| Inferno a întrebat:

O problema de logica postata pe Brilliant.org suna in felul urmator:

Pentru o crima exista trei suspecti:
Se cunoaste cu certitudine ca unul din cei trei este adevaratul criminal.
La interogatoriu fiecare declara:
Suspectul nr. 1: Eu sunt criminalul.
Suspectul nr. 2: Nu eu sunt criminalul.
Suspectul nr. 3: Suspectul nr. 1 nu este criminalul.

Se mai stie ca, din cei trei, doar unul singur a spus adevarul.

Care este adevaratul criminal si de ce?

Răspuns Câştigător
| Holiday a răspuns:

Suspectul 2. Daca el ar spune adevarul, cel putin inca unul mai spune adevarul. Deci obligatoriu, pentru a fi in cerinte, 2 minte.

19 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Cred că răspunsul lui Holiday e bun.

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Suspectul numarul 2 este criminalul. big grin

De ce? Pai ai zis ca unul singur ai spus adevarul, ceea ce inseamna ca ceilalti nu, ceea ce inseamna ca ceilalti mint.
Daca luam frumos fiecare caz si admitem ca primul minte, inseamna ca el nu este criminal; al doilea minte inseamna ca el este criminal; al treilea spune adevarul, inseamna ca primul nu este criminal. Si asta este. Orice alta combinatie ar fi ilogica pentru ca se suprapun variantele. Deci singura varianta posibila este ca persoana a treia sa spuna adevarul si criminalul este numarul 2. ^_^

| SG1995 a răspuns:

Dintre cei 3 doar unul poate spune adevarul, deci doi din ei minte.
Daca numarul 1 minte atunci numarul 3 spune adevarul, deci reiese ca numarul doi e criminalul.
Daca numarul spune adevarul inseamna ca numarul 1 si numarul 3 mint, ceea ce e imposibil din moment ce afirmatiile celor doi sunt contradictorii si doar unul spune adevarul.
Daca numarul 2 minte in schimb, inseamna ca si numarul 1 minte, caz in care numarul 3 din nou spune adevarul.
Daca numarul 3 minte, inseamna ca numarul 1 spune adevarul, dar avand in vedere ca afirmatiile lui 1 si 2 nu pot fi adevarat simultan inseamna ca afirmatia lui 3 este adevarata, ceea ce inseamna ca numarul 1 a mintit si nu e criminalul, iar numarul 2 de asemenea a mintit, prin urmare el e criminalul.
Deci raspunsul final:
3 spune adevarul, deci 1 si 2 mint, deci 2 e criminalul.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Suspectul nr 3. Daca nu ar fi el vinovatul nu ar ști ca primul suspect nu este vinovatul.

| Balalau95 a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Lol, NU
conform definitiei, NUMAI unul spune adevarul, daca e suspectul 3 atunci el si suspectul 2 au spus adevarul

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In lipsa de dovezi. e foarte complicat pentru mintea mea. Sa fie oarea primul? el e singurul care a admis.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Al doilea suspect e criminalul.
Pur și simplu, daca 3 spune adevărul și ceilalți doi mint, asta reiese. Exista doar 3 variante, deci...

| Osneros a răspuns:

Suspectul 3. Mă așteptam la ceva mai greu de la tine laughing

| Inferno explică (pentru Osneros):

Daca suspectul 3 este criminalul atunci inseamna ca spune si adevarul atunci cand afirma ca: "Suspectul nr. 1 nu este criminalul."

Ceea ce inseamna ca ceilalti doi suspecti, suspectul 1 si sustpectul 2, mint: deoarece stim ca numai o singura persoana a spus adevarul, iar acea persoana este suspectul 3.

Cum suspectul 2 minte si cum acesta afirma: "Nu eu sunt criminalul." rezulta ca si aceta trebuie sa fie un criminal.
Iar noi stim, din premisa intrebarii, ca exista un singur criminal, nu doi.

Mai pe scrut, daca suspectul 3 este criminalul atunci putem concluziona logic ca si suspectul 2 ar trebui sa fie un criminal. Ceea ce este imposibil.

| Osneros a răspuns (pentru Inferno):

My bad, am ratat acel NU din afirmația suspectului 3. Ai dreptate acum că-l văd, suspectul 2 e criminalul

| Balalau95 a răspuns:

NU e nici o logica, in realitatea reala, piulitia o sa il aresteze si condamne pe suspectul nr. 1, pentru ca a recunoscut, si nu mai au nevoie sa investigheze nimic

bun venit pe pamant!

| MValentin a răspuns (pentru Balalau95):

Bun răspuns!

| Nilsson a răspuns (pentru Balalau95):

Răspunsul tău îmi aduce aminte de acel banc în care rușii sunt într-o competiție să prindă într-o oră un urs dintr-o pădure și după jumătate de oră vin cu un iepure bătut măr zicând:
"Gata, recunosc! Sunt ursul!" laughing

| Balalau95 a răspuns (pentru MValentin):

Merci!

| Balalau95 a răspuns (pentru Nilsson):

rolling on the floor
NU mai pot de ras, TAREEEEEE
imi pare rau ca sunt junior si nu pot evalua raspunsul tau sad

| AlinMrs a răspuns:

Nu sunt sigur exact da tin sa cred ca e legat de probabilitate. Pentru cei trei suspecti probabilitatea e de 35% in schimb afirmatia celui de-al 3lea suspect face ca probabilitatea nr2 si 3 sa creaca la 50%. Afirmatia suspectului 2 face ca probabilitatea suspectului 3 sa creasca la 75%. Deci cred ca e suspectul 3.

| Balalau95 a răspuns (pentru AlinMrs):

CITESTE inainte sa bati campii... suspectul 3 a fost deja desfiintat:

"în 4 Noiembrie | Balalau95 a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):
Lol, NU
conform definitiei, NUMAI unul spune adevarul, daca e suspectul 3 atunci el si suspectul 2 au spus adevarul"

| AlinMrs a răspuns (pentru Balalau95):

Sincer nu am stat sa citesc comentariile si am precizat ca nu sunt sigur, e doar o parere personala. In schimb mi-ar face placere sa stiu la ce concluzie ai ajuns tu referitor la intrebare?

| Balalau95 a răspuns (pentru AlinMrs):

Unii zic, ca au dovedit ca ar fi suspectul 3
eu urmaresc intrebarea tocmai ca sa vad care ar fi raspunsul... pana acum nu sunt convins