In primul rand, crestinismul nu este compatibil cu islamismul. E normal ca fiecare sa-si manifeste sau sa-si demonstreze credinta intr-un mod diferit. Crestinismul biblic si islamismul sunt separate de diferente majore. O examinare atenta a celor doua va scoate la iveala incompatibilitatea dintre ele. Mohamed a sustinut ca revelatiile ce i-au fost transmise sunt infailibile, Coranul fiind astfel standardul dupa care trebuie judecate celalalte texte religioase. Totusi, simpul apel la revelatii este lipsit de temei atat timp cat acestea nu se sprijina pe dovezi convingatoare. Dovezile ce sustin inspiratia divina, si intemeierea istorica a Bibliei sunt covarsitoare, in vreme ce marturiile pe care le sprijina pretinsa infailibitate a Coranului sunt neconvingatoare. O alta afirmatie a lui mohamed este ca imaginea biblica a Lui isus e incorecta, doar el detinand adevarata perspectiva prin revelatiile de la Dumnezeu. Musulmanii cred, astfel, in viata lui Isus, doar in forma in care este prezentata de Coran, respingand marturia Noului Testament. Insa Isus cel portretizat in Coran nu este acelasi cu Isus, asa cum apare in Biblie. Intre cele doua marturii, nu pot fi, ambele, adevarate. Invataturile crestinismului si ale islamisnului nu pot fi reconciliate. In privinta lui Isus Hristos, Coranul si Biblia se afla in conflict direct : "Isus hristos, nu a fost decat un apostol al Lui Dumnezeu( Sura 19:92). Mai mult decat atat, Coranul afirma ca isus este doar profetul israelitilor, in vreme ce Mohamed este ultimul ai cel mai mare profet care se adreseza tuturor. Compara aceste afirmatii cu viziunea Biblica asupra Lui Isus: "La inceput era Cuvantul, si Cuvantul era cu Dumnezeu, si Cuvantul era Dumnezeu(Ioan 1:1). "Cine M-a vazut pe Mine, a vazut pe Tatal"(Ioan 14:9). "Tu esti Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu"(Matei 16:16). Vorbind despre moartea Lui Hristos, Coranul afirma " "Ei nu l-au ucis si nici nu l-au crucificat, a parut numai astfel". Noul Testament, pe de alta parte, arata limpede felul in care a murit Isus: "Cand au ajuns; a locul numai "Capatana" L-au rastignit acolo, pe El si pe facatorii de rele: unul la dreapta si altul la stanga (Luca 23:33)." "Isus a strugat cu glas tare: " Tata, in mainile Tale imi incredintez Duhul! Si cand a zis aceste vorbe si-a dat duhul.(Luca 23:46)".
In mod cert, musulmanii isi demonstreaza mai "bine" credinta pentru ca invatatura islamisnului contine ideea mantuirii prin fapte."Cei care vor avea balantele pline, vor fi binecuvantati. Dar cei cu balantele goale isi vor pierde sufletele, si vor ramane pentru totdeauna in iad". Astfel ca, daca acul balantei se inclina spre faptele bune, musulmanul va ajunge in paradis, iar in caz contrar, el va fi izgonit in iad (Sura13:102-104). Biblia propovaduieste o mantuire prin credinta si prin gratie divina, iar nu prin fapte : "Caci prin Har ati fost mantuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu.Nu prin fapte, ca sa nu se laude nimeni (Efeseni 2:8.9)."El ne-a mantuit, nu pentru faptele bune, facute de noi in neprihanire, ci pentru Indurarea Lui...(Tit 3:5). In concluzie, acestea doua (crestinismul si islamismul) nu pot fi comparate, pentru ca ne raportam in mod diferit la cele doua.
Musulmanii sunt chiar intoleranti sunt ceva mai adanciti in obscur decat ortodocsii nostri.
Binenteles ca da. E foarte adevarat ce zici, asta am observat si eu pentru ca ei cand le e de inchinat se inchina, nu face ca noi, ca lasa ca mai tarziu, su nu stiu mai ce. Ei sunt credinciosi in adevaratul sens al cuvantului, si am auzit ca daca atunci cand trebuie sa se inchine sunt pe strada, sau in orice loc ar fi, atunci se inchina, nu se uita in stanga si dreapta ca persoana aia zice una si cealalta asta.
Sunt foarte crediciosi si devotati.respecta Coranul si pe Alla. dar sunt de parere ca pot fi foarte usor influentati de oamenii care dau interpretari personale si conveniente, pasajelor din Al'Kuran.de cate ori ii vad dand ocoale la Kaba cu sutele de mii realizez ca oamenii astia sunt cu adevarat credinciosi.bogati sau saraci, lasa tot si merg in pelerinaj.gasesc Shari'a cam stricta si nu inteleg de ce oamenii astia isi desconsidera femeile atat. iar cand vine vorba de fanatism, chiar ca ma baga -n bezna.
Musulmanii Intradevar Isi demonstreaza mult mai bine credinta. dar cu pretul unor legi care ingradesc ceia ce noi numim libertate. sau egalitate in drepturi.la noi sunt de neconceput, fiindca se presupune ca am progresat.banuiesc, nu poti fi credincios daca nu esti fundamentalist in orice religie.asta in ideia ca religia ta si credinta este temelia vietii tale de, crestin, musulman, budist...etc.fiind temelia vietii tale nu prea poti sa te abati cu nimic de la regulile ei fiindca ai demonstra contrariul.de exemplu in casnicie. femeia are rolul ei barbatul pe al lui. dar ei nu trebuie sa se oropseasca unul pe altul ci trebuie sa traiasca curat crestineste.la noi nu prea se intampla si daca da nu din credinta.la ei se intampla din credinta dar femeile au un statut aparte mai restrictiv, cu imbracamintea, cu prezenta in lume, cu avorturile. cred ca credinta intr-adevar este un jug ca sa nu spun o cruce, pe care trebuie sa-l duca toata lumea dar nu toti sunt capabili.si apoi la musulmani sunt educati de mici In spiritul religiei lor dar, eu daca nu am fost dus de parinti de mic, eu nu ma duc deloc acum si nici pe copii mei nu-i duc eu.In spiritul libertatii de a alege singuri. e bine? e rau? am facut de ajuns trasandu-le niste principii de viata crestinesti dar fara sa ma duc cu ei si sa avem o viata crestina impreuna? asta e o diferenta intre noi si ei. ei se roaga de 5-6 ori pe zi iar noi de cate ori credem dar la biserica doar Duminica.mai rau. doar la sarbatorile mari.sincer ma bucur ca ei sunt credinciosi.ma bucur si pentru noi ca mai e cate oleaca de credinta pe ici pe colo.nadajduiesc sa nu ne judece Dumnezeu dupa firea noastra indiferenta si indaratnica ci dupa mila sa cea mare si dragostea ce o are pentru noi.
Musulmanii si credinta lor...nu st in masura sa caracterizez "religia"lor, insa voi face o mica sinteza. ei sunt niste fanatici care nici ei nu stiu in ce anume cred sau mai bine spus in ce anume sa mai creada.cum naiba poti crede tu, un barba de 20, 25, 30...etc de ani, ca daca vi sa ma omori pe mine si familia mea, te asteapta DUMNEZEU in Rai cu 12 fecioare virgine si rauri de lapte si miere? daca asta e religie inseamna ca eu sunt presedintele chinei.acum sa dau raspunsul direct, fara sa mai ocolesc:nu isi demonstreaza religia, pentru ca ei nu au religie. ei au fanatism si ipocrizie
Iluminous :nu poti sa pui in acelasi cos atatea sute de milioane de oameni.sunt si-n Romania musulmani si am avut privilegiul sa cunosc musulmani romani fie de etnie turca, fie tatara, despre care pot sa vorbesc doar de bine.
In credinta lor musulmanii sunt in multe privinte mai credinciosi decat crestinii insa concurenta care incearca sa o faca Islamul Crestinismului este lipsita de confirmare religioasa atata timp cat prorocul mohammed nu a indeplinit nici una din profetiile legate de locul nasterii, vremea sau poporul din care se tragea. S-a nascut in mod firesc, omenesc nu printr-o minune de aceea nu poate fi implinirea acelei profetii legate de Mantuitorul.
Diferenta semnificativa dintre crestini si musulmani este aceea ca:
Crestinii considera ca rugaciunile ajung direct la Dumnezeu, ca El este pretutindeni si Ii simt mereu prezenta, pe cand musulmanii considera ca nu sunt vrednici ca rugaciunile sa le adreseze direct lui Allah. Se roaga la Muhammad care este trimisul lui Dumnezeu pe pamant, urmand ca acesta sa poarte rugaciunile lor lui Allah.
Musulmanii il considera pe Allah un suveran si ii urmeaza legile de frica maniei sale. Ei indiferent de locul in care sunt la anumite ore trebuie sa se roage pe cand credinciosii, nu trebuie sa se roage in vazul tuturor, de aici exista aceasta confuzie, ca musulmanii isi demonstreaza mai bine credinta.
Draga Anna, crestinismul e chiar foarte compatibil cu islamismul. Citeste ceva mitologie crestina, ceva mitologie islamica si ai sa vezi ca au amandoua o groaza de asemanari. Bashca faptul ca isi au amandoua originile in mitologia egipteana.
Mai dau un exemplu: cum explicati faptul ca, pe teritoriile cucerite de musulmani, crestinii si-au putut pastra credinta, in schimb in teritoriile cucerite de crestini era musai sa devina toti crestini?
Daca ai fi citit raspunsul meu in totalitate, nu doar asa printre randuri ti-ai fi dat seama ca cele doua chiar nu sunt compatibile(arugumente exista destule, dar nu vreau sa plictisesc pe nimeni), desi aparent au ceva asemanari(nesemnificative), dar in esenta sunt definite prin discrepante si nepotriviri majore.
Si musulmanii ca si crestinii sunt monoteisti insa de aici se pare ca, asemanarile sunt mai limitate decat deosebirile. Nu voi inista pe aceasta tema pentru ca nu am o cultura religioasa asa de dezvoltata, asa cum deja ti-au fost date raspunsuri de cei care sunt la acest capitol mai bine informati.
Aparenta demonstrarii credintei la musulmani este insa mai evidenta, asa cum s-a si raspuns deja, ei rugandu-se oriunde (in orice loc se gasesc) si la orele prestabilite de mai marii acestui cult, fara a-si pune problema ca, rugaciunea in sine este o perioada in care incerci sa te reculegi, sa te impaci cu tine insuti si sa ceri Proniei Ceresti iertare pentru pacatele tale.
Faptul ca dintre musulmani s-au nascut fundamentalistii, care considera ca toti ceilalti le sunt dusmani si trebuie sa-i execute, cred ca spune un important lucru, acela al orbirii de care dau unii dovada in credinta lor si cat de mult pot ei sa fie "dusi cu zaharelul" de cei ce au interese materiale sau de alta natura atunci cand hotarasc atentate ori alte orori. Aceasta nu se mai cheama credinta este fanatism si este extrem de periculos, pentru ceilalti pamanteni.
Un alt lucru care mi se pare inuman este modul in care acestia isi trateaza jumatate din populatia lor, femeile, pe care le tin ca pe niste vite de povara si de "prasila", lucru care ma face sa ma gandesc ca au ramas mult in urma epocii pe care o traim cu totii acum.
Cred ca ai inteles punctul meu de vedere si nu vreau sa te "adorm" din cauza ca am scris prea mult, trage tu concluziile mai departe.
Cunosc o multime de musulmani, de unde sa incep : 1, nu isi respecta femeile, 2. beau alcool( in religia lor este interzis), 3. se drogheaza( majoritatera sunt treficanti si consumatori). 4. te omara pe la spate( intotdeauna cand le dai spatele iti infig un cutit sau un glont). 5. nu se spala cu sapun si nici nu se dau cu desodorant(religia le interzice) chestia este ca toti tin Ramadanul dar celelealte legi pamantesi nu le indeplinesc.asa se intampla si cu crestinii, tin postul de paste dar celelelte pacate le fac si asa cred ca Dumnezeu ii iarta. asata este credinta?
O fi asa cum zici tu, dar ei au niste pedepse crunte pentru cei care incalca poruncile, ceva ce la noi ortodocsii, de exemplu, nu exista. Dumnezeu, daca exista, e unul singur. Porunca lui, una din ele este sa nu ucizi, sa nu-ti ranesti aproaple. Dar ei au niste pedepse, aveau, de fapt, azi cred ca nu se mai practica, ca taierea unei maini pentru hoti.Asta e legenda sau adevar? Sau biciuirea si umilirea femeilor care ar fi infidele... Mie mi se pare o religie fanatica...