@ania
"Stiai ca stiinta si spiritul stiintific au aparut in Europa si nu in alta parte tocmai datorita crestinismului?"
Not quite. Stiinta si spiritul stiintific sunt notiuni diferite de la o societate/comunitate in parte. Progres tehnologic avem si la romani, geniu stiintific si la arabi. Tu de fapt vorbesti de o evolutie a societatii, dar te-ai incurcat undeva intre Toynbee si Huntington. Evolutia societatii, in cazul de fata cea europeana, presupune si evolutia stiintifica, dar cauzele acesteia nu au fost esential religioase. De altfel, "erele" stiintifico-tehnologice ale Europei Crestine s-au suprapus peste perioadele in care religia era contestata sau minimizata.
Pentru orice om de la cei din triburile uitate de lume la oameni de stiinta marcanti sunt constienti de existenta unui creator suprem indiferent de felul cum îl denumesc. Cam cum ar fi sa creezi un super-comp. cu caracteristici umane iar acesta sa ajunga la concluzia ca intimplarea l-a creeat sau a evoluat dupa Darvin de la un joc de buzunar la super-comp. prin selectie naturala.
Si uite asa s-a ajuns ca expertii lumii sa petreaca ani de zile incercand sa "localizeze" Raiul
Nu degeaba se zice ca unde e multa minte e si multa prostie
E chiar invers. Dumnezeu a inventat notiunea de om.Stiai ca stiinta si spiritul stiintific au aparut in Europa si nu in alta parte tocmai datorita crestinismului? Gandirea crestina, spre deosebire de alte sisteme care priveau materia ca divina si i se inchinau, a privit materia ca distincta de creatorul ei si asfel studiabila? Newton, de exemplu spunea ca el gandeste gandurile lui Dumnezeu dupa El. Fondatorii multor domenii ale cunoasterii au invocat existenta unui creator, al unui Autor al legilor naturii: Kepler(astronomia fizica), Pascal(hidrostatica), Faradey(teoria magnetica), Mendel(genetica), Pasteur(bacteriologia), Maxwel(electrodinamica).
Si Albert Einstein a spus:"Vreau sa stiu cum a creat Dumnezeu aceasta lume.Nu ma intereseaza un element sau altul, din sfera unui fenomen sau altul. Vreau sa stiu gandurile Lui, restul sunt amanunte... Dumnezeu nu joaca zaruri cu lumea".
Deci in capul listei sunt fraieri celebri.
Legat de ideea ca haosul moral, socoal, bolile exclud posibilitatea existentei lui Dumnezeu;
sa spui ca in lume nu e bine, nu presupune ca ai ca premisa un standard absolut al binelui, altfel dupa ce criterii nu e bine?
altfel dupa legea luptei pentru supravietuire, moartea copiilor prin abuz sau a persoanelor cu cancer ar trebui privite ca un progres, ca supravietuiesc exemplarele mai puternice, care/i problema?
Pentru Cristian 47
Multumiri pentru precizarile legate de Einstein.
Absolut de acord ca nimeni nu trebuie sa devina crestun doar pentru ca altii, oameni de stiinta sau nu au imbratisat crestinismul.
Legat de Galilei sunt istorici care sustin ca a fost facut un martir al stiintei in lupta cu religia fara fundament.
Nu am sustinut ca Einstein era crestin.Intrebarea era despre cum isi explica oamenii anumite fenomene si el si le explica cupa cum ai citat prin Dumnezeul " who reveals himself in the lawful harmony of the world". Agnosticismul sau me se pare, cel putin ca punct de plecare, un bun model de smerenie intelectuala.
Pentru că biserica este un "stâlp de susţinere" al societăţii din ziua de azi. Dacă nu ar exista Dumnezeu, frica de iad şi altele nimeni nu ar mai avea conştiinţă, nu ar mai face bine, nu s-ar mai ajuta. Ar putea duce la distrugerea societăţii. Şi apropo de fenomene... Încă nu se pot explica toate. Nu există explicaţie pentru "anomalia apei" de exemplu. De ce - oricât de frig ar fi afară - apa care nu e la suprafaţă rămâne la temperatura constantă de 4 grade, suficient cât să poată supravieţui peştii.
Haos pe pamant a fost si continua sa fie ady. Dar poate sunteti prea orbiti de religie ca sa il vedeti. Daca ar fi egzistat Dumnezeu de ce a lasat sa inceapa razboaiele mondiale? Poate ca sa se distreze el.Milioane de oameni au murit din cauza holocaustului, muti fiind nevinovati.Si toti de ce incepeti sa explicati biblia, care este doar o carte scrisa de un om.Stiu eu de ceENTRU A VA DOVEDII O TEORIE inexistenta.Si asptea se intampla pentru ca Dumnezeu nu egzista
da p tine fato cine crezi ca te`o proiectat? enstein? sau D`zeu. ce prostie. cica suprrraaa natural. stii macar ce`i ala? pff "acum pot sa explice multeee" cica care multe mah? daca explicau multe erai un robot deja nu un om offf voi chiar nu intelegi? off
Nu ai cum sa zici asa ceva pentru ca sunt atatea scrieri in care se dovedeste ca Dumnezeu e real si atetea minuni facute de el pe alea cum le mai explici?
Indiferent daca se numeste "Dumnezeu" sau are alte denumiri, exista acel "Creator". Iar aici nu este vorba neaparat despre explicatii stiintifice, dar cred ca ar fi o lipsa de respect fata de atatea generatii sa nu respectam traditia si religia cu care ne-am nascut. Exista in fiecare zi acel ceva care ne influenteaza viata.Si nici odata nu va inceta credinta pentru ca oamenii o sa fie mereu impartiti in "oameni de stiinta" si "oameni cu credinta in Dumnezeu sau in orice alta "zeitate""
Nu am sustinut ca Einstein era crestin.Intrebarea era legata de cum isi explca oamenii anumite fenomene si Einstein si le explca prin Dumnezeul ''Who reveals himself in the lawful harmony of the world" si nu prin Dumnezeul intr-adevar si personal al Bibliei.
Dar smerenia agnosticismului sau mi se pare cel putin un bun model de start pentru ateii asa de convinsi cu care dialogam.
Legat de Galileo Galilei. El era un astronom foarte respectat de Biserica Catolica. El a preluat ideea lui Copenic ca pamantul se invarte in jurul soarelui, in 1543 intr-o carte dedicata papei.Copernic a admis ca nu are dovezi fizice dar ca heliocentrismul este ipoteza care produce cele mai bune predictii ale orbitei planetelor.Galileo,construind un telescop mai puternic, a facut observatii care se potriveau cu teoria lui Copernic.Acestea le/a dus la iezuiti si ei au fost de acord ca indicau inspre heliocentrism si i-au spus ca biserica e divizata intre aceste pareri. Tyco Brahe, cel mai mare astronom al vremii a fost de acord ca dovezile lui Galileo sunt insuficiente si el a ramas la geocentrism.Seful Inchizitiei, Cardinalul Robert Bellarmine era un admirator al celebrului Galilei. El a spus ca " daca este o dovada reala ca soare le este in centrul universului.trebuie sa abordam cu maxima circumspectie pasajele din Scriptura care par a invata contrariul si eu nu voi crede ca dovezile exista pane imi vor fi prezentate"I-a cerut lui Galilei sa nu promoveze heliocentrismul si el a acceptat. Apoi Barberini ( un progresist care s/a opus ca opera lui Copenic sa fie pusa pe lista cartilor interzise si scris chiar un poem in care il elogia pe Galileo)a ajuns papa(ca Urban al VIII-lea) si Galileo a crezut ca acum va putea vorbi deschis despre heliocentrism. In 1632 si/a publicat cartea in care el dialoga cu papa, numit Simplicio. Dovezile care le/a adus aici prin care pretindea ca a dovedit heliocentrismul erau gresite, de exemplu a zis ca miscarea rapida a pamantului in jurul soarelui e raspunzatoare pentru formarea valurilor oceanelor( nu luna, cum stim azi). A presupus ca planetele se misca pe orbite circulare ( nu eliptice cu a aratat Kepler mai tarziu). Papei nu i-a placut porecla.Si-a avansat si propria lui teorie de interpretare a scripturii( a spus ca Biblia e in mare parte alegorica si pentru a/i afla intelesul e necesara o reinterpretare continua). Iezuitii l-au avertizat sa nu se aventureze pe acest teritoriu. A fost chemat in fata inchizitiei si i s-a cerut sa recunoasca ca a promovat heliocentrismul incalcand pactul cu Bellarmine.Surprinzator el a spus ca Dialogul sau nu constituie o aparare a heliocentrismului ci ca a vrut sa arate ce argumentele lui Copernic sunt slabe si neconclusive.Nu exista nici o dovada ca ar fi zis celebrele cuvinte" si totusi se misca". S-a considerat ca totusi a promovat heliocentrismul si sentinta pe care a primit/o a fost arest la domiciliu. Nu a fost condamnat ca eretic, n/a fost torturat in nici un fel, n-a fost niciodata in inchisoare. A fost pe urma gazduit cateva luni in palatul arhiepiscopului de Siena apoi i s-a permis sa se reintoarca la vila lui din Florenta unde si-a continuat cercetarile stiintifice si a murit de moarte buna in 1642 inainte ca Kuhn sa aduce dovezile care au dus la acceptarea generala a heloicentrismului. Istoricul Gary Ferngren a spus ca ' Imaginea traditionala a lui Galileo de martir al libertatii intelectuale si de victima a opozitiei bisericii fata de stiinta s-a demonstrat a fi cu putin mai mult decat o caricatura" Istoricul Thomas Lessl spune ca acest caz a fost "o anomalie, o ruptura in relatia de altfel armonioasa" care a existat intre crestinism si stiinta
Multumesc pentru precizarile legate de Einstein.
Pentru ca sti vorba aia:speranta moare ultima.Pentru ca unii oameni au nevoie sa creada in viata dupa moarte.Pentru ca niciodata nu vom afla totul.Pentru ca omul invata toata viata lui si cand moare tot prost a ramas.Pentru ca unii oameni sunt tot asa de inapoiati ca si acum 5 mii de ani in urma.Pentru ca de nu ar fi prostime pe pamant restul oamenilor... ce ar face? Pentru ca avem nevoie si de sectanti deastia.Pentru ca viata e scurta si ar fi prea naspa daca ai sti ca dupa ce mori e totul gata, nu ma.Pentru ca asta este insctinctul uman.Pentru ca intai existi si nu te vei naste niciodata. Pentru ca asa cred altii in reancarnare si alte aberatii din astea.Pentru ca cunoastem si intelegem prea multe(in comparatie cu restul animalelor). Pentru ca omul este un inventator si de asta a evoluat din epoca de piatra pana unde suntem acum.Pentru ca asa vrea Dumnezeu
Cand este bine e de la Dumnezeu.Cand e ste rau e de la Satana. Ce mai atata bataie de cap. Un idiot fanatic religios din USA a zis ca oamenii din Haiti au facut pact cu Deavolul si Dumnezeu ia pedepsit.Hahahahahahaha! Ne gluma am vazut eu la televizor.Il cheama Pat Robertson pe individ si apoi a doua zi a inceput sadune bani sa-i ajute pe saracii oameni din Haiti.Ca sa vezi...
1.ady: Dumnezeul din biblie este unul copilaros infanticid contaminant grandoman
sadomasochist si ucigas in masa. Universul este intr-adevar foarte bine pus la punct de cele
4 interactiuni din fizica (forta nucleara tare, forta nucleara slaba, electromagnetismul,
si forta gravitationala) dar hai sa fim seriosi, pe pamant nu este haos din punct de vedere
al legilor fizicii (lucrurile se comporta dupa niste "reguli") dar din punct de vedere
moral, social, economoc Pamantul este un haos total. Deja ai uitat de Haiti? si multe alte
dezastre. Stiai ca odata la 8 minute (daca nu ma insel) un copil este abuzat sexual sau
batut bestial de o ruda apropiata? Stiai asta? Stiai ca oamenii au cancer si sida? Eu am
rude extrem de apropiate cu boli ca astea. Deci te rog nu imi spune ca este bine cu
dumenzeu. Dumnezeu este incapabil. Si este singurul responsabil. Din moment ce el a creat
TOTUL el este singurul care ar putea sa fe responsabil (asta ca sa nu imi spui ca :noi"
suntem de vina pentru ca "2 indivizi dezbracati" au mancat dintru-n pom acum 6010 ani 1
luna si 4 zile)
2.BitterSweet: se scrie Darwin! si te rog daca poti sa imi gasesti o fosila de iepure in
precambrian.
3.denisa0906: se scrie Einstein :-P (ce fac eu pe destepul dar si eu fac greseli
gramaticale pentru ca striu repede) Ce ironie. Tu folosesti o tehnologie de care habar nu ai si
injonsesti oamneii de stiinta. Stii macar ca trebuie sa tii cont de efectele relativitatii
cand ai un satelit in orbita pentru ca altfel nu mai este in pozitia in care te astepti? Sau
macar intelegi cuvintele pe care le-am folosit? Stii despre ce vrobesc?
4.kittyalexandra: Intradevar si eu am ajuns la concluzia ca oamneii cred in dumnezeu pentru
ca le ofera confort (eu nu pot sa cred pentru ca nu sunt capabil sa-mi ucid ratiunea si tot
ceea ce stiu despre stiinta si teologie) totusi nu cred ca tu ai incepe sa ucizi sa furi sa
dai in cap la oameni sa violezi copilasi draguti daca nu ai mai crede in Dumnezeu. Adica
hai sa fim seriosi eu nu cred in god si nu fac asemenea lucruri. Crezi ca ateii sunt niste
ucigasi? Statisticile arata ca in fiecare grup exista fanatici si oamnei rai indiferent de
convingerile religioase.
Stiinta intr-adevar nu poate explica totul dar hai sa ne amintim de vremurile stravechi cand
am vazut focul. WOW foc, ce e aia? Stii sa o explici? NU? WOW atunci hai sa i ne inchinam.
Fulger? WOW haleluia zeului fulger "anomalia ape" (sorry nu stiu ce e aia) then call it
GOD.
Cat despre pesti si temperatura apei uhh... In primul rand nu "oricât de frig ar fi afară".
stratul de apa de deasupra are contact cu atmosfera si astfel ingheata. Gheata de deasupra
are structura hexagonala si actioneaza ca o patura nelasand claldura de dedesubt sa iasa.
Temperatura apei de sub gheata variaza in functie de cat de frig e afara (si cat de cald
este pamantul de dedesubt si de cate minerale si saruri contine si multe alte chiestii)
Ciudata anomalie fizica asta.
5.laura: Nu cred ca merita sa contrazici minuni din documente antice. Te-as ruga sa
dovedesti o minune de azi. Si ca sa nu ma pacalesti pe mine du-te la James Randi si iti va
oferi $$un milion de dolari$$ odata ce ai reusit sa faci o "minune" intr-un mediu
controlat.
6. ella8212: Traditia traditia hai sa zicem ca pamantul este in centrul sitemului solar si
ce ar fi sa ardem pe rug heliocentristii?
7. doar B.
1.ady: Dumnezeul din biblie este unul copilaros infanticid contaminant grandoman sadomasochist si ucigas in masa. Universul este intr-adevar foarte bine pus la punct de cele
4 interactiuni din fizica (forta nucleara tare, forta nucleara slaba, electromagnetismul, si forta gravitationala) dar hai sa fim seriosi, pe pamant nu este haos din punct de vedere al legilor fizicii (lucrurile se comporta dupa niste "reguli") dar din punct de vedere
moral, social, economoc Pamantul este un haos total. Deja ai uitat de Haiti? si multe alte dezastre. Stiai ca odata la 8 minute (daca nu ma insel) un copil este abuzat sexual s-au batut bestial de o ruda apropiata? Stiai asta? Stiai ca oamenii au cancer si sida? Eu am rude extrem de apropiate cu boli ca astea. Deci te rog nu imi spune ca este bine cu dumenzeu. Dumnezeu este incapabil. Si este singurul responsabil. Din moment ce el a creat TOTUL el este singurul care ar putea sa fe responsabil (asta ca sa nu imi spui ca „noi" suntem de vina pentru ca "2 indivizi dezbracati" au mancat dintru-n pom acum 6010 ani 1 luna si 4 zile)
2.BitterSweet: se scrie Darwin! si te rog daca poti sa imi gasesti o fosila de iepure in precambrian.
3.denisa0906: se scrie Einstein :-P (ce fac eu pe destepul dar si eu fac greseli gramaticale pentru ca striu repede) Ce ironie. Tu folosesti o tehnologie de care habar nu ai si injonsesti oamneii de stiinta. Stii macar ca trebuie sa tii cont de efectele relativitatii
cand ai un satelit in orbita pentru ca altfel nu mai este in pozitia in care te astepti? Sau macar intelegi cuvintele pe care le-am folosit? Stii despre ce vrobesc?
4.kittyalexandra: Intradevar si eu am ajuns la concluzia ca oamneii cred in dumnezeu pentru ca le ofera confort (eu nu pot sa cred pentru ca nu sunt capabil sa-mi ucid ratiunea si tot ceea ce stiu despre stiinta si teologie) totusi nu cred ca tu ai incepe sa ucizi sa furi sa dai in cap la oameni sa violezi copilasi draguti daca nu ai mai crede in Dumnezeu. Adica hai sa fim seriosi eu nu cred in god si nu fac asemenea lucruri. Crezi ca ateii sunt niste ucigasi? Statisticile arata ca in fiecare grup exista fanatici si oamnei rai indiferent de convingerile religioase.
Stiinta intr-adevar nu poate explica totul dar hai sa ne amintim de vremurile stravechi cand am vazut focul. WOW foc, ce e aia? Stii sa o explici? NU? WOW atunci hai sa i ne inchinam. Fulger? WOW haleluia zeului fulger "anomalia apei" (sorry nu stiu ce e aia) then call it GOD.
Cat despre pesti si temperatura apei uhh... In primul rand nu "oricât de frig ar fi afară". stratul de apa de deasupra are contact cu atmosfera si astfel ingheata. Gheata de deasupra are structura hexagonala si actioneaza ca o patura nelasand claldura de dedesubt sa iasa. Temperatura apei de sub gheata variaza in functie de cat de frig e afara (si cat de cald este pamantul de dedesubt si de cate minerale si saruri contine si multe alte hiestii)
Ciudata anomalie fizica asta.
5.laura: Nu cred ca merita sa contrazici minuni din documente antice. Te-as ruga sa dovedesti o minune de azi. Si ca sa nu ma pacalesti pe mine du-te la James Randi si iti va oferi $$un milion de dolari$$ odata ce ai reusit sa faci o "minune" intr-un mediu controlat.
6. ella8212: Traditia traditia hai sa zicem ca pamantul este in centrul sitemului solar si ce ar fi sa ardem pe rug heliocentristii?
7. doar B.
Part 2: (ce mai prostie nu mi se spune care este maximul de caractere )
7. doar B : cu cat dai mai multe detalii despre dumenzeul tau cu atat trebuie sa oferi mai multe dovezi. "O afirmatie extraordinara necestia dovezi extraordinare" Carl Sagan
8.ania: cred ca tu meriti cel mai complex raspuns.Stiinta si spiritul stiintific a aparut in Europa datorita unor reforme impotriva religiei (religia tinde sa fie dogmatica, traditionalista) Galileo a avut mult de suferit si gandeste-te cati altii ar fi putut aduce o contributie stiintei daca nu ar fi fost frica de excomunicare sau frica de rug. Nu crestinismul a inceput sa se inchine la creatorul materiei ci Evreii. Iudaismul a fost o religie speciala doar pentru ca aveau un singur zeu (restul erau politeisti). Zeii sunt nemuritori de aceea toti zeii vor sange pentru ca sangele este viata. Daia Dumenzeul din Vechiul Testament gasea placut mirosul de animal ars. Crestinismul este special pentru ca Zeul a venit pe pamant si a reusit sa moara. De ce? Ca sa-I satisfaca nevoia Tatalui Ceresc. Intradevar multi oameni de stiinta credeau intr-un dumnezeu. Unii din ei erau crestini. Dar sper ca nu incerci sa spui ca daca erau ei crestini trebuie sa fim si noi (cumva pentru ca ei erau destepti si noi trebuie sa credem precum desteptii)Newton credea de asemenea in alchemie.Kepler a avut multe probleme cu biserica(a fost expulzat din oras). Cat despre Albert Einstein nu imi vine sa cred cat de sucita e situatia. Hear me out:
Einstein credea intr-o forma de dumnezeu mai greu de inteles. Un preot catolic l-a acuzat ca teoria relativitatii este inceputul ateismului (pentru ca il limiteaza pe Dumnezeu sa faca ce vrea cum ar fi sa-l faca pe x sa mearga cu viteza luminii ) Cand Einstein s-a refugiat in America a primit o telegrama de la rabinul Herbert S. Goldstein prin care era intrebat daca avea credinta in Dumnezeu. Einstein a raspuns : "I believe in Spinoza's God, who reveals himself in the lawful harmony of the world, not in a god who concerns himself with the fate and the doings of mankind." [Cred in dumnezeul lui Spinoza, care s-a relevat in armonia legilor naturii nu in dumnezeul care se intereseaza (ii pasa) de soarta si actiunile rasei umane] Einstein a scris o scrisoare special pentru cei care considerau ca il slaveste pe dumnezeu :"It was, of course, a LIE what you read about my religious convictions, a LIE which is being systematically repeated. I do not believe in a personal god and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our SCIENCE can reveal it."
Part 3
Einstein nu era nici ateu nici panteist : "I'm not an atheist. I don't think I can call myself a pantheist." Alber Einstein intoderauna s-a referit la dumnezeul impersonal si i-a fost intodeauna frica sa nu fie folosit ca exemplu de catre crestini sau atei pentru simplu fapt ca nu era nici ateu nici crestin.In a 1950 letter to M. Berkowitz, Einstein stated that "My position concerning God is that of an agnostic. I am convinced that a vivid consciousness of the primary importance of moral principles for the betterment and ennoblement of life does not need the idea of a law-giver, especially a law-giver who works on the basis of reward and punishment."
Pentru mai multe detalii vezi :
http://en.wikipedia.org/wiki/Religious_views_of_Albert_Einstein
Afirmatia "Dumnezeu nu joaca zaruri (cu Universul) " are un context foarte interesant. Este folosita in contextul "mecanicii cuantice" (pe care Einstein nu a acceptat-o niciodata) Mai exact in legatura cu "principiul de incertitudine" al lui Heisenberg. Acest principiu spune ca nu poti stii in acels timp foarte exact pozitia si impulsul (directia de miscare) unei particule. Poti sa stii cat de cat exact pozitia dar nu stii impulsul sau poti sa stii cat de cat impulsul dar nu stii pozitia. Acest fapt nu este datorat unei incapabilitati a omului ci este modul in care Dumnezeu (nu ala cretin) a stabilit universul. Einstein a zis in legatura cu acest principiu ca Dumnezeu nu joaca zaruri (adica nu lasa ceva la incertitudine). Einstein s-a inselat Dumnezeu chiar joaca zaruri. Principiul de incertitudine este extrem de bine documentat si sta la baza mecanicii cuantice. Ca raspuns la aforismul lui Einstein "Dumnezeu nu joaca zaruri cu Uniersul" Niels Bohr i-a raspuns : "Nu-i mai dicta tu lui Dumnezeu ce sa faca" :))
Part 2: (ce mai prostie nu mi se spune care este maximul de caractere si de pe cristian47 nu imi aproba nici raspuns nici intrebare)
7. doar B : cu cat dai mai multe detalii despre dumenzeul tau cu atat trebuie sa oferi mai multe dovezi. "O afirmatie extraordinara necestia dovezi extraordinare" Carl Sagan
8.ania: cred ca tu meriti cel mai complex raspuns.Stiinta si spiritul stiintific a aparut in Europa datorita unor reforme impotriva religiei (religia tinde sa fie dogmatica, traditionalista) Galileo a avut mult de suferit si gandeste-te cati altii ar fi putut aduce o contributie stiintei daca nu ar fi fost frica de excomunicare sau frica de rug. Nu crestinismul a inceput sa se inchine la creatorul materiei ci Evreii. Iudaismul a fost o religie speciala doar pentru ca aveau un singur zeu (restul erau politeisti). Zeii sunt nemuritori de aceea toti zeii vor sange pentru ca sangele este viata. Daia Dumenzeul din Vechiul Testament gasea placut mirosul de animal ars. Crestinismul este special pentru ca Zeul a venit pe pamant si a reusit sa moara. De ce? Ca sa-I satisfaca nevoia Tatalui Ceresc. Intradevar multi oameni de stiinta credeau intr-un dumnezeu. Unii din ei erau crestini. Dar sper ca nu incerci sa spui ca daca erau ei crestini trebuie sa fim si noi (cumva pentru ca ei erau destepti si noi trebuie sa credem precum desteptii)Newton credea de asemenea in alchemie.Kepler a avut multe probleme cu biserica(a fost expulzat din oras). Cat despre Albert Einstein nu imi vine sa cred cat de sucita e situatia. Hear me out:
Einstein credea intr-o forma de dumnezeu mai greu de inteles. Un preot catolic l-a acuzat ca teoria relativitatii este inceputul ateismului (pentru ca il limiteaza pe Dumnezeu sa faca ce vrea cum ar fi sa-l faca pe x sa mearga cu viteza luminii ) Cand Einstein s-a refugiat in America a primit o telegrama de la rabinul Herbert S. Goldstein prin care era intrebat daca avea credinta in Dumnezeu. Einstein a raspuns : "I believe in Spinoza's God, who reveals himself in the lawful harmony of the world, not in a god who concerns himself with the fate and the doings of mankind." [Cred in dumnezeul lui Spinoza, care s-a relevat in armonia legilor naturii nu in dumnezeul care se intereseaza (ii pasa) de soarta si actiunile rasei umane] Einstein a scris o scrisoare special pentru cei care considerau ca il slaveste pe dumnezeu :"It was, of course, a LIE what you read about my religious convictions, a LIE which is being systematically repeated. I do not believe in a personal god and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our SCIENCE can reveal it."
AvalohAlyn întreabă: