| RAY a întrebat:

Nu raspundeti aiurea, as vrea raspunsuri serioase

Unde se varsa oceanele? de unde vine apa din interiorul pamantului?

Răspuns Câştigător
| Adrian_Mares_1972 a răspuns:

La care "apa aia" te referi, la cea a oceanelor? Parte se evapora, parte ajunge in sol si urmeaza acel traseu care ti l-am explicat. Miscarea de rotatie a pamantului si gravitatia fac sa nu se mai intoarca inapoi la suprafata pe aceeasi cale.Cand ajunge adanc in interiorul planetei, temperatura crescuta o face sa se evapore si o ia inapoi, pe alte cai.In afara de apa de la suprafata planetei mai este o mare imensitate de panza freatica sub pamant.

30 răspunsuri:
| Calin_Razvan_2000 a răspuns:

Oceanele nu se varsa niciunde apa din ele se evapora se transforma in nori si circula pana pe continent unde se varsa sub forma de precipitati, apa din pamant e de la acele precipitati care cat pe pamant iar acesta le absoarbe ca un burete.

| Jakye a răspuns:

Salut,
Oceanele nu se varsă. Este un fel de "circuit".
Apa se evaporă și ajunge în atmosferă și se formează norii, norii întâlnesc mase de aer rece, se condensează și rezultă precipitațiile care cad pe pământ datorită forței de gravitație, o parte din apă se evaporă, alta pătrunde în sol (este absorbită) iar apa în plus ajunge în pânza freatică.
Apa absorbită de către plante este eliberată sub formă de vapori prin transpirație. (În caz că vrei să știi)

| Adrian_Mares_1972 a răspuns:

Wow,frumoasa intrebare, sper sa i se acorde importanta cuvenita.Banuiesc ca cunosti fenomenul de circulatie a apei in natura, probabil doresti sa-l aprofundezi."Nimic nu se pierde, totul se transforma". Evident, si oceanele se varsa undeva, parerea mea este ca inspre interiorul pamantului.La un moment dat ajung in zonele mai fierbinti ale pamantului, fapt care duce la evapoare in sens invers, spre exterior.Caile de intoarcere ale aburilor astfel rezultati nu sunt aceleasi de cele mai multe ori.Se obtine astfel purificarea apei si trecerea ei la diferite stari de puritate sau impuritate, in functie de traseul pe care-l urmeaza.Raurile,fluviile,s-au format astfel.la fel si paraurile si alte forme de iesire a apei la suprafata planetei.Si apa care se evapora in atmosfera se reintoarce inapoi pe pamant sub forma precipitatiilor,nu poate parasi atmosfera,probabil o cantitate infima,nu cunosc, dar nu cred sa fie posibil. Poate te intrebi de ce nu ramanem fara apa de atata amar de vreme de cand este pamantul(aici nu ma refer la apa potabila, este un alt aspect, mai dureros). Cred ca din doua motive. Unul ar fi cel cu transformarea, nu se pierde nimic.Altul ar fi legat de faptul ca in anumite conditii oxigenul si hidrogenul pot fuziona dand nastere apei.Planeta asta este o entitate vie, ea se auto-sustine(inca, depinde de oameni ce mai inventeaza). Astept si alte comentarii poate se dezvolta subiectul, si mie imi place foarte mult.

| RAY explică (pentru Adrian_Mares_1972):

Am cautat pe net si in engleza dar nimic, stiu de acel circuit, dar totusi unde se duce apa aia sau mereu creste nivelul asa sa r explica si inca ceva apa mereu vine din interior

| Adrian_Mares_1972 a răspuns (pentru Calin_Razvan_2000):

Esti sigur? Ce te face sa crezi ca oceanele nu se varsa?

| Lostlyric a răspuns:

Corecteaza-ma daca ma insel: intrebarea este special conceputa ca cel care intreaba sa elimine orice explicatie stiintifica. Nu de alta, dar n-ar avea nimeni timp sa-ti dea un raspuns "serios" daca nu pornesti de la acceptarea unei abordari sistemice a Oceanului Planetar.
Daca ai gandi in termeni geografici si ai accepta abordarea stiintifica general valabila, ai gasi raspunsul si cu o simpla cautare pe google, dupa fiecare profesor de oceanografie existent vreodata pe planeta (inclusiv in tara noastra).

| RAY explică (pentru Lostlyric):

Din contra eu vreau o explicatie stiintifica, apropo sunt doua intrebari

| RAY explică (pentru Adrian_Mares_1972):

De exemplu dunarea vine din Munții Pădurea Neagră, in interiorul acelor muntii este apa

| Lostlyric a răspuns:

Ti se pare logica afirmatia ca Oceanul Planetar este un SISTEM? Si ca Oceanele sunt bazine de mari dimensiuni, care despart continentele si au fundul dezvoltat pe o crusta de tip oceanic? Ca aceste oceane prezinta circulatia de profunzime si de suprafata si au relatie stransa cu circulatia generala a atmosferei?

| Adrian_Mares_1972 a răspuns (pentru Lostlyric):

Daca acceptam teorii general valabile explicate pana acum, nu mai descoperim nimic.Trebuie sa ne punem tot timpul intrebari, daca aflam "toate" raspunsurile posibile ne-am putea opri.Dar si atunci apare intrebarea:Oare am gasit toate raspunsurile posibile?

| Adrian_Mares_1972 a răspuns (pentru RAY):

Si de unde este apa care izvoraste la asa altitudine mare? A cazut din nori si a luat-o de nebuna in sus ca sa izvorasca?

| Adrian_Mares_1972 a răspuns (pentru Lostlyric):

Mie mi se pare logic, dar ce-ar fi sa explici cu cuvinte simple sa se inteleaga procesul?

| Lostlyric a răspuns (pentru Adrian_Mares_1972):

Doream sa-i dau o explicatie logica pe care am gasit-o cand insasi eu cautam raspunsul asta. Am gasit si explicatii mai putin logice si mai apropiate sufletului meu (in cartile lui Mircea Eliade, in scrieri despre gandirile omului arhaic, in ideile si credintele populatiilor marine, convingerile polinezienilor si altele). Insa voiam sa inteleg cu ce abordare porneste el. Cand oamenii cauta intrebari, pornesc deja cu o abordare prestabilita. Vroiam sa o aflu pe a lui.

| Adrian_Mares_1972 a răspuns (pentru Adrian_Mares_1972):

Mersi,dar nu trebuia sa te grabesti cu fundita, mai urmau discutii interesante.

| Adrian_Mares_1972 a răspuns (pentru Lostlyric):

L-am mai intalnit pe TPU, am stiut cui ma adresez(cat de cat) insa subiectul este demn de luat in seama, mai ales explicat cu cuvinte simple, copii pot invata repede cate ceva util si le dai impulsul de a cerceta mai aprofundat cand se nasc polemici avizate.

| Lostlyric a răspuns (pentru Adrian_Mares_1972):

Tu i-ai explicat geneza oceanului si ai avut o abordare sistemica. De aceea spuneam. Sa explici unui om unde se varsa oceanele si de unde vine apa din interiorul pamantului, tine si de modul lui de deschidere fata de ceea ce s-a reusit explica pana acum. Intrebarea este reductionista, la fel ca intrebarea: planeta noastra este terestra sau este marina? Oceanul Planetar constituie aproximativ 3/4 din suprafata terestra. Si orice intrebare de genul asta are mai mule abordari. In fine... Musai sa bag un citat din Eliade:
"Apele nu pot depasi conditia virtualului, a germenilor si a latentei. Tot ce este forma se manifesta deasupra apelor, desprinzandu-se din Ape. In schimb, de indata ce s-a desprins din Ape, incetand de a mai fi virtuala, orice forma cade sub legea timpului si a vietii; dobandeste limite, cunoaste istoria, particippa la devenirea universala, se descompune si se sfarseste prin a-si istovi substanta, daca nu se regenereaza prin imersiuni periodice in apa, daca nu se repeta potopul urmat de cosmogonie".
Nu exista un singur raspuns. Deocamdata, ne este clar ce e deasupra crustei, atat de clar ca se fac in continuare studii batimetrice satelitare. Cum se produc aceste miscari nu poate fi cunoscut decat daca crezi in forma logica a alcatuirii straturilor Pamantului, a faptului ca Pamantul are forma geoida si a miscarilor si curentilor existenti in fiecare strat. De aceea, raspunsul difera pentru fiecare abordare in parte.

| Adrian_Mares_1972 a răspuns (pentru Lostlyric):

M-ai cam pierdut...Ai cumva impresia ca pe aici vin marea majoritate a inteleptilor sa puna intrebari? Sau macar o mica minoritate? Te si rugasem de altfel sa explici in cuvinte simple. Daca este nevoie sa ne apucam toti de facultate pentru a gasi raspunsuri, poate gasesti si rezolvarea la problemele socio-economice ale tarii.

| Lostlyric a răspuns (pentru Adrian_Mares_1972):

...and there you go.

| Lostlyric a răspuns (pentru Adrian_Mares_1972):

Adrian, cred ca avem abordari diferite pentru cuvantul "serios" happy

| Adrian_Mares_1972 a răspuns (pentru Lostlyric):

Scuze te rog,nu asta era intentia mea, cu engleza nu stau asa bine, prefer limba natala, am avut destule probleme in trecutul de sofer din cauza folosirii unei alte limbi decat cea natala, nu mai vreau.Cat despre abordarea cu serios sau nu... explica=te, poate am gresit fara sa-mi dau seama.

| RAY explică (pentru Lostlyric):

Pornesc deja cu o abordare prestabilita.
nici una, nu am convingeri, dogme, credinte, cand nu stiu ceva incerc sa inteleg despre ce e vorba, din pacate curiozitatea in Romania e interzisa

| Lostlyric a răspuns (pentru Adrian_Mares_1972):

Chiar tu ai insistat ca este o intrebare frumoasa, care merita dezbatuta. Cum am spus, explicatia ta este simpla, logica si pornesti de la o teorie stiintifica. Eu doar ti-am raspuns tie, nu lui Ray, faptul ca el vrea raspunsuri serioase si pentru a le avea, conteaza din ce punct 0 porneste. Nu am specificat ca am o facultate, nu am specificat niciunde ca vreau sa-mi pierd propriul timp raspunzand unei cauze deja pierdute. Si, in mod special, ma deranjeaza oamenii care isi pun intrebari esentiale fara a cauta raspunsuri la probleme mai putin esentiale. E ca si cum ai intreba ce se intampla daca arunci un bob de orez in Oceanul Pacific, tu nestiind unde este Oceanul Pacific si nestiind cum arata bobul de orez.
Citez: "Nu raspundeti aiurea, as vrea raspunsuri serioase". Ce te-a determinat sa crezi ca raspunsurile mele nu sunt serioase? Ei, deja avem un bai, pentru ca amandoi avem viziuni diferite fata de notiunea "serios". La fel cum intrebarea lui Ray avea mai multe raspunsuri. Ce te determina sa crezi ca raspunsurile mele nu au fost "serioase" chiar daca nu au fost explicate la modul cel mai simplist: "sub crusta terestra se afla balauri care inghit apa si apoi o vomita"? Este un raspuns la fel de serios, intr-o abordare primitiva.
Si da-mi voie sa-ti mai spun ceva: nici tu nu sti ce inseamna "serios" in acceptiunea lui Ray.
O zi buna iti doresc.

| Lostlyric a răspuns (pentru RAY):

Curiozitatea nu este interzisa niciunde. Daca pornesti deja cu o abordare prestabilita, era de bun-simt sa o stim si noi. Iar abordarea prestabilita tocmai asta inseamna, ca te limitezi la o singura explicatie, la un singur unghi de a privi lucrurile. Poate reuseam sa-ti dam un raspuns vizavi de abordarea ta. Atat. De aceea am dus lupta de a ma implica in discutie.

| Adrian_Mares_1972 a răspuns (pentru RAY):

Nu este interzisa...este cenzurata uneori, urmarta alteori...Ca si in alte tari, nu numai aici.

| Adrian_Mares_1972 a răspuns (pentru Lostlyric):

"Si da-mi voie sa-ti mai spun ceva: nici tu nu sti ce inseamna "serios" in acceptiunea lui Ray." Aici nu inteleg, restul da.

| RAY explică (pentru Lostlyric):

Mi-a raspuns la intrebare in termeni rationali si stiintifici, mai departe voi vedea documentare ca sa inteleg si mai bine

| Adrian_Mares_1972 a răspuns (pentru Lostlyric):

Indiferent de abordare, o astfel de discutie este binevenita si pentru restul celor care mai vin in urma si doar citesc sau mai si posteaza.subiectul este amplu si nu poate fi dezbatut aici doar deschisa discutia."Lupta"? nu vad de ce si cu cine.

| alexandruanghel a răspuns:

Oceanele nu se varsa.

| ziftode a răspuns:

"unde se varsa oceanele" implica "pamantul e plat" si deci exista o margine unde se varsa oceanele, pamantul e sferic, deci nu are "margini", iar sub oceane e pamant, se numeste "scoarta terestra"