anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Nikola Tesla a imaginat la un moment dat construcția, la o înalțime de câțiva metri, a unui inel uriaș în jurul ecuatorului. Inițial, acesta ar fi avut o schelărie. Odată ce acesta ar fi fost înlăturată, spune el, inelul s-ar fi rotit liber cu aceeași viteză ca și Pământul. În acestă privință, ar fi avut o analogie cu sateliții sincronizați, neinventați decât târziu în secolul al 20-lea. În continuare el propunea să se întrebuințeze ceva forță de reacție care ar fi ținul inelul nemișcat în raport cu Pământul. Astfel călătorii s-ar fi putut urca oriunde pe acest inel și să fie purtați în jurul Pământului cu amețitoarea viteză de 1000 mi/h. Sau, alfel spus, Pământul ar fi fugit pe sub ei permițându-le să facă un ocol în jurul Pământului intr-o singură zi, timp în care ei ar fi stat nemișcați.
Ce credeți că era greșit, ca principiu, în raționamentul de mai sus?

Pentru a răspunde la o întrebare trebuie să ai cont pe TPU.ro
5 răspunsuri:
| Kaℓi a răspuns:

La o inaltime de cativa metri... cam cati, a spus Tesla? ca ecuatorul trece si peste Cordilieri, de exemplu...

| sabin89 a răspuns (pentru Kaℓi):

El și-a imaginat proiectul ăsta când era încă tânăr (poate nici 20 de ani) și poate nu avea cunoștințe prea bune de geografie pe vremea aia happy. Iar partea cu "câțiva metri" e adăugată de mine. El s-a exprimat mai vag, saying just "elevated ring".

| drutzix a răspuns:

Pe langa faptul ca e imposibil de construit?
Tesla a spus multe lucruri, multe dintre ele fiind bazaconii ma enerveaza mult astia de il idolatrizeaza, fanii obsedati (nu spun ca esti unul dintre ei).

Hai sa zicem ca ar fi posibila constructia unui astfel de inel.
Calatorul trebuie sa suporte fortele g necesare sa il urce acolo (astronautii se antreneaza luni de zile pentru a fi capabili de asa ceva). Apoi trebuie sa incetineasca pentru a putea urca pe inel, alte forte g alta energie consumata apoi cand trebuie sa coboare trebuie sa accelereze si apoi sa supravietuiasca caderea prin atmosfera.
Mai simplu si mai putin riscant ar fi sa mearga cu avionul.

Si acum sa revenim la cerc. Problema e ca pamantul nu o sfera perfecta si nu are aceeasi densitate peste tot deci campul gravitational al pamantului difera din loc in loc, nu foarte mult dar destul cat sa destabilizeze un cerc din jurul lui. Deci chiar daca ai reusi sa gasesti material destul de rezistent pentru proiect tot s-ar prabusi pe pamant.

Si daca ai reusi sa stabilizezi totul pana si o lovitura mica din partea unui meteoroid ar destabiliza sistemul din nou.

| sabin89 a răspuns (pentru drutzix):

"...tot s-ar prabusi pe pamant." - și ar fi păcat de cheltuială și de efortul care s-a depus. laughing Ceva cam ca la Zorba Grecul.

Răspuns utilizator avertizat
Întrebări similare