| sabin89 a întrebat:

Numarul (0, 9) ridicat la puterea a 2-a da un numar mai mic (0, 81 este mai mic decat 0, 9). Ridicat la puterea a 3-a da un numar si mai mic (0, 729 este mai mic si decat 0, 9, si decat 0, 81) samd. Cu cat puterea creste, cu atat numarul scade. Spre sfarsitul sec. al 16-lea, un matematician scotian pe nume John Napier s-a apucat sa faca ceva de genul acesta cu numarul 0, 9999999, adica 0 urmat de sapte de 9. Deci, prima data a calculat acest numar 0, 9999999 la puterea a 2-a. Ne existand calculator pe vremea aceea, nu a fost chiar usor de calculat. Va dati seama cate zecimale au urmat dupa virgula. Numarul obtinut a fost, evident, mai mic decat cel initial. Napier nu s-a oprit insa aici, ci a calculat acest numar si la puterea a 3-a; mai greu, mai complicat. Dand dovada de o vointa de fier, a facut calculul si pentru puterea a 4-a, si pentru a 5-a si a continuat asa pana la puterea 100. O munca de ocnas. Ultimul rezultat obtinut (pentru puterea 100) a fost 0, 99999, deci nu foarte diferit de cel initial (avand doar cinci de 9 in loc de sapte de 9). Aceste calcule i-au luat lui Napier mai bine de zece ani. In treacat fie spus, numarul 0, 9999999 se mai poate scrie si 1 - 0, 0000001 sau 1 - 1/10^7, sau 1 - 10^(-7).
Ce credeti ca l-a determinat pe Napier sa se angajeze la o asemenea munca, sa iroseasca atatia ani din viata pentru niste calcule aparent fara rost? A fost vorba pur si simplu de un hobby? Sau a intuit el ceva (a lucrat inteligent in vederea unui scop)?

Răspuns Câştigător
| BiDiCaMiHeElA a răspuns:

Napier era un matematician cunoscut, foarte perspicace.Pentru el nu a contat ca a irosit 10 ani din viata deoarece a facut ceea ce i-a placut! Intr-o alta ordine de idei, nu prea il inteleg deoarece si mie imi place foarte mult matematica (algebra in special) dar nu as sta 10 ani sa fac un calcul. Dar, oricum, nu cred ca a facut asta degeaba pentru ca in primul rand si-a autoimbogatit cunostintele si in al doilea rand cred ca a fost si rasplatit pentru asa. In zilele noastre, cine te-ar slavi ca ai facut un calcul (care mie mi se pare destul de greu)? Atunci era altceva...

| sabin89 explică (pentru BiDiCaMiHeElA):

"Dar, oricum, nu cred ca a facut asta degeaba pentru ca in primul rand si-a autoimbogatit cunostintele si in al doilea rand cred ca a fost si rasplatit pentru asta" - In primul rand, te felicit pentru ca indragesti matematica - si algebra in special. Cand o sa ajungi sa cunosti matematici superioare (calculus in engleza), care in esenta se ocupa cu derivata si integrala, vei fi probabil fascinata de perspectivele pe care le ofera. Ele au facut posibila construirea podurilor peste rauri (largi de km.), calatoria spre luna si multe altele. In ce priveste ce ai scris mai sus, poate ar trebui sa aprofundezi putin. Ce cunostinte sa isi fi imbogatit el facand doar niste ridicari la putere, niste inmultiri de fapt cu multi de 9? Si de ce l-ar fi rasplatit aia pentru ca a inmultit numarul 0, 9999999 cu el insusi de o suta de ori?

19 răspunsuri:
| Skylar a răspuns:

Chestia asta nu cumva a dat nastere limitelor? Ca daca e asa atunci chiar a meritat munca.

| Inferno a răspuns:

Probabil curiozitatea, dorinta de a gasi tipare neasteptate.

| Kaℓi a răspuns:

Din cate imi amintesc eu Napier e cel care a descoperit logaritmii, si cu siguranta munca lui cu calculele astea a fost parte din proiect happy
Si pe vremea aia era mult mai dificil sa demonstrezi ceva, fara sa pui mana sa muncesti/calculezi... astazi, e suficient sa cauti (intr-o biblioteca, pe internet, sau sa intrebi pe cineva). Toate aceste informatii la care noi avem acces le datoram Napierilor si Gaussilor si altora care au avut rabdare sa calculeze si sa cerceteze.

| sabin89 explică (pentru Kaℓi):

"cu siguranta munca lui cu calculele astea a fost parte din proiect" - Bine zici tu ceva aici. Ai cumva idee care a fost pasul urmator in acest proiect?

| Kaℓi a răspuns (pentru sabin89):

happy
Doar o idee foarte vaga, dar am senzatia ca tu stii exact despre ce e vorba si ma testezi big grin e inutil, am terminat de ceva vreme scoala si matematica nu m-a pasionat prea tare... din ce imi amintesc, logaritmii au legatura cu ridicarea la putere si sunt o solutie pentru simplificarea unor calcule care implica numere cu multe zecimale si ridicari la puteri.
As putea intreba pe Google, dar n-ar fi cinstit big grin oricum, chiar daca n-am raspuns "punctual" la intrebarea ta, sper ca ai inteles ce am vrut sa zic...
Pasul urmator o fi fost intocmirea tabelelor de logaritmi. Zic si eu! happy

| sabin89 explică (pentru Kaℓi):

Te mai las pana maine, sa ai timp sa-l intrebi pe sefu'happy

| Kaℓi a răspuns (pentru sabin89):

Imi pare rau daca am dezamagit!

| sabin89 explică (pentru Kaℓi):

Nu ai dezamagit deloc. Tu te-ai apropiat cel mai mult, pentru ca, intr-adevar, are legatura cu logaritmii. Numai ca pasul urmator nu a fost intocmirea tabelelor. Nu avea cum. Cum se putea trece de la acel rezultat - 0, 99999 - la intocmirea unor tabele logaritmice? Mai erau niste pasi intermediari. Dar, daca te uiti la celelalte raspunsuri, e clar ca tu esti cel mai aproape de adevar. Si nu ma deranjeaza deloc daca tu sau altii cauta pe google; oricum, sunt sanse mici sa inteleaga ceva de acolo. (sunt sigur ca ai zambit la gluma cu sefu')

| Mădă0611 a răspuns:

Copii de bani gata, plus ca daca nu ma insel, pe atunci toti voiau sa descopere/"inventeze" ceva ca sa ajuna cunoscuti, sau pur si simplu nu mai avea frunze de taiat la caini. laughing

| sublime89 a răspuns:

Asa e cand esti foarte pasionat de ceva.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

A vazut potential big grin
Si Oleaca Sinucigas

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| Coco_Mikutza_1988 a răspuns:

Pentru ce a facut el a luat bani nu crede ca a facut de geaba atata munca happy