Prost te nasti, prost mori. N-are treaba cu nici una din cele enumerate de tine. Daca atat te duce memeaca, te poti indoctrina, motiva sau superstitui, pana iti vine acru in gat.
Naivitatea reprezinta o slabiciune, nu esti naiv neaparat din motivele enumerate de tine ci si din dorinta de a avea.Credintele ne fac naivi, exemplu increderea oarba in ceva, intr-o entitate necunoscuta cum ar fi Dumnezeu.Incredere intr-o alta fiinta umana indiferent ca o cunosti sa nu cu toate ca toti stim faptul ca nu iti ajunge o intreaga viata sa cunosti cu adevarat pe cineva, dar totusi daca acel cineva te raneste, nu incetam avem incredere in urmatorul si tot asa un lant infinit. Emotivitatea, te lasi convins de o persoana chiar daca stii ca nu are dreptate, faci un lucru care este impotriva credintelor tale crezand ca vei fi rasplatit, vei face pe plac cuiva, vei obtine ceva si asta este naivitate din dorinta de a se afirma.Superstitiile sunt prostesti asta nu prea cred ca mai poate fi considerat naivitate sau poate da avand in vedere faptul ca multi stiu ca sunt doar superstitii dar totusi se feresc de pisica neagra cand le taie strada samd.Naivitatea depinde si de varsta fiecaruia, pe masura ce inaintezi in varsta, esti naiv din alte puncte de vedere diferite de cele din adolescenta.Cred ca o mica doza de naivitate este necesara, altfel am fi neincrezatori, suspiciosi in absolut orice, o doza echilibrata de naivitate nu face rau.
După părerea mea, lipsa cunoştinţelor este factorul principal care întreţine naivitatea. O persoană pentru care "tot ce zboară se mănâncă" este clar o persoană care nu ştie prea multe, sau, dacă vrei, care încă n-a dat (în viaţă) de prea multe ori cu capul de pragul de sus. Cât despre superstiţii şi emotivitate, poate că şi acestea din urmă au la bază într-o oarecare măsură, ceva naivitate.
Totuşi însă, aici încape şi foarte mult subiectivism...
O persoană inteligentă în adevăratul sens, va fi o persoană verticală, care clar nu va crede în superstiţii, bine, aici mă refer la cele cu trecutul pe sub scară, cu spartul oglinzii, şi alte tâmpenii din astea. Însăşi dorinţa/activitatea de a acumula cât mai multe informaţii (de calitate), are, indirect poate, o influenţă asupra dezvoltării gândirii, al perspectivei din care priveşti lucrurile, practic al modului în care vezi realitatea, şi implicit, chiar şi asupra "cantităţii" de naivitate pe care o poţi dezvolta. Este doar un punct de vedere, acest tip de subiect fiind oricum destul de greu de abordat dintr-o perspectivă obiectivă.
O seară bună!
NAIVITÁTE s. f. 1. Însușirea de a fi naiv; simplitate; nevinovăție, candoare. 2. (La pl.) Atitudini, vorbe de om naiv; copilărie, prostie. [Pron. na-i-. / cf. fr. naïveté]. (sursa: dexonline.ro).
Categoric, naivitatea nu înseamnă nici pe departe prostie, în cazul în care o priveşti din unghiul lipsei de maturitate în gândire/comportament. Însă eu am interpretat-o puţin dintr-un alt punct de vedere, acela de a fi credul. Are multiple sensuri, din acest motiv am şi specificat lipsa posibilităţii de a reuşi să fiu obiectiv în acel răspuns.
Naivitatea inseamna sa respinge orice tip de adevar care isi face loc spre tine.Pentru ca trebuie sa recunosti, in viata sunt unele adevaruri pe care nu le poti intelege cu creierul.Adevaruri care dupa ce sunt lasate sa moara, te doare nu capul ci sufletul. Iar in lipsa lor, locul este ocupat de minciuni
Fiecare adevar pe care l-ai acceptat si nu l-ai inteles este o dovada de prostie. Odata ce zici "Eu cred ca" asigura-te ca ce spui, ai trait.Nu cita pe altii morti demult. Ei si-au trait viata deja
Sursa naivitatii este lipsa de educatie.Sau lipsa de dragoste a parintilor.Desi in general, daca e valabila a doua, prima se subintelege
Pot sa vorbesc si despre naivitatea blondelor?
Bine, fie alta data
@larix, te simti atacata? Da-mi o nota intrebarii ca stupid nu poti sa-mi dai, sau ai putea sa te razbuni pe raspunsul asta. Hai ca te ajut, stiu si eu un exemplu: nu esti inteligenta daca esti prea naiva.
@Boul, vrei sa spui ca totul este relativ? Si prostul are cunostinte, si de el putem spune ca are o prostie sufleteasca pe care desteptii nu pot s-o priceapa ca sunt imbibati de toate porcariile. In cazul asta nu mai putem caracteriza o persoana. Degeaba experimentam si rationam.
Nu deloc.
1.Credintele si depinde de care vorbesti sunt dovedite(depinde de cine vrea sa recunosca)Cel putin la mine-eu am cercetat! asa ca nu sunt caracterizata de naivitate pentru ca eram hotarata sa cercetez.
2. Emotivitatea se gaseste la toti oameniicare sunt mai inteligenti.Cu cat esti mai inteligent esti mai emotiv.
3.superstitiile vin din paganism.
Depinde ce sens dai cuvantului. Pentru ca percepem diferit intelesurile si asta in functie de educatie, de mediul din care provenim...pentru mine naivitatea nu e are sens depreciativ, dimpotriva, o privesc ca pe o calitate, aceea de a nu fi atins de murdaria acestei lumi. Pentru mine naivitatea e corelata cu puritatea, cu candoarea unei varste. Tedi e naiva si o prefer asa, faptul ca ea creste ma ingrozeste tocmai pentru ca isi va pierde naivitatea. Din naivitate izvoraste adevarul, crezul personal.
Poate nu e ceea ce doreai sa auzi, caci poate sunt in contradictie cu repondentii tai si cu tine, dar...
Poti discuta despre naivitate pe diverse planuri, chiar si religios, dar aici ma opresc!
Poate lipsi si deschiderea de a-ti completa cunostintele.De exemplu credinta ca Dumnezeul Bibliei e rau( ateii si agnosticii, deci cei pentru care nu exista il descriu asa in timp ce cei care il experimenteaza personal il vad ca fiind bun, iubitor, fantastic), superstitia ca daca Dumnezeul Bibliei s-ar dovedi real ar cere lucruri care produc nefericire si emotia placerii razvratirii intretin multa naivitate in privinta crestinismului.
@Boul, etichetam si gresim, dar nu e vorba de etichetare, nici de greselile noastre. Nu ma intereseaza cum gresim sau unde gresim, nu ma intereseaza modestia omului, pe mine ma intereseaza adevarul la aceasta intrebare.
@MrSmith, raspunsul tau are ceva castigator in el. La ultima parte a raspunsului nu stiu ce sa zic, relativa, dar probabil ai dreptate. Omul cand vede naivitatea nu poate fi absent, poate fi intelegator si modest.
@Dmonik, imi place cum gandesti, dar intr-adevar nu este ceea ce am vrut sa aud. Tu naivitatii i-ai dat doar o singura directie, o asociezi cu copilaria, cu inocenta, dar naivitatea nu este doar in copilarie, naivitatea o intalnim la orice varste. Din naivitate se fac greseli. Omul poate pierde foarte mult in viata din cauza naivitatii.
@Alphawolf: da, asa este, am dat sensul pe care l-am dorit; ai dreptate, dar prefer niste greseli facute din naivitate, decat unele care au la baza altceva.
Ia priveste si la Smith/gresit ce sens da naivitatii! Zici ca-i Dmonik!
Ti s-a intamplat cand te duce la baie intr-o casa straina si nu gasesti intrerupatorul sa intri in criza de timp sau sa nimeresti gresit? Vezi, asta e lipsa cunostintelor. Insa mai lipseste si altceva.
Cand te asezi pe colac e o faza de pregatire, insa apoi tragi aer si il tii in piept cu putere. DE CE? Este scopul, motivatia, efortul si, in final, reusita. Asta e, oamenii inteligenti ca tine au cunostinte, motivatie, tenacitate si pana la urma reusesc. (Daca nu ai inteles ce mai lipseste in afara de cunostinte, e vorba de un suflu, un aplomb, un "let's do it!", un know-how, o frenezie...)
Cer iertare daca ceva a fost cu suparare, dar sunt din plebea naiva si lipsita de cunostinte.