In mod normal ratiunea nu ar trebui sa fie lipsita de cele mentionate de tine. A fi doar rational, doar drept si lipsit de dragoste, este o extrema. Iar o astfel de persoana nu se mai numeste "rationala", ci "irationala".
Caci daca ar fi sa mergem doar dupa dreptate, atunci toti oamenii ar trebui sa fie inchisi si niciunul sa nu se bucure de libertate.
Rational inseamna sa fii si drept si iubitor in acelasi timp.
Nu stiu daca ma insel, dar tot timpul am considerat ca tin de parti diferite ale creierului. Rationamentul cred ca vine din partea noastra logica, constienta, si se leaga de abilitatea noastra de a analiza situatii din diferite puncte de vedere, sa luam in considerare rezultatele posibile, si in final sa facem o decizie care are o probabilitate mai mare de succes, sau care poate e corecta din punct de vedere moral. Iar sentimentele sunt... programate in subconstient, mai greu de controlat, dobandite probabil dupa multi ani de evolutie. Suntem, totusi fiinte sociale cu scop de supravietuire si cred ca emotiile vin instinctiv. Ca probabil au fost ele rasucite si alterate de societatea contemporana e partea a doua, dar probabil asta tine si de evolutia personala.
In concluzie, sunt de parere ca putem fi ambele in acelasi timp, logici, rationali, dar si afectivi si sensibili.
Fiinta Irationala este capabila sa discearna cine are nevoie/merita sentimente, empatie, iubire, sprijin de orice fel? Pe front ranitii adusi la spitalul de campanie au sanse mai mici sau mai mari. Un doctor ingrijeste juma de zi consumand groaza de materiale pe un ranit grav de mai mare jalea care in final va muri si ii ignora pe ceilalti. Alt doctor il neglijeaza pe ala care e in stare f grava, foloseste resursele pe alti 10 care au rani mai usoare folosind resursele cu folos si ii salveaza. Amandoi sunt oameni rationali si medici buni. Care e mai empatic?
Asa ar trebui sa fie o fiinta rationala, din pacate ai descris un psihopat.
Fu*k, cred ca sunt psihopat
Cum să fie lipsită de sentimente sau iubire o ființă rațională, când insăși o persoană rațională dispune de calitățile astea? Probabil ai vrut să spui irațională...