anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

O problemă cu care ne confruntăm în viaţă o putem aborda în unul din două moduri: o soluţie bazată pe principii sau o soluţie bazată pe consecinţe. Pe care din aceste două l-aţi alege? De exemplu, o femeie ar putea evita să pună capăt mariajului pentru că divorţul ar intra în conflict cu un anumit principiu. O alta, însă, ar putea căuta divorţul din cauza durerii emoţionale pe care a suferit-o în mariajul ei şi în speranţa că ar putea fi fericită singură sau alături de un alt partener. Prima femeie ar urma regulile deontologice în rezolvarea problemei, adică de a-şi baza decizia pe principii sau pe simţul datoriei (viziunea lui Kant). Cea de a doua, bazându-şi decizia pe consecinţe, ar urma calea teleologică - pziţia lui Bentham, care caută binele în termeni de fericire.
Cine foloseşte etica teleologică trebuie să se întrebe dacă toate acţiunile ar trebui măsurate prin consecinţe sau dacă nu cumva există unele acţiuni, cum ar fi ţinerea promisiunii, care ar trebui decise pe bază de principii. Pe de altă parte, cel cu deontologia trebuie să se întrebe dacă regulile lui sunt adecvate la toate situaţiile. Deci...

4 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

Arta e să imbini principiile (sănătoase) cu consecințe dezirabile

| JOHNtheADVISOR a răspuns:

Mintea umană este precum spațiul cosmic.Nici o teorie, nici un studiu al vreunui specialist, nu va putea să se potrivească tuturor.Fiecare individ e unic. Există oameni care își duc viața respectând și ghidându-se după credința fiecăruia, după legile țării respective.Cei care sunt mai creduli, mai naivi, cei bolnavi mintal sunt conduși de ceilalți.Și mai sunt oameni care trăiesc după propriile reguli și după bunul plac și anume răufăcătorii.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Sau o soluție bazata pe cauza. Ce spui tu acolo nu duce la soluționarea problemei.

| CostinAlamariu a răspuns:

Din perspectiva mea cei care urmeaza calea teleologica vor avea o provocare dificila in a reconcilia logic toate decizile lor. Mai pe românește o sa fie oameni cu 2 fete pentru care doar proprile interese egoiste vor conta.

Pe de alta parte cel care urmeaza o cale deontologica isi poate calibra viata daca isi intelege propria pozitie filozofica mai bine.
Sa zicem ca eu am niste principii. Bun. E de datoria mea sa stiu ce presupun aceste principii, din ce sunt alcatuite, care e morfologia lor, care e structura lor samd.
Nu poti avea niste principii si atat. Fara sa te intrebi de unde au venit si unde pleaca. Asta ar insemna sa fii ad-hoc.