, sistem, etc.Nu conteaza.Iar apoi ne ramane sa decidem la

final, folosind comparatia dintre noi si aceste amalgame de forme ce sunt servite ca drept

autoamtisme din exterior, daca ne limiteaza/constrang pe noi ca indivizi, sau daca ne incalca

drepturile, ingradeste libertatea(limitata si perceputa de om) s.a.m.d.

Întrebări similare