Nietzsche a fost un bun diagnostician al problemelor modernității, dar nu pun mare preț pe soluțiile lui.
De exemplu, Nietzsche nu a fost nazist/fascist, dar din punct de vedere politic era cam iresponsabil.
In ce sens "iresponsabil"?
In sensul ca nu-i pasa daca solutiile lui vor conduce la varsarea de sange. Era obsedat de combaterea nihilismului si daca mor milioane pe chestia asta, nu-i pasa.
Crezi ca e cinstit sa il judecam pentru cum i-au fost interpretate scrierile dupa ce a murit? Nu instiga pe nimeni la nimic, din cate am observat.
Omul care se consideră superior doar pentru că face lucrurile diferit prin efort și prin negarea propriei naturi, este omul care ar trebui evitat de toți. Nietzsche a tot demontat moralitatea. Nu știu la ce te referi. În opinia sa, omul superior își construiește singur principiile pe propria sa voință. Totuși, cred că uneori e bine să îți negi impulsurile dacă principiile tale induc o rațiune care să facă acea negare să merite. Însă, asta e altceva.
Dacă unul are impuls să îi dea altuia cu ceva în cap ar trebui să își asculte impulsul ca om superior?
Nietzsche și toți filosofii au păreri diferite.Nimic din ce spune niciunul nu e adevărat general, ci doar pentru anumite persoane, pentru anumite circumstanțe.
Îmi place Nietzsche, dar nu sunt de acord cu ura lui împotriva ascetismului. Experiența ascetică nu este "castrare" ci reorientare și eliminare de distrageri. De exemplu asceticul creștin; nu se abține de dragul abstinentei sau din ură pentru impulsuri. Pur și simplu vrea să-și orienteze toată atenția și ființa sufletului său catre Dumnezeu și atunci pornește o luptă a voii. Nietzsche vorbea de "vointa de putere", dar la creștinul ascetic e vorba de "vointa de Dumnezeu" si ca aceasta vointa sa fie cat mai puternica și stabilă asceticul luptă împotriva factorilor care îi slăbesc voința de Dumnezeu.
Iar ce ai zis tu legat de abținerea temporară pentru o plăcere mai mare ulterioară nu mi se pare decât o formă mai rafinată de hedonism. Adică tot pentru "micile plăceri" trăiești, dar faci și un pic de "asceză" de dragul acelor plăceri. Mi se pare o paradigmă care nu duce nicăieri sincer. La urma urmei e doar consum fără sens și n-are a face cu existența și sensurile mai înalte. Până și din perspectivă nietzscheană cred că te îndepărtezi de "vointa de putere" aici.
Gigi777 întreabă: