Mintea şi corpul nostru pot fi educate. Altfel, cum îţi explici că sunt oameni trecuţi de treizeci de ani (sau chiar mai mult) care nu sunt fumători...
Tine de auto controlul moștenit genetic, am citit studii științific care dovedesc faptul ca copii care aveau un auto control mai bun au avut o viata mai de succes, si are sens, oameni superiori au un auto control mai bun, cei care nu au sunt mai aproape de o insecta
Nu-i vina voastra, a copilasilor care bagati in gura tot ce credeti voi ca-i bun, este vina parintilor vostrii care nu va supravegheaza serios, sa stie unde mergeti, ce faceti, cu cine sunteti si sa nu va permita sa faceti lucruri ilegale sau nesanataose, care v-ar imbolnavii sau chiar omori.
Mintea si corpul nu-s sinucigase, dimpotriva, au sisteme de autoaparare si iti arata tot timpul ca faci rau, tusind, inecandu-te aparandu-se, creind infectii, stari de rau, iar daca un parinte te-ar supraveghea, asa cum ar trebui, nu ai ajunge sa fii bolnav si nici sa fumezi de la anisorii atat de fragezi, distrugandu-ti plamanii inainte ca ei sa apuce sa se dezvolte complet.
Pai nu conteaza, alegem ce ne place, fara legatura cu ce va fi, si daca faci cancer ce? Mori si gata, ca oricum vei muri, deci ce mai conteaza cand? Dar macar iti faci placerile.
Nu ca nu stim ce rau face.
Asa cum de exemplu unii diabetici mananca dulciuri in continuare pentru ca oricum le plac si nu mai conteaza ce va fi dupa un timp.
Cu fumatul e la fel, cu bautul la fel.
Si oricum ce te-ai gandit nu e abominatie, e ceva normal.
Unii gandesc ca si cum ar trai vesnic, nu traim vesnic, moartea vine oricum, iar daca vine mai devreme e mai bine, ca nu mai apuci batranetea aia tampita ca apoi sa mori dar in chinuri poate.
Deci orice rau spre bine pana la urma.
Dar nici cand incerci sa opresti persoanele respective nu prea poti, sa fim seriosi. In plus, nu generaliza, ca nu este frumos.
Voi nu ati inteles ce vrea omu sa zica, el nu se refera la fumat in special, e a dat doar exemplu cu fumatul, el zice de orice viciu care face rau.
Nu am generalizat deloc. Sti ce inseamna cuvantul 'exemplu'?
Cand spui "mintea si corpul nostru sunt... " te referi la toata lumea. Daca te refereai la anumite persoane spuneai "Mintea si corpul unora dintre noi..."
Pai la unele e valabil la toti, de ex bautura, drogurile, dulciurile si mancarea nesanatoasa, la toti face rau. La astea daca faci abuz, 100 din 100 o patesc urat de tot.
Bautura si drogurile te fac din om neom, iti f creieru de nu se poate, dulciurile si mancarea nasanatoasa in esces te ingrasa si de acolo apar n boli.
La fumat da, doar unii din ei o patesc cu cancer, insa toti ajung sa tuseasca mult de la tigari.
Nu cred ca poate trai cineva fara vicii sau sa aiba un stil de viata sanatos. Toti facem excese alimentare, excese de alcool, tutun etc. Suntem stresati, stam in orase poluate, suntem predispusi genetic la anumite boli. Daca ne expunem la acesti factori si avem si predispozitie genetica pentru o anumita boala, mai devreme sau mai tarziu o sa o facem. Sau putem sa alegem sa traim undeva in natura, sa mancam numai legume si fructe crescute natural, fara stres si sa ajungem la 100 de ani dar nu cred ca toti vor asta
Noi cautam doar sa facem lucruri mai bune si cateodata le confundam cu lucrurile rele.
Nu toti fac asta, si altii de fumeaza si de la 12 ani pot ajunge lejer sa moara de batranete la 90, nu e o regula
Unele senzatii dau dependenta si asta te cam omoara. Ca mustele care se ating de bec si cad arse.
Bunica fumeaza de la 14 ani si acum are o varsta foarte inaintata si n-are cancer, asa a dedus bibilica ta ca daca fumezi automat faci sau creste riscul?
Da, creste riscul, dar nu la toti ci la cei care sunt predispusi la a face cancer (de obicei cei care au avut cazuri de cancer in familie). De ex daca eu sunt predispusa la a face diabet pentru ca am cazuri in familie, ar trebui sa am grija sa previn cat mai mult boala asta
Personal n-am auzit cazuri de diabet decat de tip 2, care se face pe SNC si nu cred ca se mosteneste, am in familie si de fiecare data cand imi iau glicemia e la limita inferioara uneori sub, poate nici ca nu mananc dulciuri deloc.
de cancer stiam, dar el a afirmat `faci` nu ca exista un risc crescut
E ca si cum ai spune ca parintii tai vor ca tu sa mori pentru ca altfel nu te-ar mai fi adus pe lume.
Nu alegi niciodata constient sa ai un viciu. Apare ca un raspuns in fata stresului, depresiei si altor dezechilibre emotionale. Actioneaza ca un pansament.
De asta avem vicii si e atat de greu sa scapam de ele.
Ce aveti ba? Nu am generalizat deloc, cred ca nu stiti ce inseamna cuvantul "exemplu"...
Asta le-am zis si eu, ca nu te refereai expre la fumat, asta cu fumatu e doar un exemplu. Tu te referi la orice obicei, viciu care face rau sanatatii, dar se pare ca nu au citit atent ce ai zis.
Si cam da, se generalizeaza, sunt vicii care fac rau la 1000 de oameni din 1000.
Chiar si fumatul, toti care fumeaza obsesc mai repede, unii tusesc urat de nu se poate, chiar daca doar unii fac cancer.
Nu exista superman inca pe acest pamant.
De ex cine mananca mai multe calorii decat arde, se ingrasa mult de tot daca nu se opreste din mancat, nu exista ca doar unii, ci toti patesc la fel.
Daca 200 insi iau cocaina, 200 vor sfarsi rau in scurt timp, cu dependenta si nebunii urate.
VasileCacanei întreabă: