| ExistaMosCraciun a întrebat:

Nu stiu cum se face ca majoritatea oamenilor pe care eu ii consider rai ( invidiaza, barfesc, sunt malitiosi cu cei care se descurca mai bine ca ei, chestiuni intrate in obicei deja ) au carente culturale serioase. Considerati ca exista vreo legatura intre rautate si lipsa culturii? Eu zic ca da.

Răspuns Câştigător
NOname
| NOname a răspuns:

Da, in mare parte iti dau dreptate. Numai aici, pe site, avem cateva mii de exemple. Dar sunt si nenumarati oameni, pe care nu-i poti numi nici "prosti", nici "inculti", dar cu toate astea sunt de o rautate fantastica, iesita din comun. Efectiv nu se pot controla, cu toate ca inteligenta ar fi trebuit sa-i slefuiasca si sa le ofere acea doza de intelepciune, de rafinament, atat de necesara in relatiile cu ceilalti.

Si Nix, "cand nu ai suficiente informatii esti mult mai tentat sa judeci si sa dai cu piatra cand habar nu ai" - perfect de acord. Un om inteligent, cu o doza considerabila de cultura, de educatie, de bun simt, are mult mai putine prejudecati si este mult mai putin tentat sa-i judece pe ceilalti... fara sa-i cunoasca.

17 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Din punctul meu de vedere incultura duce la rautate pentru ca neavand posibilitatea sa judece bine si complex situatiile ajung la egocentrism.Insa rautatea apare si de la prea multa "putere" pentru ca asa este natura umana, din ce ai, ai vrea sa ai mai mult si asa apare dorinta de dominatie, iesire in relief.

SoftCristi
| SoftCristi a răspuns:

Sunt de accord cu tine, majoritatea cealor a caror cultura lasa de dorit pot avea un comportament ce poate fi catalogat drept "rau". Exista in schimb oameni de milioane ce pot avea carente culturale, oameni care aflati intr-o sala plina de rai, ei o pot umple prin firea si educatia lor (si cand zic educatie ma refer mai ales la bun simt).

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

E corect.Si e si mult mai corect din partea noastra ca observam asta si comentam pe subiectul asta.Sarbatori fericite tuturor.

| Micheline a răspuns:

Eu cred ca nu.Caracterul unui om nu se afla in legatura cu prezenta sau absenta culturii. Daca un om este rau, asta nu inseamna ca e incult, ci pur si simplu asta este trasatura lui dominanta de caracter.Si oamenii nu pot fi clasificati in buni si rai.Totii oameni buni au o parte rea in ei, la fel cum si oamenii rai au o parte buna ascunsa-n ei.Parerea meahappy

| Angel0 a răspuns:

Eu zic ca nu. Poate ca reusesc sa ascunda mai bine mizeria din sufletele lor cu ajutorul "culturii".

| Vizitiul a răspuns:

Eu cred ca rautatea incepe acolo unde se sfarseste omenia. Ce are omenia cu lipsa culturii? Trebuie sa fiu neaparat un tip erudit pentru a fi om? Nu cred! In fiecare dintre noi exista rautate. La o adica, fiecare dintre noi am stat sa "mancam " un individ de viu. Diferenta dintre un om si un neom, este aceea ca, omul, se poate stapani, controla. Cred ca, aceasta chestiune tine mai mult de educatie, decat de-o vasta cultura generala.

Răspuns utilizator avertizat
| ExistaMosCraciun explică:

@Harciog, era doar un subiest de dezbatere, in numele smereniei, nu am cum sa ma prefac ca nu vad adevaruri evidente si ca nu am cum sa consider ca un om rau este bun.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Le voi spune tuturor ca rautate are ceva cu lipsa culturii si anume ca toti fiind oameni avem implantata in subconstient acea lupta pentru supravietuire.La oamenii cit de cit trecuti printr-un anumit stadiu de dezvoltare a memoriei acest lucru nu se va mai manifesta brusc sau brutal ci cu mai multa intelegere.

| YourDailyApple a răspuns:

Sigur ca exista o legatura, dar nu sunt de parere ca trebuie generalizat! Uite eu cunosc si persoane cu o cultura mai sub mediocra, dar care sunt foarte harnice si amabile.
Si probabil ca sunt si persoane cu o cultura vasta, care sunt arogante considerand ca ei sunt mai presus de ceilalti. Eu zic ca are mai multa legatura cu educatia de acasa pe care o primesti, sau n-o primesti ( dupa caz ). Acei oameni de care vorbesti tu ca sunt invidiosi si ii barfesc pe altii se lasa prea dominati de sentimentele lor : adica de invidie si gelozie, si nu reusesc sa le stapaneasca, lucru pe care oamenii mai rationali reusesc cu brio.

@gresitaEintrebarea, "standard de rautate", buna formulare. Na, bine ca imi venisera si mie in minte rautaciosi culti, dar ziceam ca se mai naste rautatea si din incultura, ca atunci cand nu ai suficiente informatii esti mult mai tentat sa judeci si sa dai cu piatra cand habar nu ai. Geniule, nu dau funda, mai asteptam oleaca!

@Ceasule, ce sa mai zic, o adevarata diva, mai era nevoie de un rucsac din ala de armata si eram din film!

Pana atunci, uitati dragilor cat sunt de culta! Hahahahaha!
http://www.youtube.com/watch?v=0VUQ2nl9JZs

| Borgir a răspuns:

Daca spui ca rautatea se naste din incultura trebuie sa accepti ca si bunatatea se naste tot de acolo! Nu ai inatalnit pana acum oameni care au cultura si sunt rai? sau oameni care nu au asa ceva si sunt buni? O asociere se poate face in ambele cazuri dar sursa eu iti spun ca este alta! Toti suntem inascuti cu rautate depinde de fiecare in parte cum o canalizeaza si gestioneaza mai departe pe parcursul intregii vieti.

| bamse a răspuns:

Eu din experienta mea am vazut exact opusul. Diferenta e ca omul care are cultura isi ascunde mai bine defectele, in timp ce omul cu o cultura mai mica nu si le poate ascunde. Insa eu, fiind crescut intr-o familie de intelectuali, si fiind inconjurat de oameni cu destul de multa cultura, am observat ca invidia este mai mare la oamenii care au cultura, e mai adanca, desi bine mascata.

In schimb omului mai simplu, daca ai diplomatia sa stii sa ii arati respect si sa il tratezi ca pe un egal il linistesti, il castigi ca prieten ( chiar daca tu ca intelectual ai complexe de superioritate). In schimb, daca in urma unei dispute cu un intelectual, ai fost mai bun in argumente decat el, sau l-ai atins un pic la orgoliu, nu te va uita toata viata.

Aici insa sunt un pic subiectiv. Eu cunosc personal, mai mult intelectuali decat oameni fara carte.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Am intalnit niste oameni extrem de inteligenti care m-au facut sa ma indepartez de ei din cauza glumelor proaste la adresa altora mai putin dotati, genul acela de cerc de prieteni in care nimeni nu are curajul sa spuna nimic pentru a evita o catastrofa verbala.Eu cred ca rautatea apare atunci cand omul nu a trecut prin toate etapele vietii, cei care au avut de la bun inceput o viata in puf, cei care n-au mers cu degetele pe afara din tenisi in prima zi de scoala, cei protejati, privilegiati, alintati si mai conteaza si ce mostenire genetica ai...inteligenta si cultura nu au legatura cu rautatile sau compasiunea.
Invidia, barfa apare din frustrari cauzate de lipsuri chiar si intelectuale asta ca sa-ti accept si teoria ta, dar in cele mai multe cazuri e doar inconstienta de moment.

PsihoSex
| PsihoSex a răspuns:

Am intalnit foarte multi oameni cu "pozitie", bunuri, bani, dar si foarte rai si egoisti! De cultura, ce sa mai. Eu cred ca, fara un fond bine-educat, moral si cultural minimal, incepand cu "banalii 7 ani de acasa si nu se trece pe rosu" si pana la ancestralul "daca nu poti sa-i faci un bine omului, macar nu-i fa rau!", aceste atitudini tin, pana la urma, si de bagajul sau global de experiente de viata si convingeri intime dupa care se ghideaza in viata!

Pe de alta parte, cultura, in profunzimea si complexitatea ei, nu este accesibila oricui! Toti am intalnit, inievitabil, ingineri, sau profi diversi, foarte buni in ceea ce fac, dar total pe langa cultura, si de aia tot o duc ok, fara strangeri de inima!

Eu, in consiliere, folosesc mereu o vorba: "Cel mai usor lucru din lume este sa faci rau! Nu iti trebuie nici macar ceva minte, ci doar sa te lasi in voia instinctelor ancestrale! (si sa fi egoist, indiferent, etc!).

Aaa, sa fii bun?! Asta nenicule presupune ceva mobilare ok "la mansarda", cat si dorinta si capacitatea de a intelege lucrurile in toata complexitatea, stringenta si frumusetea lor!"

Cel mai mult, corelat cu intrebarea ta, cred ca se potriveste cugetarea marelui Eminescu: "Inteligente se gasesc adese, caractere foarte arare!".

Consider ca Bunatatea este dovada "sine qua non" a unei minime educatii si inteligente pozitive, autorespect si respectarea celorlalti! Legatura intre rautate si lipsa culturii apare astfel cat se poate de evident! Foarte greu poate fi cineva bun, daca nu poate fi emotionat si miscat de un rasarit sau apus de soare, o carte deosebita, o muzica buna, un gest sau o vorba din suflet, care ajuta si ti-arata ca Viata este totusi, atat de Frumoasa, in ciuda tuturor oprelistilor! - daca stii s-o apreciezi si s-o traiesti, evident!

Si un om simplu si "incult" de la tara poate fi bun, sau chiar foarte bun, dar cand un "intelectual" iti arata cat este, cat poate fi de rau, abia atunci te doare al naibii, ca nu poti sa nu te intrebi, cum de a avut cap sa faca ceva studii, dar in rest?!

Cei culti dar si rai cred ca sunt cei mai de ocolit si compatimit oameni!

http://www.adevarul.ro/......52242.html

Q.E.D.