Pe mine nu mă miră pentru că nici nu mă apuc să cercetez tot ce s-a scris. De ce să îmi încarc mintea cu toate drăcoveniile. Divinul Platon? De unde și până unde divin? A fost și el un păcătos (poate chiar pervers?) ca și păcătosulBogdan și ca și oricare altul. Presupun că nu e bine să ne încărcăm mintea cu tot balastul care se scrie. E important să fim selectivi.
Interesant! Ție ce-ți place să citești, ce anume selectezi din marea asta de mari scriitori și opere? Ai citit filosofie până acum?
Expresia "divinul Platon" n-a fost pusă la întâmplare, și nici nu e a mea. Am întâlnit-o la Proclu, "ho theíos Platon". În greacă există două adjective care s-ar traduce la noi "divin" sau "dumnezeiesc": theíos și díos. Díos ar însemna mai degrabă iscusit sau descurcăreț, ager la minte, și-l întâlnim adesea la Homer: "dumnezeiescul Ulise" (în traducerea Murnu). Această semnificație se leagă de concepție grecilor de dinainte de Platon despre virtute, dar n-are rost să intrăm în asta acum.
Theíos, pe de-altă parte, este folosit aici cu sensul de "inspirat de divinitate".
Fiindcă tot am adus Biblia în discuție în ultimul timp...Ca să rezum în cuvinte simple, aș zice că sunt de acord cu ce a spus Pavel celor din Philippe, la vs 4:4.
Apropo, aș fi vrut să-ți știu părerea cu privire la întrebarea mea din 19 martie. Dar și la cea de astăzi.
"Numai pe mine mă miră asemănările izbitoare între doctrinele divinului Platon și Advaita Vedanta"
cinstit vorbind și eu sunt in aceeași situație, chiar accentuată aș spune
Pai normal, pe vremuri oamenii intelepti stiau pe unde sa umble ca sa ia lumina pentru ai lor. S-a dus si el in Egipt, ca acolo era unul din izvoare, a invatat si a dat mai departe ce se poate da.
Vedele cine stie cine le-o fi facut si de unde le-o fi luat, probabil din izvoare asemanatoare.
godless1859 întreabă: