Toti suntem atei cand vine vorba de ceilalti zei ai altor religii;)
Evolutia este: many gods => one god => no god :D
Cel putin asa ne arata istoria. Statisticile din 2008 arata ca religiile monoteiste pierd teren (~10% in ultimii 10-20 ani) in favoarea ateismului si agnosticismului.
http://www.newsweek.com/id/192583
Tot realitatea ne arata ca tarile predominant ateiste (suedia, danemarca, japonia) sunt tarile cu nivelul de trai cel mai ridicat, iar in tarile profund fundamentaliste se traieste la limita saraciei si drepturile fundamentale ale omului sunt des incalcate. Si putin probabil sa fie corelatia care nu implica cauzalitatea.
Atata timp cat oamenii asteapta "sa dea domnu" sau guvernu ei nu se vor implica sa faca ceva activ ca sa-si sporeasca nivelul de trai. Asa saracim atat material cat si spiritual.
Cand te implici sa faci ceva, atat pentru tine, cat si ca raspundere civica, prospera si individul si societatea.
O alta observatie interesanta ar fi pentru India. Tara cu cultura profund orientata catre spiritualitate si religie. Dar ce fericire sa fie aia cand 90% din populatie traieste la limita subzistentei si nu au ce sa puna pe masa de mancare. Osho a spus o chestie interesanta ce explica de ce ar fi indienii lenesi. Pentru ca in traditia hindusa se pune accent pe reincarnare si sansa multor vieti mai bune in viitor. Din cauza asta se ei s-ar misca cu incetinitorul fata de cultura vestica care au o viziune mai mult orientata catre a face ceva acum.
Monoteism.Argumentez cu una din cele zece porunci, scrise in Biblie(mentionez ca Biblia nu este basm, ci adevar) -"Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine"!
@selfhelp - am cautat pe internet niste cifre sa verific cele afirmate de tine. Stiu ca internetul nu este intotdeauna cea mai sigura sursa, insa iata datele culese de mine, despre trei din tarile europene cu nivel de trai foarte ridicat:
- Elvetia: 80% crestini (majoritatea catolici sau protestanti), 11% atei
- Danemarca: 89% crestini (majoritatea covarsitoare lutherani), 7% atei
- Austria: 81% crestini (majoritatea catolici), 17% atei.
In partea opusa se afla Albania, despre care nu am gasit cifre exacte, dar concluzia este "the majority of Albanians today are either atheists or agnostics".
Chiar daca cifrele nu ar fi corecte, cred ca relatia de cauzalitate ar fi putin inversa, in sensul ca saracia ii impinge pe oameni spre credinta iar bogatia ii face sa uite de religie. Iar cei care asteapta "sa le dea domnu" nu cred ca o fac din cauza credintei, in lipsa acesteia asteapta sa le dea Guvernul, Primaria, rudele sau vecinii.
In privinta transformarii politeism->monoteism->ateism tendinta cred ca se verifica, desi crestinismul este un monoteism mai aparte (Dumnezeul crestin este de fapt o Treime).
@selfhelp - mergand pe linkul indicat (Wikipedia), vad in topul ateilor tari ca Cehia, Estonia sau Ungaria care nu cred ca sunt tari cu nivel de trai mai ridicat decat unele de la final, cum ar fi Malta, Cipru, Grecia, Italia, Austria. Iar pentru estonieni religia nu ocupa un rol important in viata lor si totusi nu o duc mai bine decat austriecii.
Asta imi intareste convingerea ca nu religia duce la saracie, ci bunastarea duce uneori la indepartarea de religie.
Ce fel de intrebare este asta? Ne propui sa optam? Se poate opta pentru mitologie? Toti credinciosii sau ateii au cunostinte de mitologie, chiar daca uneori nu le constientizeaza fiindca sunt camuflate de superstitii. Mira
@regis: good point;)
Datele statistice le-am luat de aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Europe
http://www.pitzer.edu/academics/faculty/zuckerman/Ath-Chap-under-7000.pdf
@costi: "una dintre cauzele traiului greu este tocmai nevalorificarea resurselor, toti tragand doar pentru ei" - bine spus.
Exemplu practic in agricultura. Ar fi mai eficient pentru tarani sa se uneasca si sa cumpere la comun un tractor sau alte unelte mecanizate pe care sa le foloseasca toti cu randul. Ca de unul singur este ineficient si prea scump sa faca asta. Dar au ramas cu sechele din vremea comunismului crezand ca o asemenea colectivizare este ceva rau.
Ar mai fi o problema cu datele statistice. Si noi romanii suntem pusi ca 95% ortodocsi pentru ca suntem numarati dupa cati suntem botezati asa. In schimb practicantii devotati ai ortodoxiei sunt mult mai putini (cei care fac cruci toata ziua, se duc la biserica regulat, isi citesc pasajele biblice zilnic, etc)
Restul, considerati religiosi, au mai mult o viziune deista asupra divinitatii, sau nu pun accent pe religie foarte mult in viata de zi cu zi. si acestia sunt marea majoritate. Si cu cat traiul este mai bun, cu atat religia este mai putin prezenta in viata de zi cu zi.
A se vedea si cum sarbatoresc vesticii (francezii, nemtii, tari considerate crestine etc) sarbatorile de pasti sau craciun.
Cum spunea cineva, "Cristos a murit ca sa avem noi doua zile in plus libere"
Daca din timpurile vechi dacii aveau credinta intr-un singur Zeu - erau foarte avansati pentru perioada aceea. Politeismul a aparut cand oamenii au incercat sa-si imagineze Creatorii. Asa ei si-au imaginat zeii cu defecte si greseli... si fiecare specializat, asa cum erau si ei in vremea respectiva (unul era pescar, altul agricultor, altul razboinic...). Iar legaturile familiale erau asemanatoare cu cele ale oamenilor. Cand s-a trecut la monoteism au evoluat se pare catre o credinta mai simpla dar a crescut misticismul. Ateismul a venit o data cu intrebarile... si cu descoperirile stiintei. A venit si ca o "contramanifestatie" impotriva clerului care era departe de a fi ceea ce predica. Clerul era o putere avea pamanturi... averi.
De la a pune sub semnul intrebarii unele din afirmatiile bisericii (ca ne-am creat din tarana, ca lumea s-a facut in 7 zile. s. m. a. d) n-a fost decat un pas catre ateism. Pas care s-a facut in timp indelungat... dar pentru a schimba mentalitati trebuie sa treaca generatii.
Oricum si acum pe acest site sunt multi care combat sau proslavesc religia... Deci nu s-a schimbat foarte mult situatia, atat ca atei sunt din ce in ce mai multi. Sau chiar daca nu sunt atei sunt mai putini practicanti care sa tina seama de tot ceea ce se scrie in Biblie. Deschiderea catre alte culturi ne-a adus in contact cu alte credinte... Iti pui alte intrebari si te gandesti, in mod firesc, daca nu si ceea ce credem noi astazi va fi doar mitologie pentru cei care vor veni dupa noi.
Sincer. dupa cate imi mai amintesc, dacii&romanii erau politeisti...insa, eu "Cred intr-Unul Dumnezeu", deci.aleg monoteismul!
Mie mi se pare exagerat sa crezi in relatia directa dintre religia unei tari si bunul trai al ei (asa cum sustine selfhelp). pote o fi o explicatie pentru india, nu zic nu, dar de-aici pana la a generaliza este mult, si este si destul de periculos cu analogiile astea duse la extrem. eu cred ca una dintre cauzele traiului greu este tocmai nevalorificarea resurselor, toti tragand doar pentru ei (si ca tot vbim de societatile astea actuale, axate pe individ si numai el). plus o mare doza de comoditate in actiuni.
Astazi am vazut si eu intrebarea in casuta mea de e-mail si m-am gandit sa raspund, axandu-ma pe o parte mai practica a acestei teme.
Eu nu vad legatura dintre bogatie si credinta, pentru ca nu au o asemenea legatura. Cei bogati, uita ca apartin unei credinte, au timpul ocupat cu afaceri si atunci, nu se mai gandesc la relatia lor cu divinitatea sau la altii, care o duc mai greu si se afla in vecinatatea lor ci, se gandesc doar la cum sa faca mai multi bani si sa se mentina in "top".
Delasarea nu are legatura cu credinta, pentru ca sunt si vor fi oameni lenesi, care asteapta sa li se dea totul si ei nu se implica cu nimic. In raspunsurile date au fost prezentate credinte, epoci, istorii care s-au succedat de-alungul timpului si care au transformat oamenii, facandu-i sa le fie frica de ceva, pentru a fi buni, deoarece neavand cultura necesara, nu puteau intelege alta forma decat constrangerea. Religia sub oricare forma a fost ea, a avut un rol pozitiv pentru omenire, rol care a inceput sa scada pe masura acumularii unor mari bogatii de catre prelati, si a unor abuzuri facute de slujitorii bisericii, lucru ce a condus la oarecare detasare a oamenilor fata de biserica si la gasirea unor noi explicatii pentru tot ce se intampla in jurul lor. Religia monoteista noi sustinem ca este mai buna si ca este mai aproape de intelegerea noastra. Politeismul a fost intr-o epoca timpurie a omenirii, in comuna primitiva si deja s-a explicat cum a fost depasit de viata. Religiile monoteiste au pastrat elemente de politeism. Exemplu trasformarea vechilor zeitati in patriarhi si profeti in mozaism; dogma trinitatii, cultul ingerilor si al sfintilor in crestinism.
Chiar daca nu suntem practicanti ai crestinismului, in sensul ca nu mergem la biserica si nu citim in mod curent biblia, nu inseamna ca nu credem in existenta lui Dumnezeu si al lui Iisus Hristos. Fiecare are dreptul sa practice ce religie vrea, insa cred ca nici o religie nu ar trebui sa devina fanatica, cum nici noi crestinii nu trebuie sa facem ceva ce ar putea leza pe altii, asa cum se intampla cu cei ce practica Razboil Sfant, determinandu-i pe oameni sa-si sacrifice propria viata pentru a distruge alte zeci sau sute de vieti.
Aici religia greseste si desigur ca, nu acesta este rolul religiei. Dar nu avem dreptul sa generalizam ca, daca un crestin a facut un fapt abominabil sa-i acuzam pe crestinii ca sunt rai. Tema este mult prea larga si controversata, asa ca trebuie sa ne dea de gandit ce vrem noi oamenii sa devenim, cum putem sa ne mentinem calitatile umane si cum putem sa progresam spiritual, pentru ca de aceste lucruri depinde in final calitatea vetii si nu numai de asigurarea din punct de vedere material a traiului zilnic al omului. Povesti cu zei am auzit, am citit si am vizionat o serie de filme si acolo trebuia sa invinga binele, oare acum acest precept nu mai este actual?
Monoteism, caci cred ca exista un singur Dumnezeu! Nu spun pasaje din Biblie, nu sunt habotnica, pur si simplu asta cred. Fiecare e liber sa aleaga o cale, sau nimic... Eu am ales o cale!
Monoteism. Mama mea este ortodoxa, tatal catolic. Parintii mei ne-au aratat religia intr-o mod liber incercand sa nu ne influenteze foarte mult. Nu imi exprim zilnic credintele ba chiar dezamagesc de multe ori crestin-ortodocsii bigoti prin replicile mele care descurajeaza exagerarile si laudele despre religie, dar am ales sa am un singur punct central al spiritualitatii mele.
Buna Krina,
Monoteism = Credinta intr-un singur Dumnezeu, in Creatorul Unic.
Politeism = Credinta in mai multi zei, fiecare avand rolul sau specific; prezent mai ales la romanii si grecii antici.
Ateism = Oamenii care apartin acestui curent nu cred in existenta vreunei Puteri, vreunui Creator. Se bazeaza numai pe rezultatele stiintifice, sau pe ceea ce vad cu ochii lor. Se poate spune ca sunt oamenii care nu au "credinta" religioasa.
Mitologie = Legende transmise de oameni, in care personajele principale, eroii erau oameni cu puteri supranaturale, de obicei erau copiii (din flori) a unui zeu cu un om; ex.: Minotaurul, Hercule si altii.
Legendele mitologice sunt foarte frumoase si relaxante, cel putin pentru mine. De cate ori le recitesc, invat cate ceva, sa fiu mai buna, sa fiu mai inteleapta, sa fiu mai dreapta, sa nu judec oamenii...
Politeismul si ateismul nu ma caracterizeaza.
In ce priveste monoteismul, cred ca exista Dumnezeu.
Daniela