NU. Neuronii mor fara a se reface.In fiecare zi mor cateva milioane de neuroni. Degradarea creierului este cu atat mai intensa cu cat mor mai multi neuroni deoarece numarul lor nu este infinit de mare.Moartea neuronilor este grabita de factorii de stres dar si de alcool, tutun, droguri, oboseala cronica, etc, etc. Este dovedit stiintific de catre medicina moderna ca NEURONII NU POT FI CREATI SAU REFACUTI. Mai nou de vreo 2-3 ani un cercetator afirma contrariul insa nu a dovedit-o, este doar teoretic.http://www.sfatulmedicului.ro/......ervos_1984
Da, citisem deja acest articol. Daca-mi mai poti raspunde la o intrebare cu mai multe ramuri. Daca neuornii mor, inteligenta omului scade? Este posibil ca omul sa devina mai inteligent, chiar daca numarul neuronilor scade? Celulă glială inlocuieste neuronul, din punct de vedere al inteligentei?
Nu, neuronii nu se refac niciodata. Nici un studiu nu a aratat pana acum vreo metoda de refacere a neuronilor.
Insa nu asata este problema, fiindca avem multi neuroni si daca ii gestionam corect (fara nopti pierdute aiurea, fara fumat in exces, fara betii, fara droguri) ne ajung toata viata. Invatatul in fiecare zi duce la formarea de sinapse, adica de legaturi intre neuroni si asta ne face inteligenti. Nu numarul neuronilor conteaza ci numarul sinapselor si viteza lor de transmitere. Sinapsele care se formeaza pana la 12-16 ani sunt rapide, de aceea e important ca copilul pana la varsta asta sa invete cat mai mult. Ulterior, sinapsele sunt mai lente, dar invatatura in fiecare zi le pastreaza pe cele rapide si face noi sinapse de ajutorare. Fiecare zi in care nu ai invatat nimic te trage inapoi cu cateva saptamani.
regimul alimentar si sportul iti asigura sanatatea corpului, fara de care sanatatea mintii nu exista. Dar, din pacate, neuronii u au putut fi stimulati cu nimic sa se refaca, nici cu cele mai puternice medicamente care au dovedit ca regenereaza toate celelalte celule din corp. Au existat studii care au avut, o vreme, iluzia ca au descoperit o metoda de regenerare a neuronilor in conditii de stres fizic extrem (la bolnavi comatosi, dupa traumatisme severe), punand aceasta regenerare pe seama hormonilor de stres. dar s-a dovedit ca doar se recruteaza neuroni inactivi, dormanti, nimic nu se regenereaza de fapt. Nu stim daca in viitor medicina nu va descoperi o substanta senzationala care sa refaca neuronii, dar u siguranta aceasta descoperire nu va avea loc in timpul vietii noastre.
Neuronii nu au centrozom, deci nu se pot divide.
Se crede insa ca se pot regenera.
Deci apar noi neuroni, insa nu din diviziunea altora, ci prin diferentierea celulelor stem in celule nervoase, proces cunoscut sub numele de neurogeneza.
http://www.biogenis.ro/despre-celule-stem/ce-sunt-celulele-stem/
http://www.descopera.org/neurogeneza-si-moartea-neuronilor/
Mersi, foarte interesant ultimul link.
Acum 50 de ani, da, asa credeau oamenii de stiinta, ca neuronii nu se pot reface, intre timp a mai curs ceva apa pe Dunare, vezi http://www.ninds.nih.gov/disorders/brain_basics/ninds_neuron.htm
Daca legaturile dintre neuroni se maresc ca numar, atunci da, poti deveni mai inteligent.
mariusalex2019 întreabă: