DA. Algoritm = matematica. Absolut totul din jurul nostru se bazează pe principii matematice. Nimic nu poate exista fără reguli de matematica. Si fizica, dar și ea se bazează pe matematica.
Hai să încercăm să fim interesanți; bine că nu ai întrebat dacă Omul are la bază un sistem informatic! ...am auzit-o și pe asta. Viața în genere e imprevizibilă și e greu să-i atribui un anumit sistem de calcul.
Daca nu ai ajuns la concluzia ca omul nu poate face nimic de la el insusi si ca tot ce face e influentat de exterior si ca nu are vointa proprie nici cat sa scoata cel mai mic gand care sa nu fie influentat de altceva din afara, nu are niciun rost. O sa ti se para bullshit. Si din raspunsul de mai sus, vad ca nu ai ajuns la aceasta concluzie.
Incearca sa gasesti situatii care ti se termina la fel, oricat ai incerca sa le schimbi. Spre exemplu, fumezi? Te-ai gandit sa te lasi de fumat? Daca te gandesti sa te lasi de fumat si apoi inca mai fumezi, e o absurditate. De ce mai fumezi daca te-ai hotarat sa te lasi? Daca te-ai razgandit "sa fumezi la loc", de ce te-ai razgandit? De ce gandesti acum intr-un fel si peste 10 min, in legatura cu acelasi subiect, fara sa ai nicio informatie noua, gandesti total diferit?
Desigur.
Oamenii functioneaza dupa un anumit algoritm in mai aproape toate activitatile sale.
De exemplu, sa privim din perspectiva informaticii: Date de intrare sunt luate si preclucrate de ALGORITM
=> datele de iesire.
De exemplu, cand incerci sa-ti asiguri hrana, nu ai nevoie de niste date de intrare cum ar fi ingredientele? Acestea trebuiesc prelucrate, si asta numai cu ajutorul unor ''algoritmi''. La final, obtinem hrana prelucrata ce poate fi mancata.
Alta situatie, cand un individ X se indragosteste de o femeie Y. X are nevoie de de niste calitati si un aspect fizic pe masura. Acestea sunt ''datele'' de intrare. Algoritmii reprezinta modul in care incearca s-o cucereasca pe Y. Daca X a reusit, atunci algoritmul a fost ''executat'' cu ''succes''. In caz contrar, a dat ''eroare'' .
Ma rog, chiar si-n viata unei persoane adulte, unde intalnim factorii de stres, omul are nevoia cea mai mare in a fi ajutat de catre un ''algoritm'', care ar fi bine sa si-l creeze pentru a-si trai viata cat mai ''usoara''.
Putem sa concluzionam foarte usor, ca mai in toate situatiile din viata cotidiana, omul ''functioneaza'' pe baza unui algoritm.
Mai mult, relatia om-algoritm este de forma y=f(x), unde y este omul, iar f este algoritmul.
Da. Si e atat de previzibil, incat nici nu trebuie sa cunosti toate situatiile prin care poate trece un om, sa-ti dai seama de el. Daca cunosti bine acest algoritm, poti sa-ti dai seama cum va actiona un om intr-o situatie, mai bine decat el. Si daca cunosti, sa zicem, cum va actiona in 10 situatii, iti vei putea da seama cum va actiona in alte 100. (Situatii diferite ma refer, nu unde se schimba doar subiectul si influentele raman aceleasi)
Trebuie doar sa vezi unele situatii prezente din viata omului, apoi sa vezi cum asociaza fenomenele intre ele iar daca stii influntele la care va fi supus, poti apoi calcula cum va reactiona la fiecare din acestea. Dar pentru asta e necesara o stiinta, pentru ca totul se intampla dupa niste legi bine definite pe care stiinta nu le cunoaste. Si nu le poate cunoaste atat timp cat le studiaza in modul obisnuit.
Robotii da, functioneaza si se invart in cercuri.Sunt previzibili si le poti anticipa mutarile.Starea noastra naturala nu este una programata, noi suntem cei care ne aruncam in firme si corporatii care ne transforma in cifre si statistici.
Nu stiu la ce te referi, bataile inimii spre exemplu sunt si ele neregulate, daca e sa le masori isi schimba pasul la fiecare masuratoare mai indelungata.Creierul nostru foloseste un sistem de calcul bazat mai mult pe impulsuri, dar nu poti aplica niste calcule exacte, rezultatele vor fi eronate.
anonim_4396 întreabă: