| sabin89 a întrebat:

O anecdotă despre Euclid spune că un elev de-al său l-a întrebat odată: "Cu ce folos mă aleg dacă voi învăța toate aceste lucruri?" La care Euclid și-a chemat sclavul și i-a spus: "Dă-i omului ăsta un obol (veche monedă grecească), căci el vrea să tragă foloase din cele învățate".
Ce interpretare ați da acestei anecdote? Ar fi nedemn pentru un matematician să se preocupe de foloasele practice care ar rezulta din cunoștințele dobândite în domeniul matematicii?

Răspuns Câştigător
| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

Nu m-am prins exact la ce se referă, dar când am citit textul în engleză mi-a fost clar.
Euclid vrea să zică că omul trebuie să învețe doar de dragul de a învăța, nu pentru recompense materiale. Elevul acela de care zici tu tocmai a învățat prima teorie a lui Euclid și-l întreabă pe matematician la ce-i folosea. Iar Euclid, prin gestul său, voia să arate că nu trebuie să-i folosească neapărat la ceva.
Este o mentalitate care nu prea rezonează cu mare parte din populația modernă, care se plânge că nu-i ajută ce învață la școală în viața reală și, deci, ar fi mai bine să învățăm să spargem butuci și să conducem tiruri în loc să să ne umplem memoria cu "chestii inutile", cum ar fi matematica sau istoria. Mentalitatea asta, din păcate, este foarte răspândită.

| sabin89 explică (pentru Niciunnumedeutilizator):

Trimite-mi și mie, te rog, un link în care ai găsit anecdota asta în engleză.

7 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

Mai era un concurs legat de asta "Știi... și ce dacă știi?"

| relian a răspuns:

Eu din cate vaz, Euclid asta parea cam, sarac cu duhu laughing unde pui ca raspunsul lui e de 2 lei si 15 bani romanesti laughing Nu stiu ce li se par la uni oamenii anticii greci asa de wow, pana si aia care se dadeau mamri loviti de cunoastere, filosofie, matematica, viata, aveau scalavi.
Adica te consideri atit de invatat dar tu ai sclavi, ne lesi cu rahatu ala al lor.
Se dadeau mari democrati si cand colo ei sclavageau lumea laughing ori doara invatatu pe altii ce sa faca, ei fiind incapabili sa puna in practica ce gindeau

| sabin89 explică (pentru relian):

Cu sclavul și sclavia așa e, ai dreptate. Omenirea nu mai e demult de acord cu această practică.

| StoicAnalysis a răspuns:

Nu. De ce sa fie nedemn? Orice om care are cunostinte specializate in ceva, are dreptul la o forma de recompensa. Nu iti petreci timpul invatand ceva, doar pentru ca-ti place. Plus ca e posibil sa ai si tu nevoie de cineva cu specialitate in ceva ce ai avea nevoie. Daca ar fi nedemn sa primesti foloasele muncii tale, nimeni nu le-ar mai face si nu am mai evolua. Fiecare avem nevoie de anumite cunostinte pe care le gasim la cineva ce le cunoaste, precum si ceilalti vor avea poate nevoie de cunostiintele noastre.

| sabin89 explică (pentru StoicAnalysis):

Poate vrea să spună că în tainele matematicii nu poate pătrunde oricine, ci doar aceia care iubesc în mod dezinteresat știința. Ei pot avea în vedere și aplicațiile practice, dar ceea ce primează este dragostea pentru știință. (am zis "poate").