| MuadDib a întrebat:

Mi-am amintit zilele trecute, de o masinarie pe care ne-a aratat-o profesorul de fizica in clasa a VIII-a. Era o roata mare, care invartita incarca doua baghete de metal, una cu sarcini pozitive, cealalta cu sarcini negative, iar in farful baghetelor erau doua bile, asezate fata in fata, mai departe sau mai aproape (la alegerea profesorului), intre cele doua de producea un mic "fulger", stie cineva cum se cheama dispozitivul? (trebuie sa-mi satisfac o curiozitate)

4 răspunsuri:
kongeriket
| kongeriket a răspuns:

Maşina Van der Graaf sau generatorul Van der Graaf. Nu l-aţi folosit şi pentru a "scula" hârtiuţie?
E foarte spectaculoasă maşinăria şi când te gândeşti cât e de simplistă ca alcătuire şi cât de importantă totuşi pentru dezvoltatea ulterioară.

ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Ceva cu Leyda, parca. Si eu imi amintesc, desi au trecut mai mult de 30 de ani. Baterie de Leyda? Butelie de Leyda?

ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Aoleu! Aveti dreptate! Aia...de Leyda (ce-o fi fost ea) era aia cu doua sfere: una mica si una mare.
La cat mi-a placut mie fizica, e normal sa fie un mare ghiveci in capul meu. rolling on the floor

| eugeniu_6685 a răspuns:

Generatorul de sarcini electrice statice Van de Graaff, produce electricitate prin frecare. Tensiune mare, intensitate mica.