In maduva spinarii se afla cai ale sensibilitatii (anumite fascicule ascendente ) prin care informatiile sunt conduse de la receptor pana la centrul nervos. senzatia( spre exempu cea dureroasa ) se formeaza la nivelul cortexului, in lobul parietal. nu prea am inteles exact la ce te referi, dar gandeste-te ca nicio componenta a sistemului nervos nu functioneza in mod separat. Spre exemplu, reflexele sexuale se inchid in maduva spinarii, iar organele sexuale au inervatie vegetativa, insa maduva spinarii reprezinta doar un centru de comanda, centrul de control aflandu-se in hipotalamus( acesta printre multe altele, controleaza comportamentele instinctuale ). activitatea hipotalamusului este controlata la randul ei de cortex.
Ms! mai am o intrebare
Aria gustativa se afla in:
a)in papilele gustatice
b)in trunchiul cerebral
c)in scoarta cerebrala
d)in scoarta cerebeloasa
Scoarta cerebrala
Multumesc :*
Apropo,pentru ce iti trebuie?
Maine am olimpiada de biologie si fac niste subiecte.Mai am o intrebare de cine e protejat sistemul nervos central? de sistemul osos, meninge siii... endolimfa
Meningele. endolimfa e in ureche. eu ma duc direct la judeteana poti sa cauti baremul pe net. il gasesti sigur
Mersi
Te mai intreb ceva, scuzeCelule proatectoare este sinonim cu celule de sustinere iar S.N.C. este protejat numai de sistemul osos si de meninge?
Da-mi intrebarea. altfel n-am de unde sa stiu
Nu e intrebare.Vad la caracteristicile celulelor gliale:-rol de hranire; protectie; sustiere.
E cam acelasi lucru. nu are o importanta prea mare...
Iar S.N.C. este protejat numai de sistemul osos si de meninge?
da. si celulele gliale au rol de protectie pentru neuroni, dar nu cred ca in intrebare era si varianta asta...
Multumesc mult! ma pun si eu la culcare ca maine OLIMPIADA
Sa-mi zici ce ai facut
Am luat 91 de puncte
Si mergi la judeteana?
Da
Ce judet?