Arta este arma creierului uman de a atrage persoane in jurul sau.
Pentru a asigura:
Reproducerea
Statutul social
Evolutia personala
Conform cu Art Worlds de Howard S. Becker, arta este ceea ce este recunoscut ca arta.
Arta este pur si simplu acel lucru care iti face placere. Sa-l vezi, sa-l asculti, sa-l citesti...
Multe sunt chitch-uri, putine chiar au valoare.
"...acel lucru care iti face placere". Nu e prea general spus? Poate ca eu am gusturi pervertite si imi plac lucruri care nu sunt de valoare.
Ba da, e general. Tocmai ca perversii nu fac parte din majoritate, adica partea generala a populatiei.
Bineinteles. Noi insine suntem arta :)
Pornografia e cea mai inalta forma a artei si de-aia e si asa bine platita. Din pacate, nu e privita cu ochi buni, dar societatea din ziua de astazi e superficiala si indoctrinata.
Cica se considera arta asa ceva
http://www.youtube.com/watch?v=4wvpdBnfiZo
cand adevarata arta e asa ceva:
http://www.youtube.com/watch?v=ehcVomMexkY
Uf... "arta" e unul dintre acele lucruri la care e mai complicat să dai o definiţie, să o explici în cuvinte.
Cu a doua definiţie pe care ai spus-o nu sunt de acord. Aici pot intra multe lucruri care n-au nicio legătură cu arta, precum cele pe care le-ai amintit şi tu.
"Dictionarul spune ca este acea activitate a omului care are ca scop producerea de valori estetice." Sunt de acord cu partea cu "valori" dar nu consider că trebuie să fie doar estetice. Arta o poţi simţi, ca să zic aşa, în mai multe moduri, nu doar vizual.
Arta, cel puţin după înţelesul meu, e o creaţie care îţi transmite anumite sentimente şi emoţii pozitive, vizual sau auditiv. Nu prea ştiu cum o spun... Trebuie să-ţi provoace plăcere la nivel emoţional, să-ţi "vorbească".
Dar depinde şi de fiecare persoană în parte felul în care percepe arta; are şi un caracter subiectiv. Uite de exemplu, tablouri ca acesta:
http://images.fineartamerica.com/......studio.jpg
care se vor a fi "artă abstractă", pe mine personal mă lasă absolut rece, nu-mi spun nimic. Ideea e că arta are şi ceva urme de subiectivitate.
In mare parte sunt de accord cu ce ai scris. Dar hai sa clarificam unele lucruri. Ai spus asa: "Cu a doua definiţie pe care ai spus-o nu sunt de acord.". Cum? Definitia e din dex, conceputa de elita intelectualitatii noastre. Sa fi gresit ei? Apoi: "Sunt de acord cu partea cu "valori" dar nu consider că trebuie să fie doar estetice." - Again, definitia e luata din dex. Pe de alta parte, literatura, muzica si cinematografia sunt definite ca arta (in acelasi dex), iar exemplele date de mine mai sus sunt, fiecare, genuri ale acestor forme de arta. Daca ele nu sunt arta, atunci ce sunt?
Eu m-am agăţat doar de definiţiile pe care le-ai spus tu în întrebare. Şi am înţeles faptul că sunt din dex, îmi cer scuze dacă nu m-am exprimat prea corect şi ai înţeles altceva.
Treaba cu dicţionarele e că nu sunt făcute ca să dezbată pe larg şi în amănunt un anumit termen. Unii termeni pot fi foarte discutabili, ca şi "arta". Nu e acelaşi lucru să defineşti cuvântul "casă", de exemplu, sau cuvântul "fericire". Aşa că în privinţa unor termeni nu m-aş lua strict după ce zice dicţionarul.
"Pe de alta parte, literatura, muzica si cinematografia sunt definite ca arta (in acelasi dex)" Aici e din nou problema cu definţiile din dicţionar. E prea generalist spus. Eu de exemplu filmele de acţiune nu le consider artă sub nicio formă, însă alte filme care chiar mi se par valoroase, pot intra la categoria "artă". Şi la fel e şi cu literatura, muzica sau pictura. Aici intervine şi subiectivitatea, cum spuneam şi mai sus.
"iar exemplele date de mine mai sus sunt, fiecare, genuri ale acestor forme de arta. Daca ele nu sunt arta, atunci ce sunt?" Nu ştiu exact ce sunt. Poate pur şi simplu sunt doar "filme", doar "cărţi" sau doar "melodii".
Oricum în principiu rămân la ceea ce am zis despre transmiterea unor sentimente, emoţii pozitive... să-ţi provoace plăcere, dar nu orice fel de plăcere, ci una la nivel emoţional, afectiv, profund. Nu ştiu cum să o zic mai bine de atât.
Oricum e greu s-o zici, avand in vedere ca si un manelist ca mine afirma aceleasi lucruri despre muzica care imi transmite „ sentimente, emoţii pozitive... să-ţi provoace plăcere, dar nu orice fel de plăcere, ci una la nivel emoţional, afectiv, profund."
Nu ştiu zău cât de profund sau cu emoţii simte un manelist zgomotul pe care îl ascultă -_-
Nu ai înţeles ce voiam să spun, dar mă rog...
Ba am inteles perfect. Am fost doar sarcastic la intrebarea asta.
Arta este ceea ce admiri de la distanta si totusi simti ca te schimba pe interior. Mie imi place cand vad ca valorile artististice de la noi sunt mult mai apreciate in exterior decat la noi in tara, ca in videoclipul asta https://vimeo.com/66555494
Eu cred ca arta nu sint toate acestea, dar arta este ceva sfint fara valoare, este ca un tezaur nemarginit, este ca o infinitate de idei, care trebuie apreciata cu foarte multa acuratete, ca intr-adevar arta nu este tot ce arata la televizor. Eu cred ca aceasta este arta, dar nu toti au asa viziuni ca si mine.
Sper ca ti-a placut. Fundita?
roxett123 întreabă: