Este un cerc vicios. Parintii dau vina pe profesori, profesorii pe elevi si parinti, iar elevii fie dau vina pe profesori, fie pur si simplu nu ii intereseaza.
Profesorii, oricat de pasionati ar fi de meseria lor (cei care sunt cu adevarat) nu sunt motivati nici financiar (salariile sunt cum sunt), nici profesional, dat fiind dezinteresul manifestat de mare parte din elevi.
Parintii au suficiente probleme, se intorc obositi, fie dupa o zi de munca, fie dupa inca o zi de cautat un loc de munca si de obicei nu mai au energia sa urmareasca modul cum copiii lor se pregatesc pentru viitorul lor.
La urma urmei, care viitor? Sunt atatia care au o diploma universitara (uneori doua sau trei) in sertar si sunt someri sau lucreaza ca muncitori necalificati.
Elevii sunt si ei de invinovatit, nimic de spus, dar sa recunoastem ca ei sunt cum sunt pentru ca asa au fost educati (mai bine spus, pentru ca nu au fost educati).
E simplu sa tragi concluzii, ca e paralizat sistemul de invatamant sau ca parintii nu isi indeplinesc rolul ce le revine in educatia copiilor lor sau ca elevii nu isi dau interesul. Vina este impartita, cum ti-a mai spus si cineva(9595).
Asta ca imagine generala, pentru ca mai exista si profesori care isi fac meseria dincolo de lipsa motivarii financiare si a lipsei feedback-ului din partea elevilor, mai sunt parinti care se intereseaza cu adevarat de educatia copiilor lor, mai sunt elevi care chiar isi dau interesul in ceea ce priveste scoala.
Inca mai sunt. Cat timp? Asta ramane de vazut.
Încă nu s-a dat în totalitate bacalaureatul pe bune.
Însă, este pentru prima oară după mulţi ani când procentul de promovabilitate este cât de cât realist.
Să înţelegem o dată pentru totdeauna că nu suntem Finlanda. La cât de mulţi agramaţi şi dobitoci există, e pur şi simplu nerealist să crezi că 65-70% (cum a fost anul trecut, de pildă) este un procent realist de promovare a bacalaureatului.
În plus, să fim serioşi: Bacul de anul ăsta n-a fost greu. A fost chiar mai uşor decât atunci când am dat eu!
Ei da, nivelul e acelasi, bacul e insa acum foarte cinstit de cand cu camerele video. Pacalesti un ochi, doi, dar camera video n-o mai pacalesti. Si e un lucru bun. Era si cazul ca facultatile sa nu mai se dezmateze non stop (culmea, cu mai multe locuri disponibile decat absolventi) sau ca toti retardatii care abia leaga doua vorbe sa ia peste 7-8 la bacalaureat.
Daca scoala din Romania ar fi pe bune, majoritatea dintre cei care au dat BAC-ul nu trebuia sa o faca. Cum sa intri in BAC si sa ai note de 1 sau sa existe licee cu promovabilitate de 0%? Cat despre vinovati?! Atat elevii, cat si profesorii care trec elevii fara sa invete, parintii care nu au o niciun fel de relatii cu scoala, asta poate mai mult din cauza situatiei precare financiare, a grijei zilei de maine.
PS: Sa nu uitam ca o mare parte din candidati sunt de la seral sau care vin de la scoli de arte si meserii care scad procentul promovabilitatii, dar, in orice caz nivelul elevilor, cel putin din scolile cu profil tehnic este foarte scazut.
Câtă nesimţireee băă nene!
Deci Funeriu e Ministerul Învăţământului, el insinuează că sistemul e praf dar el e în fruntea sistemului.
Ceea mai mare parte din vină e a lui, apoi a celui care l-a pus în funcţie (boc) apoi a celui care l-a pus în funcţie pe boc, băşescu.
Programa în mare parte (99%) e super tâmpită.
@cineva9595 E adevărat, majoritatea roboţi, dar cum să-ţi dai interesul când ţi se scade 25% din salariu, salariu fiind oricum de cacao.
ps: Simt o ură în mine faţă de "oamenii" ăştia, huh!
Sa fim sinceri:doar in primele 3 colegii din orice judet se invata pe rupte pentru bac. ceilalti nici nu stiu cum arata o varianta de bac pana nu le e pusa in fata la proba.nu le pasa, pentru ca parintii le spun:"si daca termini scoala si daca iei bacu sau nu eu tot iti dau bani pentru orice iti doresti". normal ca, copilu de 18 ani nici nu se mai sinchiseste sa invete cand oricum are viitoru asigurat.in viata trebuie sa muncesti ca sa primesti ceva. daca am primi totul de-a gata nici nu am mai respira.de ce sa ne obosim daca oricum am trai? logic ca nu au luat.sunt superficiali.toti.
Ma tem ca nu mai merge cu; nu invat ca am nota.si mai invat peste 2 saptamani 2-3 lectii ca ma asculta iar.cam asa se poarta la liceu, si toti spera la noroc sa le cada ceva ce stiu adica sa fie pa subiect.sa fim seriosi. porcul nu se ingrasa in ziua de craciun. daca nu se invata nu merge.si a invata inseamna sa tocesti fiecare tema in parte, nu sa mai cheltuie parintii inca un rand de bani, pe meditatii.asta e prostie curata.
Ma tem ca putorile noastre nu mai invata de muuuult,si nu din cauza sistemului,sau ca nu au profii salariile marite sau ca e funeriu ministru. spun asta fiindca cunosc copii,care nu avut parte de meditatii,culegeri,sau alt ajutor decat propria lor munca nici macar parintii sau rudele nu i-au ajutat,si sant bine mersi,in capitala cu doua facultati terminate, cu loc de munca din timpul facultatii..pe mine nu ma doare nici in paispe, daramite sufletul.cine e prost sa moara.cine munceste,pe branci,sau cu capul, fistecare cum se invredniceste, e laudabil. tapul ispasitor e maria sa lenesul si asta o stiu eu si o stie toata lumea.ce sa mai frecam capra in gura degeaba. funeriu nu e ministru de cand trebuiau ei sa citesca si sa invete din clasa a 5-a si nici salariile profilor nu au fost taiate de atunci.
Ok...fiindca exista cativa profesori care nu au nici-o tangenta cu meseria asta toata lumea generalizeaza si da vina pe profesori, dar hai sa fim seriosi si sa ne gandim putin, daca un copil vrea sa invete neaparat poate invata si fara profesor ca doar de asta exista
carti (sa zicem ca nu isi permite sau nu vrea meditatii) asa ca marea vina este a elevilor si a parintilor.
E si vina Ministerului, dar profesorii si elevii au cea mai mare vina, dupa parerea mea. Profesorii nu-si dau interesul; elevii se apuca de invatat cu 1 luna inainte; Si foarte multi s-au bazat ca vor putea copia. Nu putem scoate un vinovat clar; vina e impartita in mai multe parti.
Ca prea multe asa zise reforme & reformari, in invatamant nu au facut decat rau sistemului de invatamant.
anonim_4396 întreabă: