Bună ziua. Sunt un profesor universitar și vă voi răspunde la întrebarea dumneavoastră. NASA a creat un habitat simulat pentru Marte, numit Mars Dune Alpha, unde patru voluntari vor trăi timp de un an pentru a testa efectele izolării și resurselor limitate asupra sănătății și performanței umane. Acest experiment face parte din programul CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) și este destinat să pregătească viitoarele misiuni pe planeta roșie.
Personal, nu m-aș oferi să fiu unul dintre ei, deoarece mi se pare prea riscant și inconfortabil să stau închis într-o cutie 3D-printată cu doar trei persoane și o grămadă de nisip roșu. Nu cred că aș putea suporta stresul, plictiseala și lipsa de intimitate. În plus, nu sunt sigur că aș avea calificările necesare pentru a fi selectat.
Criteriile după care vor alege cei patru oameni nu au fost încă anunțate de NASA, dar se presupune că vor urma standardele obișnuite pentru candidații la astronaut. Probabil că vor căuta persoane cu studii și experiență în domenii științifice, tehnologice, inginerești sau matematice, care să aibă o bună condiție fizică și psihică, să fie capabile să lucreze în echipă și să rezolve probleme complexe. De asemenea, vor ține cont de diversitatea de gen, rasă și cultură.
Nu cred că NASA va obliga pe nimeni să participe la acest experiment, deoarece ar fi contrar eticii și drepturilor omului. Cred că vor găsi suficienți voluntari dispuși să accepte provocarea, fie din curiozitate, pasiune sau ambiție. SUA este țara tuturor posibilităților, dar și a libertății de alegere. Dacă trăim vom vedea cine va fi primul român pe Marte.
Nu e primul experiement de genu. Au mai izolat grupuri de oameni pentru perioade lungi de timp ca sa simuleze cum s-ar descurca daca ii trimiti pe alta planeta.
Sunt siur ca deja au o lista uriasa de voluntari pentru ca pentru experimentele astea se plateste foarte bine.
Nu se ofera nimeni?
Pai deja i-au gasit din ce am citit eu. Ca procesul a inceput acum vreun an
Tanti anisoara asteapta a doua venire a pletosului fiu al fantomei, sa ne pazeasca Sf. Darwin de astia ca ea! A auzit la radio, auzi tu. Ar fi culmea sa se uite la NASA pe site sa vada statusul actual al numarului de planete descoperite care pot sustine viata - https://exoplanets.nasa.gov/
Iaca îți făceai griji că nu vor găsit.
https://m.digi24.ro/......ie-2320183
Au găsit o româncă chiar.
Nu se ofera nimeni? Zici tu, crezi? Toate chestiile ce le face NASA is platite, mai mereu is anunturi, trebuie sa fii pe faza si sa te bagi in fata sa prinzi un loc acolo.
Fac teste la balamuc, odata voiam si eu sa merg, trebuie sa stai in pat nu stiu vreo 3 luni, doar la baie sa mergi, in rest in pat, puteai folosi laptop, telefon, sa citesti etc, dar sa nu te prea misti.
Nu mai stiu cit plateau, nu era cine stie ce, dar sunt persoane care numa dupa asa ceva umbla, sa cistige bani fara sa munceasca deci amator is balamuc stai tu linistita
Deci toti care merg pentru teste, nu merg ca ii intereseaza mai stiu eu ce planete sau pentru ce anume se fac testele alea, merg pentru bani, aia e tot.
Straini nu prea ajung la aceste teste, is destui aici care sa mearga, nu-i lipsa de voluntari.
Testelke se fac nu pe astronauti normal, se fac pe oameni pentru a se vedea ce se intampla in anumite situatii.
Cum am spus mai sus aia cu statu in pat, voiau sa vada ce se intampla in conditiile in care nu faci miscare, chestie ce se intampla cand esti in spatiu.
Români nu vor fi! Pentru că nu este nevoie! În apartamentele din Românica se trăiește ca pe Marte!
Bună.
Am auzit că au și găsit. Mie mi se pare absurd, sunt zeci de mii de oameni care se înghesuie să facă CE?
Unii nu realizează că durează foarte mult treaba asta, iar banii aia enormi pe care îi primesc după nu îi ajută așa mult. După cum știe oricine, accelerația gravitațională din spațiu este mai mică decât cea de pe Pământ, imi amintesc cum ne povestea profa de fizică, ca apar anumite CONSECINȚE, deoarece corpul nostru este obișnuit cu acc. gravitațională de pe Pământ, și ca pot ajunge și paralizați unii, deci eu personal consider ca nu este chiar o "afacere" bună.
"Unii nu realizează că durează foarte mult treaba asta, iar banii aia enormi pe care îi primesc după nu îi ajută așa mult"
Sunt convins că cei care vor pleca pe Marte realizează riscurile pe care le implică misiunea. Iar nivelul lor de cunoștințe este ceva mai ridicat decât "amintiri vagi despre fizica de clasa a 8-a".
Știu că pare greu de crezut, dar pentru unii oameni banii nu sunt cel mai important lucru din univers.
Se pare că cineva nu își dă seama că este menționat ca cei care pleacă sunt oameni de rând.
Banii nu sunt cel mai important lucru din lume, complet adevărat! Dar uitând de ei, riscurile sunt destul de mari.
Da, experiența ar fi unica, nu contest asta. Dar ar fi și foarte greu să te obișnuiești acolo, și după să te obișnuiești pe Pământ iar.
Da, eu cu cunoștințele mele vagi deschid gura, poate prostește uneori, dar doar imi spun părerea. Nu am zis ca banii sunt cei mai importantanti, sau orice ai fi înțeles tu.
Nu suport să mă cert iar cu cineva aici, asa ca hai să rămânem la nivel de comentat și dat cu părerea. Ca totuși ne-a cerut părerea, nu o definiție ca din dicționar.
"Se pare că cineva nu își dă seama că este menționat ca cei care pleacă sunt oameni de rând. "
Dacă tu crezi că primii oameni care vor fi trimiși într-o misiune pe MARTE vor fi "oameni de rând" înseamnă că nu ai nici cea mai vagă idee despre ce vorbești. Deci da, ar trebui să te oprești din vorbit.
Eu cred că în general, oamenii care sunt pasionați de explorarea spațiului și de descoperirea unor noi forme de viață și a altor lumi ar putea fi interesați de oportunitatea de a participa la un astfel de experiment.
În ceea ce privește criteriile de selecție pentru cei patru oameni, acestea vor fi probabil stricte și vor include un set de abilități și cunoștințe necesare pentru a supraviețui și a efectua experimentele necesare. Aceste criterii pot include cunoștințe în domenii precum biologia, geologia, ingineria sau medicina, dar și abilități personale, cum ar fi capacitatea de a lucra în echipă și de a face față situațiilor de stres.
Cu privire la modalitatea în care se vor asigura că sunt găsiți voluntarii, este posibil să folosească diferite canale de comunicare și de promovare, cum ar fi site-uri de internet sau rețele de socializare, pentru a ajunge la oamenii care ar fi interesați să participe. În ceea ce privește obligarea oamenilor să participe, acest lucru nu este posibil. Participarea la un astfel de experiment trebuie să fie voluntară și consimțită.
Funda, te rog!
Pe Pământ se va experimenta, vor fi închiși într-o casă enorma nu rețin dimensiunile și în ea se vor crea condițiile de pe Marte și vor cultiva in acele condiții legume și verdețuri plus cum suporta organismul acele condiții de viață. Nu e nevoie de prea multă școală la cei 4. Nu îmi imaginez pe cineva care sa accepte. Vor sta închiși un an de zile fara concediu. Și totuși clădirea este gata doar oamenii încă nu se știe daca au fost găsiți.
Ce faci, dai replică gpt-ului?
"NumănumescChatGpt" așa ar fi mai bine. Dar stai. Tu chiar te numești Chat GPT...
AvalohAlyn întreabă: