Http://ro.wikipedia.org/wiki/Mi%C8%99care_%28fizic%C4%83%29
http://en.wikipedia.org/wiki/Motion_%28physics%29
http://ro.wikipedia.org/wiki/Categorie:Mi%C8%99care
http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Motion
http://ro.wikipedia.org/wiki/Gravita%C8%9Bie
http://en.wikipedia.org/wiki/Gravitation
http://ro.wikipedia.org/wiki/Categorie:Gravita%C8%9Bie
http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Gravitation
http://ro.wikipedia.org/wiki/Mas%C4%83
http://en.wikipedia.org/wiki/Mass
http://ro.wikipedia.org/wiki/Categorie:Mas%C4%83
http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Mass
http://ro.wikipedia.org/wiki/Vitez%C4%83
http://en.wikipedia.org/wiki/Velocity
http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Velocity
Daca un corp se deplaseaza aproape de viteza luminii gravitatia va creste pe masura ce masa acelui obiect se mareste
Viteza liminii se aplica particulelor energetice si nu particulelor cu masa.de aia i se spune si viteza a luminii si nu viteza a masei.nici sa nu ne gindim sa asociem o masa cu viteza luminii.este doar o viteza care arata care este cea mai rapida dar nu spune ca se aplica si masei.deci nu se mareste nimic.nici aportul masei ca nu are de unde.doar daca adaugi tu masa.si nu se mareste nici gravitatia ca nu se ajunge la asa ceva in cazul unei mase.sa nu facem greseala sa asociem aceste dpua valori total diferite.
Aproape.ca e aproape sau chiar cu tot una e.ai spuis ca daca un corp se deplaseaza cu aproape viteza luminii. aproape eu zic ca inseamna f mult daca nu cumva 99%.dar na acum poti spune ca inseamna ca se poate deplasa si cu viteza suneltului si atunci tot pe aproape o sa fie.dar din pct meu aproape inseamna f mult, adica ca esti cu un pas sa atungi acea viteza.zic eu.acum fiecare intelege cum crede.
Nu exista asa ceva.
in primul rand faptul ca cresterea energiei unui sistem va fi insotita de cresterea masei acestuia se aplica doar la particule este fals, principiul se aplica la orice nivel, de la Stele cum ar fi Canis Majois pana la particule extrem de mici cum ar fi quarcurile.
Apoi nu ai cum sa bagi energie infinita in sistem deoarece nu exista energie infinita, principiile termodinamicii interzic aparitia energiei, ea doar exista, nu se creaza.
Gravitatia, din ce stiam eu din vazute si auzite, se datoreaza greutatii unui corp ceresc care formeaza o curbura in textura spatiului si implicit atrage alt corp cerec, din apropiere, cu o masa mai mica decat a primului.
La doi nu stiu la ce viteze te referi. Daca te referi la cea de rotatie in jurul propriei axe nu vad cu ce ar influenta gravitatia pentru ca obiectul se invarte in jurul sau iar daca te referi la viteza cu care un corp se deplaseaza prin univers apar doua probleme una si celelalte corpuri se deplaseaza prin univers impinse de aceeasi forta iar a doua nu vad cum s-ar forma gravitatia daca acel corp este in deplasare chiar daca masa i-ar creste.
Deci merg pe 1.
Daca gresesc, sau am zis ceva eronat te rog sa imi explici, sau sa ma lamuresti in chestiune cu problema.
"Gravitatia, din ce stiam eu din vazute si auzite, se datoreaza greutatii"
Nu se datoreaza greutatii ci MASEi. Gravitatia se datoreaza MASEI.
Greutatea este chiar masa inmultit cu acceleratia gravitationala a pllanetei respective.
G=mg.
Greutate fara acceleratia gravitationala (g) nu ar exista.
Deci greutatea este determinata de gravitatie care este determinata de masa, nu gravitatia este determinata de greutate.
"La doi nu stiu la ce viteze te referi."
La orice tip de viteza.
Din arhi-cunoscuta formula a lui Einstain E=mc^2 rezulta ca un corp ce se misca (mai academic ar fi : ce executa lucru mecanic) sufera o crestere a masei. Este motivul principal pentru care un corp, teoretic, nu se poate deplasa mai repede decat viteza luminii, deoarece masa ar creste atat de mult incat obiectul practic ar sta pe loc.
Si cum stim ca masa curbeaza spatiu si da nastere gravitatiei, iar viteza da nastere masei nu rezulta ca viteza (f. mare) da nastere gravitatiei.
Masa=gravitatie
Viteza=masa
rezulta:
Viteza =gravitatie.
Ce este gresit aici?
Multumesc pentru explicatii si pentru rabdare.
"rezulta ca un corp ce se misca(...)sufera o crestere a masei"
Masa=gravitatie
Viteza=masa
rezulta:
Viteza =gravitatie.
In ultimul raport de egalitate nu ar trebui pusa masa in locul vitezei fie sa eliminam raportul fiindca gandesc dupa tiparul tau: masa este cauza pentru gravitatie, viteza este cauza pentru masa, insa nu viteza in sine cauzeaza gravitatia ci masa cauzata/produsa de viteza. Daca rationamentul meu este eronat nu vad nimic gresit in raportul propus de tine.
Din punct de vedere intuitiv e corect, dar din punct de vedere fizic nu este.
Nu vorbesc de asta. Aceia este forta centrifuga ce poate inlocui gravitatia, acest mecanism se foloseste in spatiu la sateliti si alte nave pentru a crea gravitatie artificiala.
Eu vorbesc de cresterea masei unui corp. Cu cat un corp se apropie mai mult de viteza lumini cu atat masa lui va creste mai mult.
Adevarat pentru ca orice corp are greutate iar greutate inseamna ca are si viteza cand cade
Serios?
Nu sunt sigura.dar presupun
Pct-ul 2 este confuzie.chestia aia se aplica particuleleor energetice nu cu masa.la viteze mari masa unui corp nu creste.nu are cum.ar trebui sa aducem masa de undeva ca sa creasca.cel putin poate creste, doar cu modificarea structurei acelei mase.asa cum apa isi mareste masa cind fierbe dar pierde din desitate.asadar daca impingi viteza si mai mult acea masa se poate dezintegra.nici nu ne puitem gindi macar la o masa si sai aplicam viteze ca cea a luminii.de aia ii si spune viteza luminii si nu viteza masei.
Nu asta conteaza, putem alege si un proton ce se deplaseaza intr-un accelerator de particule. Masa sa de repaus este de 1, in momentul in care executa miscare accelerata in acceleratorul de particule si este inserata tot mai multa energie in sistem, avem si o crestere a masei particulei, o mare parte din energia introdusa in sistem pentru a face particula sa se deplaseze se transforma in masa. Variatia energiei este egala cu variatia masei inmultita cu viteza luminii la patrat. Var.E=Var.m*c^2
Se vede clar din ecuatie ca masa va avea o variatie mult mai mare decat energia.
Si daca masa protonului este mai mare in timp ce se deplaseaza decat in timp ce statea pe loc, atunci nu inseamna ca si gravitatia protonului este mai mare in timp ce merge decat in timp ce statea pe loc.
Asta asa este.sta daca vorbim strict de particule. daca trecem apoi la mase maxcroscopice lucrurile se pare ca nu mai stau chiar asa.stiu ca nu ai vorbit la ce nivel ai dreptate.dar oare transformarea energiei in masa se poate lungi asa la infinit? poate o particula chiar de are enrgie tot timpu sa isi creasca masa la infinit? cre ca exista o valoare unde lucru asta o da in altceva.zic si eu.nu ma pricep chiar atit de bine.
1.Toate corpurile au grvitatie, doar ca la cele cu masa mica forta de gravitatie este neglijabila.Gravitatia depinde proportional de masa corpului, dar depinde exponential de distanta la care esti fata de corp(G=k*m1*m2/d^2)
2.Vitezele foarte mari la care creste masa sunt cele ce au o valoare de cel putin trei ori mai mica decat viteza, adica 100.000 km/s.Presupunand ca tu stai pe loc si corpul se indeparteaza de tine gravitatia va scade odata cu viteza.
Deci viteza nu inseamna gravitatie.
Pe masura ca ne apropiem de viteza luminii cresterea masei corpului creste(creste exponential).
Deci masa nu inseamna viteza.Masa inseamna viteza la patrat.Si daca reusim sa facem corpul sa se invarta incerc in jurul nostru, la o distanta constanta, putem spune ca gravitatia inseamna viteza la patrat.
Nu este din punct de vedere intuitiv, ci fizic.
Premisele: Toate corpurile ce au masa au o gravitatie asociata lor.
Un corp cu masa mai mare decat altul va avea o gravitati asociata lui mai mare decat acesta.
Ex: (Pentru exemplu folosesc scalari)
Pasul1: Am o bila, de fier, care are masa m=1 (unitati, nu conteaza) -aceasta bila are asociata o acceleratie gravitationala g=1.
Pasul2: E=mc^2, din aceasta ecuatie reiese, in final, faptul ca orice corp ce exacuta lucru mecanic are o crestere a masei egala cu lucrul mecanic impartit la viteza luminii la patrat, adica, variatia lui m=L/c^2
Dupa cum vezi masa creste foarte putin, deoarece viteza luminii la patrat este un numar foarte mare, important este ca ea creste.
Pasul3: Bila mea de fier executa lucru mecanic, ii dau un bobarnac si o fac sa mearga pe masa. Asta inseamna ca bina, in timpul lucrului mecanic va avea o masa mai mare m=2.
Pasul4: Bila, in timp ce merge pe masa, are acum masa, m=2. Dar cum masa este mai mare, nu este normal ca si gravitatia corpului sa fie mai mare, deci g=2? Sau gravitatia a ramas identic cu cea de la inceput, in ciuda cresterii masei?
Unde gresesc? Pasul 1? Pasul2? Pasul3? Sau pasul 4?
Gresesti la pasul 4.Acceleratia gravitationala nu depinde de masa bilei de fier.Ea va ramane in continuare 1.Forta de gravitatie sau greutatea(G) se modifica odata cu masa dupa relatia G=m*g.
Daca schimbi g cu G e totul corect.
Dar de aici nu putem trage concluzia ca miscarea inseamna gravitatie.Problema e ca pentru un fizician cuvantul miscare e destul de vag. Exista miscare uniforma, accelerata, decelerata, armonica.Nu poti masura miscarea, poti doar sa o asociezi cu unul dintre aceste tipuri.
Daca iei miscarea ca fiind sinonim cu viteza(v), m1 masa initiala, m2 masa finala si dm diferenta dintre mase obtii:
m2=m1+dm
dm=L/c^2
L=Ec=(m2*v^2)/2
Ec=energia cinetica, iar E initiala e 0, deci L=Ec
dm=(m2*v^2)/(2*c^2)
In concluzie diferenta de masa depinde de v^2, deci si diferenta de greutate depinde de v^2. Putem trage concluzia ca gravitatia inseamna miscare la patrat.
"Acceleratia gravitationala nu depinde de masa bilei de fier."
Gravitatia nu depinde de masa bilei? Eu vorbeam de acceleratia gravitationala a bilei, gravitatia ei.
Pai tu ai spus ca :"Gravitatia depinde proportional de masa corpului(bilei)..."
Acum spui: "...nu depinde de masa bilei (a corpului)..."
Pana la urma gravitatia unui corp/acceleratia gravitationala a sa depinde sau nu de masa corpului/bilei?
"Ea va ramane in continuare 1"
Deci indiferent daca masa corpului a crescut, gravitatia lui a ramas identica? Pai asta inseaman ca gravitatia nu se mai modifica in functie de masa? ". Problema e ca pentru un fizician cuvantul miscare e destul de vag."
Este vorba de lucru mecanic, am scris miscare pentru a fi mai suor de inteles.
Bun, gravitatia este viteza la patrat.
Dar inca ceva.
Am un singur corp in spatiu, daca introduc suficienta energie in sistem astfel incat sa-i maresc enorm de mult masa, va creste si gravitatia lui?
Acceleratia gravitationala va ramane aceeasi si forta gravitationala va creste proportional cu masa.In fizica nu exista nici o marime numita "gravitatie". Gravitatia este un fenomen.
Acceleratia gravitationala depinde de corpul pe care il consideram fix si distanta pana la centrul sau de greutate. Daca facem experimentul la suprafata Pamantului acceleratia gravitationala va fi de 9.81 m/s^2. Daca ne departam de Pamant sau daca mergem pe Luna acceleratia gravitational va fi mai mica.
Daca masa unui obiect creste atunci va creste doar forta de atractie gravitationala ni si acceleratia gravitationala?
Pai si cum ramane cu g=-G*m/r^2*r.
Unde m este masa. Dupa cum vezi formula arata ca acceleratia gravitationala variaza si in functie de masa corpului. Deci daca masa se modifica (creste), atunci se modifica (creste) si acceleratia gravitationala.
R^2*r? asta inseamna r^3
Nu am auzit de o astfel de formula.
G=-G*m/r^2*d
Era alt „r", eu am accentuat faptul ca si masa conteaza.
G este constanta gravitationala.
r este dreapta din centrul corpului.
d este evtorul unitate.
Trebuie sa lamurim o chestie:Noi facem experimentul asta pe Pamant sau in spatiul cosmic?
Daca il facem pe Pamant m din formula de mai sus se noteaza cu M si este masa Pamantului.
Nu mai spune. Care?
Viteza din ecuatia lui einstei se refera la particule energetice nu la particule ce au masa.asa ca nu meerge sa aplici ceva ce se aplica altcuiva.si viteza de care o fi ea a unui corp material, adica cu masa nu atrage dupa sine cresterea acelei mase.va ramine aceiasi masa.ca de ar creste unde am ajunge? si apoi de unde sa creasca? cresterea masei se face cu pierderea altceva din acea masa si ca urmare o sa se intimple chestii naspa la acea masa.va deveni translarenta sau fara densitate. ceva de genul asta.dar se pare ca usor usor ne modificam modul de gindire si de vedere asupra gravitatiei.se pare ca te-am cam pus pe ginduri recunosti?
Depinde in ce context pui intrebarea. Daca te referi la miscarea de rotatie a pamantului da este gravitatie, dar daca te referi la corpuri gravitatia este miscarea de atractie gravitationala deci nu. funda?
Depinde in ce context daca te referi la rotatia pamantului, da este gravitatia.Dar daca te referi la miscare gravitatia este forta de atractie gravitationala deci nu. funda?