| TristanTzara a întrebat:

O mică problemă logică pentru pasionați:

Trebuie să ridicați un ambasador străin de la aeroport, ambasadorul străin e extrem de onest și spune mereu adevărul, dar e însoțit de geamănul său malefic care minte întodeauna. Problema e că nu îi poți diferenția pe cei doi și nici nu cunoști limba lor (ei înțeleg limba ta dar nu o pot vorbi), doar că cuvintele pentru da și nu sunt zo și po dar nu și care e care. Înainte de al ridica pe ambasador, ai timp doar să le pui o întrebare fiecăruia din cei doi gemeni. Ce faci? Nu poți să-i iei pe amândoi cu tine.

Răspuns Câştigător
| Dorotheea21 a răspuns:

Aleg invers fata de cel indicat.
Daca nimeresc sa ii pun intrebarea chiar ambasadorului, stiind ca fratele sau minte, l'ar arata pe el. Si invers, daca ii pun intrebarea mincinosului, s'ar arata pe sine.

26 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Îi întrebi pe fiecare: Este frate-tău ambasadorul?

| TristanTzara explică (pentru sabin89):

Și o să-ți răspundă fiecare același lucru (nu); după asta ai aflat ce însemnă fiecare cuvânt, dar ți-ai irosit cele două întrebări și tot nu știi cine e ambasadorul.

| sabin89 a răspuns:

E bună. Un pic greoaie.

Da, poate laughing

Deși cred că se poate rezolva și în alte moduri fără a folosi ideea cu "dacă te-aș întreba..." dar totuși folosind strategia că prin prima întrebare deduci cuvintele iar cu a doua afli cine e ambasadorul. Spre exemplu dacă întrebi așa cum ai spus "este fratele tău ambasadorul?" răspunsul va fi nu (ambasadorul ar spune adevărul iar fratele ar minții) de aici deduci cuvintele. Iar apoi întrebi cum zice JulyDreams "Suntem într-un aeroport?" întrebare la care dacă primești răspunsul da, al doilea e ambasadorul, dacă nu e primul.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Îi iei pa poliția aeroprtului și le aplici constituția până spun tot.

| TristanTzara explică (pentru sadrian46):

Conform problemei nu prea e timp de așa ceva. Doar două întrebări, una la fiecare, doar de asta e timp.

| sadrian46 a răspuns (pentru TristanTzara):

Aștept rezultatul.
Acum mă ocup să rezolv probleme ilogice.

| Dorotheea21 a răspuns:

As putea sa il intreb pe oricare dintre ei:
Daca il intreb pe celalalt care este ambasadorul, pe cine mi'ar arata?

| TristanTzara explică (pentru Dorotheea21):

Bine aici ar fi o problemă fiindcă poate ți-ar răspunde doar în cuvinte și n-ai înțelege ce spun. Dar dacă ai spune "Arată-mi pe cine mi-ar arăta fratele tău, dacă-i cer să-mi arate cine e ambasadorul!". Care ce-i drept nu e cum am rezolvat problema, dar se acceptă, cu o condiție: te rog dezvoltă, ce se întâmplă mai departe? Ce fac gemenii, și după cum îți dai seama care e ambasadorul?

| Dorotheea21 a răspuns (pentru TristanTzara):

Aleg invers fata de cel indicat.
Daca nimeresc sa ii pun intrebarea chiar ambasadorului, stiind ca fratele sau minte, l'ar arata pe el. Si invers, daca ii pun intrebarea mincinosului, s'ar arata pe sine.

| DonEduardo a răspuns:

M-am gandit la ea, dar nu am nicio idee. Imi poti spune, te rog cum se face? Sunt tare curios.

| TristanTzara explică (pentru DonEduardo):

Sigur deși mai întâi să îi lăsăm și pe alții să încerce. O să postez răspunsul dacă nu-l găsește nimeni.

| DonEduardo a răspuns:

Am nevoie de un detaliu. Ceea ce trebuie sa faci tu este ceva de moment sau ai voie sa planifici de dinainte?

Ai voie să planifici dinainte dar nu ai timp decât să pui o întrebare fiecăruia (practic două, una pentru fiecare).

| DonEduardo a răspuns (pentru TristanTzara):

Te documentezi ce mancare ii place ambasadorului, te duci la ei, ii oferi fiecaruia mancarea si care o ia ala e.

În cazul ăsta o să presupunem că și geamănului îi plac același lucruri și că dacă o să le oferi ceva o să aibă ambii aceași reacție. Deci problema nu poate fi rezolvată decât folosind întrebări.

| TristanTzara explică:

Soluția mea:

Șmecheria e că dacă-l întrebi pe geamănul mincinos întrebarea X, el va minți, dar dacă-l întrebi "ce ai răspunde dacă de-aș întreba X?" El ar spune răspunsul corect la X. Spre exemplu dacă răspunsul la X e da, dacă-l întrebi X el va spune nu, însă dacă-l întrebi "ce ai răspunde dacă de-aș întreba X?" El va minți și va spune că ar spune da. Iar ambasadorul ar oferi același răspuns că geamănul său la această întrebare.

Prima dată îl întrebă pe primul "ce ai răspunde dacă te-aș întreba?" iar ori pe cine am întreba, răspunsul va fi da. De aici deducem care este cuvântul pentru da în limba ambasadorului. Apoi îl întrebăm pe celălalt "ce ai răspunde dacă te-aș întreba?" la care el ne va răspunde da dacă e și nu dacă nu e (în limba lui, dar asta nu e o problemă pentru că am dedus de la primul răspuns care e cuvântul pentru da și care pentru nu).

| sabin89 a răspuns (pentru TristanTzara):

" "ce ai răspunde dacă de-aș întreba X?""
Ceva nu prea e clar aici.

X e o întrebare. Spre exemplu "mă minți?".

Ce ai răspunde dacă de-aș întreba "mă minți?"? Sau ce ai răspunde dacă te-aș întreba dacă cumva mă minți?

| sabin89 a răspuns (pentru TristanTzara):

Aha. Mă derutase de-aş în loc de te-aş.

| JulyDreams a răspuns (pentru TristanTzara):

Nu prea am inteles solutia ta. Tu spui sa adresezi o intrebare la care amandoi pot raspunde doar intr-un fel?
Daca intrebi "ce-ai raspunde daca te-as intreba daca ma minti?" pe oricare ai intreba, va raspunde cu nu. Afli in felul asta cuvantul pentru nu si da.
Dar mai departe ce il intrebi pe al doilea? N-ai de unde sa stii daca va minti sau nu la raspuns. Inca nu ii poti diferentia.

| JulyDreams a răspuns (pentru JulyDreams):

Gata m-am prins big grin
A doua intrebare trebuie sa fie cu raspuns evident. De exemplu "Suntem pe un aeroport?" Daca raspunsul e da, ti-a raspuns ambasadorul, daca e nu, ti-a raspuns geamanul.

| TristanTzara explică (pentru JulyDreams):

Da, se poate rezolva în diverse moduri. Deși o strategie care se folosește adesea e din prima întrebare deduci cuvintele pentru da și nu iar din a doua deduci identitate ambasadorului.

| G777 a răspuns:

Ii intrebi daca sunt gemeni, daca cel malefic minte mereu si celalalt spune adevarul raspunsurile vor fi diferite.

| TristanTzara explică (pentru G777):

Da, și unu o să-ți zică zo și celalt po. Cum îți dai seama din asta care e care?

| DonEduardo a răspuns (pentru G777):

Si oricum chiar daca ai sti ce inseamna zo si po tot nu ai sti, pentru ca nu stii care minte.

| JulyDreams a răspuns:

M-am gandit o vreme la ea, dar ma doare mintea laughing
Am incercat intrebari de genul: "Spui mereu adevarul?", "Zo este da?" dar nu ajuta sa-i diferentiez.