Ar fi bine doar sa traim pur si simplu fara a face diferente.Simpla pornire spre diferentele astea este apanajul egoului.
Nu in putine cazuri tocmai aceste persoane "laudaroase" sa le spunem sun tocmai cele care au mare succes in viata ...concluzia : tocmai acea incredere uneori exagerata le da puterea de a razbii, de a trece de obstacole in viata. daca trebuiesc criticate sau nu, ramane la aprecierea fiecaruia deoarece nu poate fi dat un raspuns obiectiv la o chestiune care are totusi o complexitate destul de serioasa.
Asta e un raspuns pentru tricou...
Cu siguranță că astfel de persoane ar trebui criticate pentru asemenea gesturi în special atunci când nu sunt provocate și interlocutorul e net inferior la nivel de cunoștințe dar în același timp umil.
Cât despre mândrie, aceasta e valabilă doar în cazul în care o persoană inteligentă se află intr-un cerc de persoane de același calibru.
Cand ai calitati clare, mandria isi face inevitabil prezenta.La fel si cu modestia...
Diferenta poate fi facuta oarecum usor...
Calitatile clare sunt foarte usor de observat.
Spui despre o persoană că este modestă,în momentul în care aceasta este conştientă de forţele proprii, are încredere în sine, dar care consideră că e mai bine să nu îţi arăţi punctele tari în faţa celorlalţi.O persoană modestă nu are întotdeauna capacităţi intelectuale deosebite, ci totul este la un nivel modest.
Mândria nu este doar o simplă apreciere, ci este o supraapreciere de sine care de cele mai multe ori nu există cu adevărat.
Ma refeream mai mult la felul in care lumea confunda stima de sine ( aceea pe care toti ar trebui s-o avem, adica increderea ca putem face ceea ce ne propunem ) cu mandria sau cu o atitudine de superioritate. Acea definitie a mandriei pe care tocmai mi-ai dat-o tu nu poate fi confundata niciodata, atata timp cat cunoasti bine persoana respectiva. E atat de gresit sa poti spune cuiva ca ai realizat un lucru, spre exemplu ca ai castigat un premiu, din moment ce ai deja dovada efortului depus si a priceperii tale? in cazul acesta puteam exclude inca de la inceput ideea de supraapreciere. Pe de alta parte, uneori modestia exagerata poate fi interpretata de ceilalti ca fiind una falsa, doar o modalitate de a-i impresiona pe ceilalti, sau ca o lipsa de incredere in propriile forte.
Sa fii sincer cu tine te face modest.sa iti cunosti neputintele te face sa le intelegi pe ale celorlalti, sa nu iti fie frica de ei ci oarecum sa apreciezi omul.desigur iti cunosti neputintele si treci peste ele, asta inseamna sa fii liber deci nu vei suferi niciodata de senzatia neputintei.
imi amintesc si acum persoane care au trecut cu vederea chestiile mele superficiale, mandre si le admir constient fara ca ei sa mi le fi reprosat.
off/on topic
http://www.youtube.com/watch?v=G5EB9wud2DE
anonim_4396 întreabă: