Si mie imi place sa las imaginatia uneori sa lucreze; sa imi imaginez o lume ideala. Realitatea insa e asa cum este. Chestia cu "schimbarea incepe cu tine" e o vorba din carti si nu are tangenta cu realitatea. Cine sunt eu? Un fel de ac in claia cu fân. Ce pot influenta eu? Chiar sa zicem ca influentez un mic colectiv din jurul meu, ce poate face asta fata de omenirea intreaga? Putem noi influenta sfatuitorii dictatorului de la Kremlin sau ai liderului de la Casa Alba? Putem influenta relatiile dintre palestinieni si Israel? Ce poti spune de valurile de refugiati? de atrocitatile din Siria? Sau, pe plan local, putem anihila noi, cinci-sase oameni, retelele de proxeneti? Si chiar sa zicem ca am reusi totusi sa initiem niste proiecte mai bune, ce siguranta avem ca generatiile care vor veni dupa noi le vor accepta si le vor continua? Cred ca tot ce ar trebui sa facem este mai intai sa ne alegem cu grija prietenii, iar apoi sa facem tot ce putem pentru a ne simti bine unii in prezenta celorlalti; iar prietenia sa o consolidam in asa fel incat ea sa fie de o cat mai lunga durata.
Ce este realitatea este greu de spus, de la Aristotel si alti mari filozofi de pana acum s-a incercat sa se difineasca ce este realitatea. Schimbarea incepe cu tine si ma refeream la faptul ca in primul o faci pentru tine si apoi pentru ceilalti. Bine inteles ca nu poti schimba ce se intampla pe glob si este improbabil ca se se schimbe ceva acum. Cum am mai spus nu este vb despre o lume ideala ci despre o perspectiva diferita despre umanitatii.
Scopul acestui postarri este de a face o exercitiu de imagitatie Sunt curios cum ar privi ceilalti o schimbare posibila in viitorul apropiat sau indepartat. Vad ca este un obicei mai in toat3 societatile sa ne reprimam imaginatia si latura noastra emotionala. Sunt o societate conceptul de educatie nu exista sau poate confundam asta, acest cuvant in origini inseamna altceva. Suntem educati in ghilimele sa respectam autoritatea, sa urmam calea pe care o urmeaza, majoritatea, sa nu fim foarte diferiti, sa nu gandim diferit. Steve Jobs a spus gandeste diferit, oare la ce se referea? Si uite a reusit prin gandirea lui diferita sa influenteze o lume intreaga prin inovatie, insa nu neaparat in model cel mai stralucit. E un cerv vicios, nu pot schimba ceva si drept urma asa ne cretem copii si toti descendentii nostri vor fi la fel. Oare ce voaia sa spuna Eminescu,
Caci acelorasi mijloace
Se supun câte exista,
Si de mii de ani încoace
Lumea-i vesela si trista;
Alte masti, aceeasi piesa,
Alte guri, aceeasi gama,
Amagit atât de-adese
Nu spera si nu ai teama. "
O lume care nu si schimba paradigma, acelasi miez dar imbracat altfel.
Oare de ce n-am fi flexbili sa gandim diferit, nu este ceva imposibil. Daca altii au putut noi de ce nu am putea?
De sunat, suna bine! Dar, iar zic, realitatea e alta. Uite ce zici tu mai sus: "Valori ca generozitate, iubire, prietenie, solidaritate, sustinere". Utopic. Nu va fi niciodata posibil asa ceva. Forta dominanta care impinge omenirea de la spate e alta. Bine, nu generalizez. Sigur ca sunt (si vor fi) ici si colo oameni care dezvolta astfel de valori, dar omenirea ca intreg nu merge in sensul asta. Ai vazut cum invatam la fizica: asupra unui corp pot actiona multe forte, in multe directii si sensuri, dar ceea ce conteaza este forta rezultanta. Fortele astea mici se compun si dau o rezultanta care are o marime, o directie si un sens. Deci, uita-te la omenirea ca intreg cum merge. Si nu de azi, de ieri, ci dintotdeauna. Progresul tehnologic merge crescand, iar valorile morale descrescand. Fiindca tot l-ai mentionat pe genialul Elon Musk, uita-te la viata lui personala. El ar putea reprezenta bine tendintele despre care am scris mai sus. El viseaza la solar city, la colonizarea planetei Marte si la nu stiu mai ce, in timp ce viata lui de familie e un dezastru. Ar fi bine daca orientarea generala a omenirii s-ar schimba, sa ne indreptam spre valorile de care zici. Si eu as vrea. Dar e posibil, oare?
Andrei, tu ai descris propriu zis un concept. Se numeste ''Utopie'' si nu e tocmai o noutate.
Lista asta cu dorinte de mos craciun s-ar intampla pe actualul pamant pe care noi locuim sau pe un altul?
Ce ai descris tu ar putea reprezenta modelul unei lumi perfecte doar ca asta s-ar putea sa nu se intample niciodata. Daca nu masacram evreii de pe planeta asa cum au masacrat si ei milioane si milioane de oameni de-a lungul istoriei lor, nu vom putea ajunge niciodata la lumea descrisa de tine. Ei vor sa ne transforme in sclavi iar cine se ridica impotriva lor din punct de vedere politic este asasinat nu dupa mult timp.
Apropo, Koreea de Nord este o tara comunista, este opusul libertatii. Poate ai vrut sa scrii Koreea de Sud.
Legat de Coreea de Nord, nu ai inteles, el a scris acolo idealurile unei lumi perfecte.
Ar fi culmea sa nu stiu despre politica din Korea de Nord, am vazut multe documentare si am citit despre asta. Ma refeream ca politica comunista distruge libertatea omului, il infometeaza, daca gandeste diferit si se comporta diferit risca sa fie impuscat. Am dat ca exemplu, una din tarile unde libertatea omului este subjugata in adevaratul sens al cuvantului.
Cuvantul hateri nu exista in dex in limba romana, insa in limba engleza exista haters.
Ar fi culea sa nu stiu despre regimul politic din Korea de Nord, am vazut multe documentare si am citit despre asta. Ma refeream ca acolo subjugarea liberatatii omului este dusa la extrem, daca gandesti si te comporti diferita risti sa fi impuscat, este infometat, esti spalat de creier de mic, etc.
Cuvantul hateri nu exista in dex insa haters exista in engleza.
Sincer nu mi-as dori sa trăiesc intr-o lume ca cea pe care ai descris-o tu. Ce e prea mult strica. O astfel de lume ne-ar face pe toti sa fim la fel, ca niște roboței, cand însăși genetica ne face diferiti. Sunt de acord ca lumea in care trăim nu e nici pe departe perfecta si ca e loc de îmbunătățire a multor aspecte, însă e o lume care iti permite(cel putin noua) sa te evidențiezi prin forte proprii, datorită valorilor care ți-au fost induse înca din copilarie(pentru unii mai bune pentru altii mai putin), datorită creșterii, si de ce nu datorită geneticii. E o parere strict personală! Aaa si înca ceva, ai zis ca ar trebui sa existe tehnologii si roboti care sa preia muncile omului, caz in care nu văd unde își are loc lucrul in echipa si unde mai e locul majorității oamenilor, pentru ca, poate gândesc eu aiurea, dar multi oameni nu ar mai avea din ce sa își câștige pâinea. Si înca o chestie cu care as vrea sa închei, intr-o astfel de lume ideală care ar fi scopul omului in viața?
Vrei sa spui ca paradigma in care traim acum nu poate primi un breakthrough? Tehnologia a evolua foarte mult in ultimile 2 secole, insa paradigma dupa care ne conducem vietile nu a evolua foarte mult. L-as cita pe Eminescu din poezie Glossa,
Caci acelorasi mijloace
Se supun câte exista,
Si de mii de ani încoace
Lumea-i vesela si trista;
Alte masti, aceeasi piesa,
Alte guri, aceeasi gama,
Amagit atât de-adese
Nu spera si nu ai teama.
Lumea e intr-o continua schimbare, peste 100 de ani va arata total diferit, mereu a fost asa. Uita-te cum arata lumea la inceputul secolului trecut si cum arata astazi. Ai uitat sa mentionezi ca oamenii vor coloniza alte planete, este imposibil sa ramanem toti pe Terra, pentru ca deja am devenit prea multi.
A evoluat enorm din punct de vede tehnologic, educatia a devenit accesibila mult mai multor oameni decat acum o suta de ani insa eu ma refer la conditia omului care a ramas la aceiasi paradigma.
Nu am spus ca nu ai avea dreptate dar e putin exagerat acest "ideal". Cu certitudinile lucrurile nu vor "îngheța" asa, însă intr-o oarecare măsura ceea ce va urma depinde de fiecare dintre noi. Si nu mi-ai răspuns la întrebare...
Scopul vietii inca nu l-am gasit, dar presupun ca este evolutia holistica. In paragima actuala multi dintre noi credem ca scopul vietii este avutia, a fi superior celorlalti, Arthur Schopenhaur spunea ca " oamenii isi pierdut o partea din viata incercat sa fie pe placul celorlalti de teama sa fie judecati" chiar si aici pe TPU daca te uiti in mojoritatea intrebarile si incerci sa intelegi subtraturile si adevaratul sens al intrebari, este nevoie de a fi iubit, nevoia de a fi acceptat, nevoia omului de a primi aprobare din exterior pentru ca el insusi nu se iubeste, nu se accepta etc. De ex " Ce sa fac, il iubesc. Cum sa-l fac o ma iubesca si el?"
Nu cred ca in paradigma actuala omul isi poate gasi sensul si scopul vietii. Apropo, eu sunt de parere ca intre un scop si un sens este o diferenta. Scopul este undeva in viitor undeva in exteriorul tau, sensul este o stare de a fi. Nu poti face din fericire un scop. Poti avea iluzia asta, de ex ca iubirea apare in relatia de cuplu.
As putea sa scriu zeci de pagini despre o noua paradigma. Scopul acestui thread este de a cunoaste si alte opinii, alte optici.
Sunt sigura ca poti scrie pagini întregi despre o noua paradigma si despre ce vrei tu, însă asa cum am spus mai sus schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Nu-mi spune ca ii accepți necondiționat pe toți cei din jur. Totul e pura teorie si o viața ideală nu m-ar ajuta cu nimic mai mult decat ma ajuta aceasta. Daca voi reuși sa imi ating idealurile pe plan profesional si ii voi face pe cei pe care ii iubesc sa fie fericiti ca ma au in viețile lor, consider ca mi-am atins scopul, sensul cum vrei sa-i spui(nu ma laud dar o parte am realizat-o deja). Ca niciodata nu suntem multumiți cu ceea ce avem si dorim din ce in ce mai mult, asta da e o problema de conștientizare a faptului ca suntem norocoși intr-o forma sau asta, si totodata acea sete de depășire a propriei condiții ne împiedica sa ne bucurăm cu adevărat de viața si de ceea ce ne oferă. Cred ca e suficientă aceasta parte de opinie pe care mi-am exprimat-o si imi cer scuze daca am deranjat cu ceva. Nu e rea ideea sa începi sa scrii despre ceea ce crezi. Succes cu asta!
Sa stii ca nu m-ai deranjat cu nimic, imi place cand cineva sa vina cu contra-argumente. Nici n-am pomenit de o viata ideala, ai citit toate pasajele mele si am tras o concluzie cum ca eu as vrea o viata ideala.
Din anumite punte de vedere, de ex masini autonome cu cu motor electric deja exista, mai avem nevoie de putin timp pana cand se vor conduce mai bine decat o fac oamenii.
Am asitat la mai multe schimbari de paradigma in trecut, de ex fizica clasica cu fizica cuantica. Oamenii de stiinta si-au dat seama ca optica fizicii clasice nu-i ajuta sa inteleaga formarea Universului, garurile negre, timpul, spatiul, antimateria, etc. O schimbare de paradigma nici pe departe nu se revera la o viata ideala, un astfel de concept e utopic la nivel esential.
Ai pomenit de viata profesionala, la fel ca si tine si eu am o viata profesionala, sunt student la psihologie si sunt pasionat sa stiu si sa inteleg cat mai mult din absolut toate domeniile insa acest concept face parte din paradigma timpurilor noastre, daca ne nasteam acum 10000 mii nu am fi avut conceput de viata profesionala, omul a inceput sa fie interesat si de altceva decat sa vaneze atunci cand au descoperit agricultora si si-au consturit un acoperis deaspura capului, asta le-a dat siguranta si timp sa se gandesc si la alte lucruri.
Nu vad de ce in o suta de ani sau mai mult de ce umanitatea sa nu evolueze si sa aiba aceias viata ideala in ghilimele cum ai spus tu.
Cum ai spus si am spus si eu, schimbarea incepe cu mine. Simt ca noi oamenii ca si constructie evitam luarea resposabilitatii propiei conditii, acum cateva luni am trecut prin Piata Victoriei si acolo erau niste oamenii care protestau in fata Guvernului, practic ei dadeau puterea Guvernului ca sa le schimbe viata. Da, suntem toti responsabil de conditia sociala, umana, evolutiva a umanitatii.
V-as ruga in cazul in care apar haters pur si simplu sa nu-i bagati in seama ca si cum ei nu ar exista!
Https://www.thevenusproject.com
Tocmai am gasit asta!
Ca spuneau unii ca vb despre himere.
https://www.thevenusproject.com
anonim_4396 întreabă: