| sabin89 a întrebat:

O scurtă incursiune în istorie.
Întors diin Spania, Napoleon îşi convoacă înalţii demnitari într-o şedinţă la Palatul Tuileries. Este prezent acolo şi Talleyrand - ministru de externe demisionar, şi Fouche, ministrul poliţiei. Napoleon a aflat că în lipsa lui cei doi avuseseră nişte întâlniri secrete, cu un scop nu tocmai curat.
[Ca o paranteză: Napoleon, deşi nu a avut niciodată încredere în aceştia doi, nu s-a putut lipsi de serviciile lor pe tot parcursul carierei sale politice. De ce? Pentru că aceştia erau cei mai buni la acel timp, primul pentru diplomaţie, al doilea pentru poliţie]
Revin. Uitaţi ce-i spune Napoleon lui Talleyrand în acea şedinţă: "Eşti un hoţ! Un şperţar! Un laş! ...Toată viaţa ţi-ai încălcat datoriile, ai înşelat, ai trădat pe toată lumea; ţi-ai vinde până şi tatăl. Ai merita să te fac bucăţi ca pe un geam, am puterea.... Uită-te la tine, eşti un rahat într-un ciorap de mătase". Cuvinte dure! Dar se pare că pe deplin meritate.
Cine era acest Talleyrand! Aristrocrat din familia conţilor de Perigord? - "omul tuturor regimurilor", cum l-au numit unii istorici (servise şi în regimurile anterioare şi avea să servească şi în cele de după Napoleon). Era cel mai bun diplomat francez al acelor vremuri; mai bun chiar şi decât Napoleon. Inteligent, fin, elegant, rafinat, uns cu toate alifiile, frecventa cercurile cele mai înalte ale societăţii. Şi, uite cine era omul: "un... într-un ciorap de mătase".
De ce am scris toată această poveste? Pe lângă ideea de a readuce în atenţie (pentru cei interesaţi) o pagină de istorie, am vrut şi să scot în evidenţă ce se poate ascunde uneori în unii politicieni distinşi şi versaţi. Şi, făcând o paralelă la zilele noastre, să pun întrebarea: Credeţi că există şi astăzi, pe undeva, politicieni hoţi şi fără caracter precum omul nostru descris mai sus? Sau cazuri de acest gen ţin de domeniul trecutului?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Politica, in sine, cere genul acesta de caractere. Politica este un fel de "stiinta a manipularii", iar diplomatia este o unealta prin care se face acea manipulare. Este foarte complexa. Deci, DA, toti politicienii sunt asa. Unii mai talentati, asa cum este domnul din povestea ta, altii mai de toata jena (asa cum e Sosoaca - dar are si ea foarte multi adepti).

2 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

Da, toți. Mă rog, cu excepția lui Ion Iliescu.

| Apokales a răspuns:

Nu. laughing
Psihopatii se afla in inchisoare, politica, iar cei mai mari se afla in domeniul afacerilor. Ei sunt alunecosi, isi urmaresc mereu scopul, nu-s stimulati de pedeapsa, ci de recompensa, sunt carismatici, nu au probleme cu sentimentele, au ematie rece. Altfel spus, sunt un as cand vine vorba de succes. Exista psihopati buni care aduc beneficii societatii, dar exista si psihopati rai. Nimic nou sub soare.

Întrebări similare